Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a finalizat procesul de închidere a Centrului de Plasament de tip clasic și a înființat apartamente sociale pentru copii cu dizabilități. În acest sens, patru apartamente au intrat în patrimoniul direcției și au fost igienizate, utilate și dotate cu mobilierul și electrocasnice necesare locuirii. Potrivit legislației în vigoare, șase copii pot locui într-un apartament, astfel că de la începutul lunii iunie, 24 de copii cu dizabilități vor locui în cele patru apartamente. Autoritățile locale au în vedere să achiziționeze al cincilea apartament, ca numărul celor cazați să crească la 30.
Consiliul Județean Călărași spune că datorită modificărilor legislative aduse sistemului de protecție a copilului, în special cele privind organizarea și funcționarea centrelor rezidențiale pentru copii, la nivelul instituției DGASPC Călărași au fost făcute demersuri pentru asigurarea reorganizării singurului centru rezidențial supus acestor modificări, respectiv Serviciul Rezidențial pentru Copii cu Handicap Sever Călărași.
Potrivit Hotărârii nr. 57/29.04.2024 privind darea în administrare a patru apartamente Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului Călărași, aceste imobile au intrat în patrimoniul direcției, fiind igienizate, utilate și dotate cu mobilierul și electrocasnicele necesare locuirii, asigurându-se totodată racordarea la utilități și încheierea contractelor pentru asigurarea funcționalității acestora.
Trei dintre apartamente au trei camere, în timp ce unul are patru camere. Consiliul Județean Călărași a plătit în jur de 350.000 de euro pentru a le cumpăra, potrivit Canal Sud.
DGASPC Călărași a mai realizat un plan de măsuri care să asigure transferul etapizat al beneficiarilor și al personalului în noile locații de îngrijire, fiind stabilite obiective, termene și persoane responsabile pentru realizarea mutării efective. Numărul maxim de copii ce pot fi găzduiți într-un apartament social este stabilit prin legislația specifică domeniului de activitate și al standardelor de calitate (maxim 6/apartament).
În ceea ce privește situația personalului, toți salariații au fost preluați și repartizați pe locații conform raportului de 1/1 personal/beneficiar, asigurând ture continue de 12/24 – turele de zi cu doi salariați, iar turele de noapte cu un salariat.
În fiecare apartament se va afla personalul de îngrijire și supraveghere, format din trei educatori, doi supraveghetori de noapte și un muncitor. Personalul de specialitate, comun pentru toate locațiile, va fi reprezentat de un șef centru, un psiholog, un asistent social, un magaziner și doi asistenți medicali – program normal de lucru, cu vizitarea și supravegherea tuturor copiilor.
Astfel, începând cu data de 1 iunie 2024 vor funcționa noile servicii sociale destinate protecției de tip rezidențial pentru un număr de 24 de copii cu dizabilități „într-un cadru familial, cu menținerea în continuare a tuturor serviciilor de recuperare și reabilitare de care au beneficiat și până în prezent”, precizează Consiliul Județean Călărași.
DGASPC va beneficia în viitor și de un al cincilea apartament, astfel încât capacitatea să crească de la 24 la 30 de locuri pentru rezidența copiilor cu nevoi speciale. „Îngrijirea copiilor este o prioritate, cu atât mai mult cu cât este vorba de copii speciali, care au cea mai mare nevoie de susținerea și sprijinul nostru”, au mai menționat autoritățile locale.
Context
În 2022, Gabriela Firea, ministrul Familiei de la acea vreme, preciza că în următorii doi ani se vor închide ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în țară, datorită modificărilor aduse Legii 272/2004.
„Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cât de important, pe atât de ambițios: accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din țară. Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament. Soluțiile cele mai bune sunt reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopția. Însă, dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluția asistenților maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial”, preciza acum doi ani Gabriela Firea.