Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași, anunță că proiectul „Caravana Sănătății” e aproape de a ajunge în mijlocul călărășenilor. Într-un interviu pentru Radio Voces Campi, acesta a transmis că dotarea tirului achiziționat este aproape de finalizare, iar caravana ar putea poposi în prima localitate de la jumătatea lunii februarie.
În acest moment, Caravana Sănătății așteaptă autorizarea din partea Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor. „Fiind o activitate medicală, aceasta trebuie autorizată indiferent de modul în care o faci”, a mai spus Bogdan Mihai.
Primele locații în care va ajunge caravana nu au fost stabilitate, dar prioritate au comunele în care sunt amenajate săli de așteptare.
Caravana Sănătății își propune să reducă numărul pacienților ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe cu stadii avansate ale diferitelor boli. Este un proiect unic în municipiul Călărași, având în vedere că în trecut mai multe proiecte asemănătoare au avut loc, dar niciunul de lungă durată.
În cadrul proiectului vor fi angrenați medici doritori, dar și personal sanitar voluntar. Timp de un an, Caravana Sănătății va trece prin fiecare localitate din județ și va evalua starea de sănătate a cetățenilor. Vor avea loc și sesiuni de informare cu privire la modalități de menținere a sănătății în condiții bune.
Implicat este și Consiliul Județean Călărași, care va începe un parteneriat cu o fundație pentru a asigura partea aferentă ecografiilor. Specialitățile medicale din cadrul caravanei vor fi schimbate de la o localitate la alta, în funcție de nevoile cetățenilor.
Inițial, procedura de modificare a containerului trebuia să dureze o lună și jumătate, iar caravana să ajungă în localități începând cu luna noiembrie, 2023.