În ședința Consiliului Local din data de 31.01.2018, pe ordinea de zi a proiectelor de Hotărâre, la punctul 5 s-a aflat: un proiect ce i-a dat bătăi de cap primarului Daniel Ștefan Drăgulin și executivului primăriei mun. Călărași.
Consilierii Partidului Social Democrat nu s-au opus acestui proiect, ci sumei ce a fost gândită pentru acesta amenajare peisagistică zonală.
Mai jos se regăsește textul din proiectul de Hotărâre:
Traseul bulevardului Nicolae Titulescu cuprins intre străzile Cornişei si Locomotivei ce urmează a se moderniza se desfăşoară in totalitate pe domeniul public aflat in administrarea Consiliului Local al Municipiului Calarasi.
B-dul.Nicolae Titulescu are o lungime de 826,50 m, realizata din aliniamente, 12 frânturi a căror unghiuri depăşesc valorile de 197 g si o curba arc de cerc de R=30 m.
Principalele cantităţi de lucrări rezultate in urma executării proiectului sunt:
– Suprafaţa asfaltata = 13520 mp
– Suprafaţa Trotuare = 8291 mp
– Suprafaţa Zone Verzi = 5635 mp
– Borduri cilindrice = 3116 m
– Borduri mici = 2237 m
– Borduri mari = 140 m
– Bănci stradale = 163 Buc.
– Coşuri gunoi stradale = 103 Buc.
– Indicatoare de circulaţie= 42 Staţii
– Marcaje longitudinale = 3.26 km(echipă.)
– Marcaje suprafaţa= 580 mp
INIȚIATOR,
PRIMAR
Daniel Ștefan Drăgulin
Primul care a luat cuvântul a fost consilierul Marius Dulce (PSD). Acesta a spus că se pot face multe alte lucruri mult mai importante în acest oraș. Marius Dulce a dat exemple de mai multe cartiere ce pot fi reabilitate. ” Pe banii aceștia putem termina cartierul Măgureni, Mircea Vodă, Cartierul FNC, Cărămidari. Nu pot spune că arată urât, era bine să o avem și noi aici, să o vedem. Ideal ar fi să facem aceste cartiere, iar apoi să investim într-o stradă de 826 metri cu 160 și ceva de băncuțe și să cheltuim 90 și ceva de miliarde.
Pe lângă consilierul Marius Dulce, un alt consilier care a ținut să facă amendamente și să dezbată această proiect de Hotărâre a fost Ariciu Dumitru (PSD). Acesta a subliniat faptul că proiectul este supra evaluat din punct de vedere financiar. A. Dumitrua atras atenția tuturor consilierilor locali spunându-le să aibă grijă și să se gândească dacă va fi corect ceea ce se va vota.
Prezenți, tot în cadrul acestei şedinţe de consiliu local au fost și proiectanții planului de amenjare peisagistică. ing. Lorica Ranete a început prin a face clarificări în ceea ce privește valoarea proiectului și alte costuri aferente lui.
”Devizul general care este întocmit după lege are mai multe capitole. Valoare de execuţie – 6.693.000, restul sunt taxe care se prevăd conform legii. Sunt convinsă că la execuţie, prețurile vor fi mult mai mici, așa cu s-a lucrat întotdeauna. Am văzut că prețurile scad până la 70% față de valoarea estimată de proiectant. Așa se întâmplă pe piața liberă.
Este adevărat că sunt și alte priorități în oraș. După ce se va realiza, cred că va da bine pentru oraș. Ne-am gândit să facem un număr mare de parcări pentru că sunt deficiențe în zonele instituțiilor publice, dar și în fața altor clădiri de interes.” a afirmat proiectantul Ranete Lorica
Doamna Ranete Lorica l-a lăsat pe Cătălin Ioniță să prezinte proiectul pe care aceștia l-au conceput pentru Călărași.
Un consilier a întrebat dacă ceea ce a fost prezentat pe video proiector va arăta exact în același fel și în realitate… „Cam așa, sau exact așa?„. Cătălin Ioniță – proiectantul i-a răspuns consilierului că va arăta „Așa!„… doamna Ranete Lorica făcut o remarcă destul de interesantă despre felul în care arată la acest moment municipiul Călărași: ”Dacă nu îl apropiaţi (n.r: proiectul), Călărașiul arată ca în evul mediu….”
În cele din urmă, proiectul de Hotărâre a fost respins de către consilierii locali cu 10 voturi pentru, 3 abțineri și 7 voturi împotriva.