Connect with us

La zi

Sute de localități din țară se confruntă cu restricții în furnizarea apei potabile. Ce au transmis Oficialii Apelor Române

Published

on

Sute de localități din diverse județe ale țării se confruntă cu dificultăți în furnizarea apei potabile, din cauza debitului scăzut al mai multor râuri.

Oficialii de la Apele Române informează că în prezent coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, estimând că până la sfârșitul lunii acesta va scădea la 77%. Având în vedere condițiile meteo prognozate, autoritățile fac apel la populație să utilizeze apa rațional, prioritizând consumul pentru băut, astfel încât să fie suficientă pentru toți.

Advertisement

„Monitorizăm permanent situaţia resurselor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunţă, luni, oficialii de la Apele Române.

Potrivit unui comunicat emis luni de instituție, apa este furnizată cu restricții în 291 de localități dotate cu sisteme centralizate de alimentare cu apă, inclusiv în orașele Roman, Pașcani și Hârlău.

Cele mai afectate de lipsa resurselor de apă sunt localitățile din județele Botoșani (133 localități), Vaslui, Iași (58 localități), Neamț, Vrancea (36 localități), Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba.

Advertisement

„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, au declarat reprezentanții Apelor Române.

De asemenea, există 239 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă, care depind doar de surse individuale (fântâni secate) și care au restricții de furnizare a apei.

Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați. Dintre acestea, cele mai multe localități afectate se află în județele Botoșani (151 localități), Vaslui (61 localități) și Neamț (12 localități).

Advertisement

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite instituţia.

Apele Române informează că pe mai multe sectoare de râuri se înregistrează debite sub media multianuală. Patru sectoare de pe râurile interioare, inclusiv Jiu (județul Gorj), pârâul Homorodul Mare și pârâul Fişag (județul Harghita), pârâul Belinul Mic și Saciova (județul Covasna), Buzău (județul Buzău) și Ialomița (județul Ialomița), sunt în faza de atenționare-avertizare.

Două sectoare pe râurile interioare Olt (județul Harghita) și pârâul Belinul Mare (județul Covasna) se află în treapta 1 de restricții pentru irigații și piscicultură. De asemenea, cinci sectoare pe râurile Buzău (județul Brăila), Călmățui (județele Buzău și Brăila) și pârâul Belinul Mic, Fişag și Saciova (județul Covasna) se află în treapta 3 de restricții pentru irigații și piscicultură.

Advertisement

Totodată, acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași, precum și Acumularea Mănjești din județul Vaslui, se află în treapta 3 de restricții pentru populație, industrie, irigații și piscicultură.

Dintre cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în trei secțiuni se înregistrează debite sub nivelul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor cantitative: în bazinele Argeș-Vedea (stația hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița, influențat de programul de funcționare al CHE Clăbucet – Apele Române Argeș-Vedea), Siret (stația hidrometrică Cremenea – râul Uz – Apele Române Siret), și la stația hidrometrică Reci – râul Negru – Apele Române Olt.

Debitul Dunării la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, a fost în scădere, având valoarea de 4500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).

Advertisement

La zi

Un cal rănit grav a fost lăsat să agonizeze timp de o zi după un accident

Published

on

Noaptea trecută, orele 18:50, pe drumul național DN41 între Oltenița și Chirnogi, a avut loc un accident grav în care un atelaj hipo a fost acroșat de un autoturism. Incidentul s-a produs după ce o tânără aflată la volanul mașinii nu a păstrat distanța regulamentară față de căruța aflată pe carosabil, lovind-o din plin.

În urma impactului, o femeie în vârstă de 66 de ani, pasageră în căruță, a fost rănită și a fost transportată de urgență la Spitalul Municipal din Oltenița. Conform primelor informații, starea femeii este stabilă, însă necesită îngrijiri medicale.

Advertisement

De asemenea, calul care tracta atelajul a fost rănit în urma accidentului. Medicii veterinari au intervenit la fața locului, dar după mai bine de 24 de ore de agonie și suferință, animalul a fost eutanasiat la solicitarea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor. Calul prezenta răni incompatibile cu supraviețuirea, iar decizia a fost luată pentru a-i curma suferința.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul. De asemenea, conducătoarea auto urmează să fie audiată.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Sandu Mihăiță, fostul primar al localității Frasinet, s-a stins din viață

Published

on

Localitatea Frasinet din județul Călărași este în doliu astăzi, după vestea trecerii în neființă a fostului primar Sandu Mihăiță, o personalitate respectată și iubită de comunitate. Acesta s-a stins din viață în această dimineață, lăsând în urmă amintiri de neprețuit și o contribuție remarcabilă la dezvoltarea localității pe care a condus-o cu devotament în perioada 2016-2020.

Sandu Mihăiță a fost un primar dedicat, ale cărui decizii au fost întotdeauna luate în interesul cetățenilor. De-a lungul mandatului său, a promovat modernizarea infrastructurii și a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din Frasinet. Toți cei care l-au cunoscut îl descriu ca pe un om integru, un lider care a rămas aproape de comunitatea sa chiar și după ce și-a încheiat activitatea administrativă.

Advertisement

Sandu Mihăiță va rămâne în amintirea tuturor ca un exemplu de dăruire și omenie, un lider care și-a pus sufletul în slujba comunității din Frasinet.

Advertisement
Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Acțiune de amploare a poliției din Călărași: Amenzi de peste 18.000 de lei și lemn confiscat

Published

on

Pe 16 octombrie, polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași au desfășurat o acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic și pentru menținerea ordinii publice pe trenurile de călători. Operațiunea a implicat efective mărite și a reunit forțe din cadrul mai multor instituții, inclusiv Inspectoratul de Poliție Județean Călărași și Garda Forestieră București.

În cadrul verificărilor, au fost controlate două societăți de material lemnos și una de reciclare a fierului. În plus, au fost legitimate 168 de persoane, dintre care 7 străini, și au fost verificate 75 de autoturisme. De asemenea, polițiștii au patrulat în 7 stații de tren și în 7 trenuri de călători.

Advertisement

Acțiunea a dus la aplicarea a 35 de sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi de peste 18.000 de lei. Polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un set de plăcuțe de înmatriculare, iar 53,5 metri cubi de lemn de esență tare, în valoare de peste 14.000 de lei, au fost confiscați.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate