Connect with us

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Actualitate

Ministrul Finanțelor anunță că e-Factura și e-TVA se amână cu un an. Când vor fi aplicate

Published

on

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță care propune amânarea cu un an a termenelor pentru implementarea sistemelor e-factură și e-TVA. În același timp, proiectul introduce și alte măsuri legate de salariul minim, scrie ziare.com.

Se propune stabilirea unui termen mai lung pentru transmiterea decontului precompletat, respectiv până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, care este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă.

După identificarea diferenţelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, printr-o notificare de conformare.

Termenul de transmitere a răspunsului la notificarea de conformare se propune a fi de 20 de zile de la data primirii acesteia”, se arată în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Se propune ajustarea cu cuantumuri diferențiate a amenzilor pentru diverse categorii de persoane impozabile, pentru a respecta principiul proporționalității.

Advertisement

În vederea facilitării adaptării tuturor categoriilor de persoane impozabile la noile cerințe generate de proiectele de digitalizare implementate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se propune amânarea aplicării prevederilor articolului 5 alineatele (8) – (10), articolul 7 și articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024, așa cum sunt modificate prin prezentul proiect, până la data de 1 ianuarie 2025.

Când vor fi aplicate e-TVA și e-Factura

Datorită implementării incomplete a sistemului informatic național RO e-SAF-T, care nu permite disponibilitatea suficientă a datelor pentru precompletarea decontului e-TVA pentru persoanele care aplică sistemul TVA la încasare, se propune stabilirea clară a datei de la care va fi utilizat decontul precompletat RO e-TVA pentru aceste persoane, respectiv începând cu data de 1 august 2025.

În legătură cu sistemul național RO e-Factura, s-a propus instituirea unei perioade de un an, până la 1 iulie 2025, în care utilizarea acestuia nu va fi obligatorie pentru institutele/centrele culturale ale altor state care operează în România în baza acordurilor interguvernamentale, precum și pentru furnizorii/prestatorii acestora. Această măsură vine în contextul restricțiilor tehnice actuale ale sistemului.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Primul automat pentru colectarea ambalajelor de pe litoral a fost instalat pe plaja din Mamaia Nord

Published

on

Sursa: viata-libera.ro

Mamaia Nord a avansat în direcția protecției mediului prin instalarea primului automat pentru colectarea ambalajelor direct pe plajă. Ministrul mediului a promis extinderea acestor dispozitive pe întreg litoralul în viitorul apropiat.

Aparatul este echipat cu trei găuri de colectare, fiecare capabilă să adune simultan 150 de ambalaje pe minut, inclusiv doze, plastic sau sticlă.

Utilizatorii sunt recompensați cu vouchere valabile în magazinele din apropiere pentru fiecare ambalaj reciclat. Această inițiativă vine într-un moment în care deșeurile de pe plajă sunt gestionate de companiile de salubritate, iar problema ambalajelor, în special a PET-urilor, este una urgentă pe litoral.

Ministerul Mediului intenționează să instaleze nouă astfel de echipamente, dintre care unele vor fi dedicate litoralului din zona Constanța, iar unul va fi amplasat în Rezervația Delta Dunării. Această inițiativă este crucială având în vedere că anual zeci de mii de deșeuri ajung pe plaje, plasticul fiind clasat pe primul loc, cu peste 21.000 de elemente înregistrate.

Advertisement

„Vor fi instalate 9 astfel de echipamente pe plajă, unul chiar în Rezervația Delta Dunării. Căutăm soluții de finanțare pentru micii comercianți, deoarece există dificultăți de adaptare, mai ales în zona rurală”, a declarat ministrul Mediului Mircea Fechet, prezent la evenimentul din Mamaia Nord, potrivit spotmedia.ro.

În perioada vacanței de Rusalii, s-a înregistrat un nou record național: peste 14 milioane de ambalaje au fost colectate într-o singură zi, iar aproape 20% din această cantitate a provenit din stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

„Ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, să depășim bariera de 1 miliard de ambalaje colectate în sistemul garanție returnare, care sigur ar fi ajuns în natură. Industria reciclării din România funcționează la capacitate maximă cu materie primă din România, iar faptul că avem săptămânal capacități noi care se deschid înseamnă investiții și locuri de muncă verzi. Vom inaugura pe 15 iulie un nou centru de sortare și numărare la Bacău, apoi la Craiova și Constanța, unde avem deja unul temporar”, a adăugat ministrul, potrivit aceleiași surse.

În acest sezon estival, s-au colectat peste o tonă de deșeuri din plastic doar de pe plajele din Constanța și Mamaia. Plasticul fragmentat de valuri devine microplastic, având potențialul de a intra în organismele marine și de a afecta ecosistemele. Este crucial să intensificăm eforturile de colectare și reciclare pentru a preveni acest fenomen și pentru a proteja mediul marin.

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Decizia luată de ANRE

Published

on

ANRE a aprobat o majorare de aproximativ 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale, începând cu 1 iulie 2024, conform unui comunicat de presă al Autorității. Această creștere reprezintă aproximativ 10,5 bani pe metrul cub de gaze consumat.

“În şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 26 iunie 2024, la propunerea direcției de specialitate, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat în unanimitate o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit”, arată comunicatul.

Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuție a gazelor naturale în conformitate cu inflația prognozată pentru anul 2024, care este de 4,6%, creșterea costurilor de capital ca rezultat al unui volum record de investiții în anul 2023, inclusiv în racordări de noi consumatori și extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și o reducere a cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Spre exemplu, pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu 3 camere și are un consum anual de 3 MWh de gaze naturale, valoarea lunară a facturii ar putea crește cu aproximativ 2,5 lei.

Advertisement

În conformitate cu prevederile Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește aceste tarife în mod diferențiat pentru fiecare operator de distribuție.

Aceste tarife includ, printre altele, costurile asociate modernizării și extinderii capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor existente sau prin crearea unor noi sisteme/rețele, precum și costurile legate de racordarea noilor clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, cu condiția ca aceste costuri să fie justificate.

Tarifele de distribuție sunt aplicabile pe o perioadă tarifară de un an, de la 1 iulie până la 30 iunie a anului următor. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit, aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale pentru a cincea perioadă de reglementare, se află în faza finală de elaborare. În stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere echilibrul necesar între investițiile necesare pentru asigurarea calității serviciilor de transport și distribuție ale gazelor naturale și energiei electrice și nivelul tarifelor aplicate beneficiarilor acestor servicii.

În comunicatul ANRE se menționează că în perioada următoare, proiectul de ordin va fi publicat în consultare publică într-o formă actualizată.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate