Connect with us

Știri

Consiliul Local Călărași, convocat astăzi în ședință ordinară. Pe lista de zi s-au aflat 23 de proiecte

Published

on

Consiliul Local al municipiului Călăraşi s-a convoacă în şedinţa ordinară, joi, 30.05.2024, ora 16.30 în sala de şedinţe a Consiliului Local Călăraşi și prin mijloace electronice, respectiv aplicaţia whatsapp/SMS. Pe ordinea de zi s-au aflat 23 de proiecte, printre care acordarea de sprijin financiar mai multor parohii religioase, dar și acordarea titlului de cetățean de onoare domnului Dumitrescu Ioan. 

Iată lista proiectelor aflate pe ordinea de zi: 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Capacităţii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi. 
  3. Proiect de hotărâre privind acordarea avizului pentru efectuarea activităţilor specifice pentru prestatorul de servicii funerare – transport funerar S.C. FUNERARE MILITARU S.R.L.
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de uz şi servitute de către Reţele Electrice Dobrogea S.A. (fostă E-Distribuţie Dobrogea S.A.), prin DOMAREX 94 S.A., asupra terenului în suprafaţă de 270 mp, aflat în proprietatea U.A.T. Municipiul Călăraşi şi asupra terenului în suprafaţă de 16,9 mp, parte a imobilului – teren cu nr. cadastral 31541, înscris în cartea funciară 31541, aparţinând domeniului public al U.A.T. Municipiul Călăraşi, pentru amplasare linie electrică subterană şi post de transformare reţele electrice, în vederea alimentării cu energie electrică a obiectivului – Spor de putere privind alimentarea cu energie electrică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Barbu Ştirbei”, situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 344, judeţul Călăraşi. 
  5. Proiect de hotărâre privind atestarea apartenenţei la domeniul privat al municipiului Călăraşi a unor imobile situate în municipiul Călăraşi.
  6. Proiect de hotărâre privind dezlipirea imobilului teren cu nr. cadastral 34304, în suprafaţă de 368 mp, situat în municipiul Călăraşi, strada Zăvoiului , nr. 3A, în trei loturi, lotul 1 cu suprafaţa de 294 mp, lotul 2 cu suprafaţa de 18 mp şi lotul 3 cu suprafaţa de 56 mp.
  7. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru ,,Renovare, recompartimentare şi extindere corp existent C1 cu regim de înălţime parter cu păstrarea funcţiunii de spaţiu comercial, asigurarea utilităţilor, organizare de şantier” situat în municipiul Călăraşi, strada Prelungirea Bucureşti, nr. 130, 130A.
  8. Proiect de hotărâre privind vânzarea unui imobil – teren, proprietatea privată a municipiului Călăraşi, situat în strada Violonist Ion Voicu, nr. 1, în suprafaţă de 211 mp, carte funciară nr. 24273, în favoarea doamnei Căruţă Monica.
  9. Proiect de hotărâre privind vânzarea prin licitaţie publică organizată potrivit legii, a imobilului apartament în suprafaţă utilă totală de 100,7 mp şi suprafaţă utilă de 89,3 mp, număr cadastral 21632-C1-U11, cotă teren indiviză de 31,04 mp, situat în Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 139, bl. A38, sc. 2, et. 1, ap. 2.
  10. Proiect de hotărâre privind aprobarea rezultatelor evaluării în urma selecţiei publice de programe precum şi sumele alocate finanţării programelor eligibile, în conformitate cu raportul procedurii privind propunerile de proiecte depuse în baza Legii nr. 69/2000 pentru atribuirea contractelor de finanţare din bugetul propriu al municipiului Călăraşi.
  11. Proiect de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare încheiat între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UAT Municipiul Călăraşi pentru implementarea proiectului ,,HUB de Servicii MMSS-SII MMSS”, COD MYSMIS 130963.
  12. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 167/19.07.2023 pentru revizuirea Hotărârii Consiliului Local nr. 119/08.05.2023 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice (faza DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia în cadrul proiectului cu titlul ,,Renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorităţi locale – Liceul Tehnologic Transporturi Auto Călăraşi (internat şi cantină)“.
  13. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 202/31.08.2023 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice (faza DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia în cadrul proiectului cu titlul “Renovare energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale – Blocul J9 şi J28”.
  14. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 61/24.03.2023 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice (faza DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia în cadrul proiectului cu titlul ,,Renovare energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale – Blocurile: A6 (scara 2), A18 (scara 1, scara 2)”.
  15. Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi, cu solicitanţii aflaţi în lista de prioritate aprobată prin H.C.L. nr. 34/2024.
  16. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfânta Cuvioasa Parascheva.
  17. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Martiri Brâncoveni. 
  18. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul.
  19. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Capelei Sfânta Treime Călărași.  
  20. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Mucenic Dasie.
  21. Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.  
  22. Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de ,,Cetăţean de onoare” al municipiului Călăraşi, domnului Dumitrescu Ioan.
  23. Proiect de hotărâre privind aprobarea inventarului bunurilor imobile care alcătuiesc domeniul privat al U.A.T. Municipiul Călăraşi, actualizat la 31.03.2024.
  24. Diverse.

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate