Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că retailerul Kaufland a decis să retragă din cele aproape 180 de magazine un sortiment de file de somon suspectat de contaminarea cu o bacterie foarte periculoasă.
Este vorba despre bacteria Listeria monocytogenes, care poate provoca listerioză, o infecție gravă pentru femeile însărcinate, nou-născuți și persoanele în vârstă.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că produsul vizat este „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, fabricat de SC Eco Nrg SRL. Loturile care vor fi retrase sunt: L 700 150424, cu valabilitate până la 03.06.2024; L 700 290424, cu valabilitate până la 18.06.2024; L 700 140524, cu valabilitate până la 03.07.2024; și L 700 210524, cu valabilitate până la 10.07.2024.
„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Ce este Listerioza
Listerioza este o infecție provocată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv). Această bacterie poate fi prezentă în sol, apă, legume crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte alimente contaminate. Listeria monocytogenes are o rezistență remarcabilă la condiții adverse, inclusiv temperaturi scăzute, și poate supraviețui într-o varietate de medii, conform medlife.ro.
Infecția cu Listeria monocytogenes se produce în principal prin consumul de alimente contaminate.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuții și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecția cu Listeria și la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubație a listeriozei variază, dar, în general, este între 3 și 70 de zile.
Simptomele listeriozei pot varia în funcție de gravitatea infecției și de persoana afectată. Multe persoane sănătoase pot fi purtătoare ale bacteriei Listeria monocytogenes fără a prezenta simptome evidente. Dacă apar simptome, acestea pot include: febră, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături, diaree.
Prevenirea listeriozei implică următoarele măsuri:
- Spălarea mâinilor – spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun, în special înainte de a pregăti sau consuma alimente, după utilizarea toaletei și după ce ați atins animale;
- Igiena alimentelor – asigurați-vă că alimentele sunt pregătite și manipulate în condiții igienice; evitați contaminarea încrucișată;
- Evitarea alimentelor cu risc – evitați consumul de produse lactate nepasteurizate, brânza de tip feta, brânza de capră și alte produse lactate moi; evitați și consumul de carne crudă sau insuficient preparată;
- Păstrarea alimentelor la temperaturi sigure – asigurați-vă că alimentele sunt depozitate și păstrate la temperaturi sigure pentru a preveni multiplicarea bacteriilor;
- Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare – gătiți alimentele, în special carnea și produsele din carne, la temperaturi corespunzătoare pentru a distruge bacteriile;
- Evitarea consumului de alimente cu risc ridicat în timpul sarcinii – femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de alimente cu risc ridicat, cum ar fi produsele lactate nepasteurizate și carnea crudă sau insuficient preparată;
- Curățarea și dezinfectarea suprafețelor – curățați și dezinfectați regulat suprafețele de lucru, ustensilele și echipamentele folosite în pregătirea alimentelor.