Connect with us

Știri

Sohatu: Puiul si orezul, secretul succesului pentru primarul Cătălin Iordache? O pensionara de 80 de ani a fost bătută de soțul unei candidate din echipa primarului

Published

on

Mandatul primarului Cătălin Iordache din Sohatu sub lupă…

Deși ar trebui să fie un stâlp al comunității, primarul Cătălin Iordache din localitatea Sohatu, județul Călărași, este în centrul unui scandal de proporții, acuzat că ar fi oferit pungi de orez și pui locuitorilor din comuna Sohatu pentru a-și asigura sprijinul electoral. Mai multe persoane din zonă au vorbit, deși cu teamă, despre această situație halucinantă.

A dat… tricouri, șepci…orez să-l voteze… da’ la noi, ăștia bătrâni, ce ne-a dat și nouă? Nici un chil de ceapă…La ăștia a dat câte un kg de zahăr, orez… ce trebuie…” sunt afirmațiile unei femei, supărată foc pe primar despre care spune că nu a făcut prea multe în comună.

Tactică sau nu, pierderea conducerii primăriei ar putea scoate la iveală alte aspecte care conturează aspecte penale.

Liberalul Iordache se află la conducerea primăriei din 2020, însă bilanțul realizărilor sale este aproape inexistent. În ciuda promisiunilor de campanie, nu a reușit să demareze niciun proiect important pentru dezvoltarea comunității.

Străzile din Sohatu nu au trotuare, iar bălăriile care cresc pe marginea drumului, mai ales lângă casele abandonate, îi sperie pe locuitori, care stau cu frica să nu le intre șerpii în case.

În anturajul primarului se află mai multe personaje controversate, inclusiv fostul primar PSD, Dumitru Grigore, pe care Iordache îl criticase dur în trecut pentru lipsa realizărilor. În toamna anului 2023, Iordache l-a cooptat pe Grigore în echipa sa, uitând de criticile aduse acestuia în campania din 2020. Printre altele, fostul primar Dumitru Grigore se află și el pe lista PNL pentru Consiliul Local Sohatu, pe poziția doi. Vrea să ajungă acum viceprimar, nu pentru ca și-ar dori să muncească în administrația locală în interesul oamenilor, ci pentru ca nu are suficientă vechime pentru a ieși la pensie, spun voci din interiorul primăriei.

Contactat pentru a comenta situația care îl vizează în mod direct, ex primarul PSD-ist Dumitru Grigore părea dezinteresat de discuție și nu a știut să ne spună cu exactitate poziția pe care se află pe lista de consilieri locali. La câteva insistențe, domnul consilier ne răspunde hotărât “Pe doi sunt, pe DOI!”. 

L-am întrebat și pe Dumitru Grigore dacă are cunoștințe despre practicile potrivit cărora primarul ar fi oferit pachete cu pui, pungi de orez și alte produse alimentare unor cetățeni, fie înainte de începerea campaniei electorale, fie chiar în timpul acesteia, care se desfășoară în prezent.

Advertisement
  • “Ce dracu sunt astea, domn’le? Nu am cunoștințe despre așa ceva.”

Pentru că am vrut să aflăm ce viziune are consilierul care își dorește să devină viceprimar, i-am cerut să ne detalieze planurile administrative pentru perioada 2024-2028.

“Avem proiecte începute, care trebuiesc terminate , care au studiile începute chiar de pe vremea mandatului meu și nu s-au concretizat încă, cum este asfaltarea. Avem terminat proiectul cu apa, este un proiect de canalizare, este un proiect în care se repara, se reamenajează dispensarul medical.”

În fața primăriei Sohatu, o clădire abandonată, înconjurată de bălării, ascunde ceea ce odinioară era Căminul Cultural.

Singurii care sunt interesați de această clădire în prezent sunt oamenii fără adăpost care îl folosesc drept toaletă publică sau loc unde să doarmă când vremea nu este bună.

Din păcate, nici cetățenii din Progresu nu trăiesc sentimente mai bune. Chiar daca acolo există un cămin cultural funcțional, nu poate fi numit decent pentru că nu se pot desfășura activități acolo.

Reparațiile la acoperiș au fost făcute atât de “bine” încât porumbeii au întrat în pod și tavanul s-a surpat. Dacă vă gândiți că de vină pentru acest lucru ar fi constructorul, așa este. Firma care a realizat lucrarea ar fi condusă de Ghiță Emil, consilier local în Primăria Sohatu, poziționat în vârful listei de consilieri locali ai PNL pentru alegrile din 2024.

L-am contactat și pe acest consilier local pentru a-i afla punctul de vedere. Deși consilierul este acuzat că a efectuat lucrări pentru reabilitarea căminului cultural din Sohatu, acesta susține că nu avea nicio legătură, afirmând că firma aparținea fiului său. “Nu aveam nicio treabă cu primăria pe atunci, acum 8-10 ani. Am participat la o licitație pe atunci și am câștigat-o”, a declarat el. Spune că firma fiului său a desfășurat lucrări pe atunci; recent, SRL-ul este administrat de cei doi, o afacere de familie. De atunci și până în prezent, Ghiță Emil spune că firma în care se află alături de fiul său nu a mai efectuat alte lucrări în localitate, însă subliniază că au făcut voluntariat. Parcul din Progresu este reabilitat prin muncă voluntară, spune Ghiță. “Am ajutat să reparăm ceea ce s-a stricat, benevol de alții. Există plângeri la primărie, la poliție… Foișorul din satul Progresu s-a făcut prin muncă voluntară.”

Ghiță Emil are și o relație de prietenie cu actualul primar Cătălin Iordache. Pe rețele de socializare au fost publicate mai multe imagini cu cei doi. L-am întrebat pe consilierul Ghiță Emil dacă are putere de influență asupra oamenilor din Sohatu sau Progresu pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. Răspunsul ne-a lămurit: “Am o influență, am o firmă de construcții, sunt plătitor de taxe, am angajați din localitate, am angajați și din alte localități. Am peste 40 de angajați, unde este problema dacă susțin un anumit partid?” Întrebat dacă a avut vreo discuție directă cu primarul Iordache pentru a-l ajuta, consilierul Ghiță spune că nu a existat așa ceva “Oamenii votează pe cine vor ei, pentru că primarul actual este singurul care a făcut ceva pentru localitate.”

Viziunea consilierului Ghiță Emil pentru noul mandat se conturează în susținerea proiectelor. “Să se facă ceva în localitate!” În schimb, Ghiță nu a putut susține niciun proiect care să-i poarte numele, fără a avea o inițiativă proprie. “Am susținut toate proiectele care sunt în desfășurare.” Spre exemplu, colegul de partid Dumitru Grigore a luat mașina de tuns și s-a apucat de treabă, din proprie voință, spune el, a început să tundă gazonul din parcuri. “Ce ați făcut dumneavoastră?” întreabă reporterul. “Eu nu mă urc pe mașină, eu am alte treburi.”

Deși munca voluntară este preferată printre consilieri, domnul Ghiță are altă părere: “Atâta timp cât ne stă în putință să facem ceva bine, facem. Pentru asta am intrat în echipa aceasta, pentru a face ceva în localitate. Dacă tot ați ajuns la mine, o să vedeți că sunt proiecte în desfășurare.”

“Aceasta este echipa care va câștiga” scrie consilierul local pe pagina sa de Facebook. Incompetența evidentă a administrației locale sub conducerea lui Iordache a determinat un număr tot mai mare de cetățeni să plece din comună, căutând o viață mai bună în alte părți.

Dispensarul medical, rețele compensate scrise pe adeziuni de partid

Situația din Sohatu este amplificată și de scandalurile legate de dispensarul medical local. Rețetele medicale sunt eliberate pe adeziuni de partid, spun oamenii din sat. Medicul de familie, Al Atieh Daniela Mihaela, aflată pe locul șapte [7] pe lista de candidați pentru Consiliul Local, este soția lui Al Atieh George. El administrează, printre altele, un mic magazin alimentar din centrul localității, AL ATIEH ELI BABA SRL, înființată în 2013, care a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste un milion de lei și un profit ce nu depășește 85.000 lei.

Advertisement

Al Atieh George, care administrează un magazin alimentar din centrul localității, este implicat într-un caz penal după ce ar fi agresat o pensionară de 80 de ani. Pe 5 iunie 2023, în jurul orei 10:00, ar fi bătut-o pe Dumitrescu Stana, pe care a prins-o scormonind într-o pubelă de gunoi. Deși victima a cerut ajutor la dispensarul medical, a fost ignorată de Daniela Mihaela.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Al Atieh George, acuzat de localnica ce spune că i-a fost victima furiei sale, însă fără succes până la difuzarea acestui material.

Clanul “Ciuș” și legăturile cu primarul

Cătălin Iordache și-a construit o rețea de protecție și influență, susținută de așa-zisul clan “Ciuș”, condus de Șerban Marin. Acesta administrează o firmă care primește contracte prin încredințare directă pentru diverse servicii locale. Contactat pentru un punct de vedere, Marian Șerban, administratorul  MARIOANDREI CONS SRL, firma apropiată primarului care prinde achiziții directe fără licitație, abordează o atitudine nefirească și începe să jignească.

Membrii clanului ar avea o misiune importantă pentru actualul primar Cătălin Iordache. Potrivit unor surse, membrii acestei grupări pun presiune pe alegători să-l susțină pe Iordache pentru un nou mandat. Acest interes provine din faptul că lucrurile publice pot ajunge în continuare pe mâna lor. Nu am reușit să obținem nici din partea primarului Cătălin Iodache un punct de vedere până la difuzarea acestui articol.

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate