Două școli din județul Călărași au primit distincția de „Școală Europeană” în urma competiției din acest an. E vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași, care a obținut 168 puncte, și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Oltenița, cu 154 puncte. Concursul „Școală Europeană” constă în evaluarea calității școlii, reflectate în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale a elevilor și profesorilor. Punctajul maxim care putea fi obținut este de 200 de puncte, evaluat în baza a nouă criterii.
Unitățile de învățământ câștigătoare sunt recompensate cu premii și distincția/certificatul „Școală Europeană”, prin care e încurajată implicarea în programe al Uniunii Europene în domeniul educației și formării profesionale.
Certificatul „Școală Europeană” are o valabilitate de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Pentru ediția din acest an s-au luat în considerare activitățile desfășurate de școli în perioada septembrie 2021 – august 2024.
Evaluarea candidaturilor cuprinde două etape. În prima etapă „administrativă” se verifică de către o Comisie națională conformitatea și eligibilitatea înscrierilor, iar în cea de a doua este evaluat conținutul prin acordarea unui punctaj în baza a 9 criterii.
- Coerența activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituției școlare 25 puncte
- Integrarea activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al școlii- 20 puncte
- Performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor – 25 puncte
- Asigurarea egalității de șanse și facilitarea accesului la educație – 25 puncte
- Continuitate și constanță în derularea de activități/proiecte/programe europene – 15 puncte
- Strategie şi modalități de implementare și evaluare -15 puncte
- Strategie și modalități de valorizare (diseminare și exploatare a rezultatelor/produselor) – 15 puncte
- Dezvoltarea dimensiunii europene a educației și integrarea valorilor europene în cultura organizațională a unității de învățământ prin activitățile de cooperare europeană – 30 puncte
- Calitatea documentelor de candidatură – 30 puncte
În total, 104 unități de învățământ preuniversitar au primit anul acesta titlul de „Școală Europeană”, precizează Ministerul Educației.
Aflată la a XIX-a ediție, această competiție națională încurajează și motivează participarea școlilor din România la programele europene precum Socrates 1997 – 2006, Lifelong Learning 2007 – 2013, Erasmus+ 2014 – 2020 și Erasmus+ 2021 – 2027 și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.