Connect with us

Știri

Călărași: 24 de copii cu dizabilități vor fi mutați din centrul de plasament în patru apartamente sociale. În ce condiții vor trăi cei mici

Published

on

sursă imagini: Consiliul Județean Călărași/Facebook

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a finalizat procesul de închidere a Centrului de Plasament de tip clasic și a înființat apartamente sociale pentru copii cu dizabilități. În acest sens, patru apartamente au intrat în patrimoniul direcției și au fost igienizate, utilate și dotate cu mobilierul și electrocasnice necesare locuirii. Potrivit legislației în vigoare, șase copii pot locui într-un apartament, astfel că de la începutul lunii iunie, 24 de copii cu dizabilități vor locui în cele patru apartamente. Autoritățile locale au în vedere să achiziționeze al cincilea apartament, ca numărul celor cazați să crească la 30. 

Consiliul Județean Călărași spune că datorită modificărilor legislative aduse sistemului de protecție a copilului, în special cele privind organizarea și funcționarea centrelor rezidențiale pentru copii, la nivelul instituției DGASPC Călărași au fost făcute demersuri pentru asigurarea reorganizării singurului centru rezidențial supus acestor modificări, respectiv Serviciul Rezidențial pentru Copii cu Handicap Sever Călărași.

Potrivit Hotărârii nr. 57/29.04.2024 privind darea în administrare a patru apartamente Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului Călărași, aceste imobile au intrat în patrimoniul direcției, fiind igienizate, utilate și dotate cu mobilierul și electrocasnicele necesare locuirii, asigurându-se totodată racordarea la utilități și încheierea contractelor pentru asigurarea funcționalității acestora. 

Trei dintre apartamente au trei camere, în timp ce unul are patru camere. Consiliul Județean Călărași a plătit în jur de 350.000 de euro pentru a le cumpăra, potrivit Canal Sud.

Advertisement

​DGASPC Călărași a mai realizat un plan de măsuri care să asigure transferul etapizat al beneficiarilor și al personalului în noile locații de îngrijire, fiind stabilite obiective, termene și persoane responsabile pentru realizarea mutării efective. Numărul maxim de copii ce pot fi găzduiți într-un apartament social este stabilit prin legislația specifică domeniului de activitate și al standardelor de calitate (maxim 6/apartament).

În ceea ce privește situația personalului, toți salariații au fost preluați și repartizați pe locații conform raportului de 1/1 personal/beneficiar, asigurând ture continue de 12/24 – turele de zi cu doi salariați, iar turele de noapte cu un salariat.  

În fiecare apartament se va afla personalul de îngrijire și supraveghere, format din trei educatori, doi supraveghetori de noapte și un muncitor. Personalul de specialitate, comun pentru toate locațiile, va fi reprezentat de un șef centru, un psiholog, un asistent social, un magaziner și doi asistenți medicali – program normal de lucru, cu vizitarea și supravegherea tuturor copiilor. 

​Astfel, începând cu data de 1 iunie 2024 vor funcționa noile servicii sociale destinate protecției de tip rezidențial pentru un număr de 24 de copii cu dizabilități „într-un cadru familial, cu menținerea în continuare a tuturor serviciilor de recuperare și reabilitare de care au beneficiat și până în prezent”, precizează Consiliul Județean Călărași. 

DGASPC va beneficia în viitor și de un al cincilea apartament, astfel încât capacitatea să crească de la 24 la 30 de locuri pentru rezidența copiilor cu nevoi speciale. „Îngrijirea copiilor este o prioritate, cu atât mai mult cu cât este vorba de copii speciali, care au cea mai mare nevoie de susținerea și sprijinul nostru”, au mai menționat autoritățile locale.

Advertisement

Context

În 2022, Gabriela Firea, ministrul Familiei de la acea vreme, preciza că în următorii doi ani se vor închide ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în țară, datorită modificărilor aduse Legii 272/2004.

„Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cât de important, pe atât de ambițios: accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din țară. Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament. Soluțiile cele mai bune sunt reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopția. Însă, dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluția asistenților maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial”, preciza acum doi ani Gabriela Firea.

Advertisement

Actualitate

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

Advertisement

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Elevii care deranjează orele ar putea ajunge în sălile de detenție. Noile reguli au fost puse în dezbatere publică

Published

on

Elevii indisciplinați din România ar putea fi trimiși în săli de detenție înființate direct în școli. Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care propune introducerea acestor săli de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs.

Ministerul Educației a lansat miercuri în consultare publică două proiecte: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, conform edu.ro.

În cadrul Statutului elevului, principalele reglementări și modificări includ menținerea interdicției pentru elevi de a folosi telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ și cu acordul cadrului didactic.

Articolul 15 stipulează că nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentului de către personalul unității de învățământ. Echipamentul va fi restituit la finalul orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, părinților sau tutorilor legali ai elevilor minori, sau elevilor majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Advertisement

Încă o măsură este reprezentată de reținerea elevilor indisciplinați într-o sală special amenajată, sub supravegherea unui profesor, unde vor fi angajați în activități educative precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru. Conform proiectului, profesorii vor avea puterea de a trimite elevii indisciplinați în această sală pe durata orei pe care au perturbat-o.

Încă nu s-a clarificat dacă elevii reținuți în aceste săli vor fi considerați absenți la ora respectivă.

În plus, sunt introduse sancțiuni cum ar fi observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau permanentă a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară într-o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o perioadă limitată conform legislației, notificarea prealabilă privind exmatricularea și exmatricularea efectivă.

În cadrul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, principalele modificări vizează continuarea procesului de digitalizare și utilizarea extinsă a instrumentelor digitale. Se menține posibilitatea suspendării cursurilor cu prezență fizică în situații excepționale, cu clarificarea introducerii activității în format online sau hibrid.
De asemenea, se permite desfășurarea ședințelor consiliului de administrație/consiliului profesoral în format hibrid sau online.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară. Temperaturile ajung până la 34 de grade Celsius

Published

on

Joi, în București și în 14 județe din sudul țării, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben de disconfort termic ridicat. Totodată, ploile torențiale și vijeliile vor afecta mare parte din țară începând de joi după-amiază.

În regiunile vizate, temperaturile maxime vor fi în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jur de 80 de unități, anunță meteorologii.

Avertizarea de cod galben se aplică municipiului București și județelor Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea și Teleorman.

Vijelii și ploi torențiale în capitală și în alte 34 de județe

Advertisement

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă de joi, de la ora 17:00, până vineri la ora 6:00, pentru București și alte 34 de județe.

Conform ANM, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (cu rafale de 55-70 km/h), precum și grindină.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp și, izolat, pot depăși 40 l/mp.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate