Nu mai este demult un secret pentru nimeni. Perioada sărbătorilor înseamnă pentru mulți mâncare din belșug sau ore întregi petrecute pe drumul către rude sau destinații de vacanță. Și, ca în fiecare an, unii ajung la spital. Excesele alimentare, graba pe șosele sau lipsa de experiență la volan fac victime. Bilanțul sărbătorilor se face și în unitățile de primiri urgențe.
https://soundcloud.com/c-l-ra-i-press/de-sarbatori-sute-de-calaraseni-au-ajuns-la-urgente-excesul-de-mancare-si-alcool-cap-de-lista?si=4fd9f69f2cdf4fe6b440157f49a59090&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
În perioada 24 decembrie, de la miezul nopții, până pe data de 27 decembrie, Spitalul Județean Călărași a înregistrat o creștere semnificativă a prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgențe. Peste 367 de oameni au cerut asistență medicală pentru diverse probleme de sănătate, în contextul sărbătorilor din această perioadă.
Printre principalele motive ale solicitărilor medicale s-au numărat afecțiuni cauzate de excesul de mâncare și alcool. Personalul medical s-a confruntat cu un număr crescut de pacienți care au resimțit consecințele consumului excesiv în perioada sărbătorilor de iarnă.
Un număr semnificativ de pacienți, respectiv 40 de persoane, au prezentat simptome specifice dispneei biliare, o afecțiune care poate fi asociată cu excesul alimentar și care se manifestă prin dificultăți în digestie. De asemenea, s-au înregistrat cazuri de sindrom dispeptic, caracterizat prin simptome digestive neplăcute.
“În perioada sărbătorilor este un obicei, nu neapărat românesc, să avem un număr crescut de pacienți la Camera de Gardă. Vă pot spune că în perioada 24 – 27 decembrie, la UPU Călărași, am avut un număr de 367 de prezentări, mult peste numărul obișnuit. Am avut multe prezentări legate de regimul alimentar neadaptat pacienților, adică dispnee biliară sau chiar sindrom dispeptic, senzații de greață și vărsături. Înțelegem prin asta că vorbim despre iritațiile mucoasei stomacului când mâncăm prea mult sau prea picant, respectiv senzația de greață și durere în abdomen, pe care o resimțim când vezica biliară, fierea cum este cunoscută popular, este silită să lucreze peste cât poate. În aceste situații combinate am avut 80 de prezentări și, bineînțeles, consumul de alcool, într-un număr relativ mic, adică 40 de persoane“, precizează dr. Poeană.
- Cătălin Cojocaru: Care sunt pericolele la care se expun persoanele care consumă alcool în mod excesiv?
“Consumul excesiv de alcool reprezintă un pericol din mai multe puncte de vedere. Consumul de alcool poate afecta ficatul, organele interne în totalitate, poate să afecteze sănătatea creierului, dar și pe termen scurt poate duce la accidente legate de felul în care ne mișcăm, totul este mult mai încetinit și mult mai dezarticulat față de obicei. Deci, chiar și cineva care a consumat și ocazional cantități mari de alcool poate suferi accidente domestice, sau dacă este suficient de inconștient, poate chiar accidente rutiere. Noi, ca de obicei, îi sfătuim pe toți cei care consumă alcool să nu conducă sub nicio formă și de la petrecere să ia taxi-ul” – a explicat dr. Ionuț Poeană în emisiunea de la Radio Voces Campi.
- Cătălin Cojocaru: Domnule doctor, în remediile naturiste, cât de bună este zeama de varză pentru starea de mahmureală?
“Nu la fel de bine ca abstinența de la alcool, dar da, zeama de varză este un remediu surprinzător de potent pentru că alcoolul, pe lângă faptul că deshidratează, duce și la pierderea de săruri esențiale, de obicei sărurile de potasiu” a punctat dr. internist din cadrul SJU Călărași.
- Cătălin Cojocaru: Le regăsim în zeama de varză?
“Da! Zeama de varză conține culturi lactice, pe care, desigur, le pierdem de obicei atunci când vărsăm sau avem diaree și de obicei conține și săruri de potasiu, secundare metabolismului, care pot ajuta la reechilibrarea organismului. De principiu, însă, pentru că așa cum spun, zeama de varză conține și o cantitate impresionantă de sare, nu recomandăm consumul acesteia de primă intenție, de obicei, pentru mahmureală zdravănă, recomandăm, în primul rând, hidratarea, adică consum de apă. Bineînțeles, încercăm să oprim pacientul din a-și mai administra alcool pe cale orală, pentru că repetăm episodul și o luăm de la capăt și odihnă, pe cât de mult posibil”, a declarat dr. Ionuț Poeană, medic internist de la Spitalul Județean Călărași.