Connect with us

Știri

De sărbători, sute de călărășeni au ajuns la urgențe. Excesul de mâncare și alcool, cap de listă

Published

on

Nu mai este demult un secret pentru nimeni. Perioada sărbătorilor înseamnă pentru mulți mâncare din belșug sau ore întregi petrecute pe drumul către rude sau destinații de vacanță. Și, ca în fiecare an, unii ajung la spital. Excesele alimentare, graba pe șosele sau lipsa de experiență la volan fac victime. Bilanțul sărbătorilor se face și în unitățile de primiri urgențe.

În perioada 24 decembrie, de la miezul nopții, până pe data de 27 decembrie, Spitalul Județean Călărași a înregistrat o creștere semnificativă a prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgențe. Peste 367 de oameni au cerut asistență medicală pentru diverse probleme de sănătate, în contextul sărbătorilor din această perioadă.

Printre principalele motive ale solicitărilor medicale s-au numărat afecțiuni cauzate de excesul de mâncare și alcool. Personalul medical s-a confruntat cu un număr crescut de pacienți care au resimțit consecințele consumului excesiv în perioada sărbătorilor de iarnă.

Un număr semnificativ de pacienți, respectiv 40 de persoane, au prezentat simptome specifice dispneei biliare, o afecțiune care poate fi asociată cu excesul alimentar și care se manifestă prin dificultăți în digestie. De asemenea, s-au înregistrat cazuri de sindrom dispeptic, caracterizat prin simptome digestive neplăcute.

Advertisement

În perioada sărbătorilor este un obicei, nu neapărat românesc, să avem un număr crescut de pacienți la Camera de Gardă. Vă pot spune că în perioada 24 – 27 decembrie, la UPU Călărași, am avut un număr de 367 de prezentări, mult peste numărul obișnuit. Am avut multe prezentări legate de regimul alimentar neadaptat pacienților, adică dispnee biliară sau chiar sindrom dispeptic, senzații de greață și vărsături. Înțelegem prin asta că vorbim despre iritațiile mucoasei stomacului când mâncăm prea mult sau prea picant, respectiv senzația de greață și durere în abdomen, pe care o resimțim când vezica biliară, fierea cum este cunoscută popular, este silită să lucreze peste cât poate. În aceste situații combinate am avut 80 de prezentări și, bineînțeles, consumul de alcool, într-un număr relativ mic, adică 40 de persoane„, precizează dr. Poeană.

  • Cătălin Cojocaru: Care sunt pericolele la care se expun persoanele care consumă alcool în mod excesiv?

Consumul excesiv de alcool reprezintă un pericol din mai multe puncte de vedere. Consumul de alcool poate afecta ficatul, organele interne în totalitate, poate să afecteze sănătatea creierului, dar și pe termen scurt poate duce la accidente legate de felul în care ne mișcăm, totul este mult mai încetinit și mult mai dezarticulat față de obicei. Deci, chiar și cineva care a consumat și ocazional cantități mari de alcool poate suferi accidente domestice, sau dacă este suficient de inconștient, poate chiar accidente rutiere. Noi, ca de obicei, îi sfătuim pe toți cei care consumă alcool să nu conducă sub nicio formă și de la petrecere să ia taxi-ul” – a explicat dr. Ionuț Poeană în emisiunea de la Radio Voces Campi.

  • Cătălin Cojocaru: Domnule doctor, în remediile naturiste, cât de bună este zeama de varză pentru starea de mahmureală?

„Nu la fel de bine ca abstinența de la alcool, dar da, zeama de varză este un remediu surprinzător de potent pentru că alcoolul, pe lângă faptul că deshidratează, duce și la pierderea de săruri esențiale, de obicei sărurile de potasiu” a punctat dr. internist din cadrul SJU Călărași.

  • Cătălin Cojocaru: Le regăsim în zeama de varză?

Da! Zeama de varză conține culturi lactice, pe care, desigur, le pierdem de obicei atunci când vărsăm sau avem diaree și de obicei conține și săruri de potasiu, secundare metabolismului, care pot ajuta la reechilibrarea organismului. De principiu, însă, pentru că așa cum spun, zeama de varză conține și o cantitate impresionantă de sare, nu recomandăm consumul acesteia de primă intenție, de obicei, pentru mahmureală zdravănă, recomandăm, în primul rând, hidratarea, adică consum de apă. Bineînțeles, încercăm să oprim pacientul din a-și mai administra alcool pe cale orală, pentru că repetăm episodul și o luăm de la capăt și odihnă, pe cât de mult posibil”, a declarat dr. Ionuț Poeană, medic internist de la Spitalul Județean Călărași.

Știri

Călărași: Zeci de solicitări pentru pompieri în ultimele 3 zile

Published

on

ISU Calarasi

Într-o serie de intervenții de urgență desfășurate în ultimele trei zile, salvatorii profesioniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au răspuns la 78 de misiuni.

Majoritatea intervențiilor, respectiv 60, au fost gestionate de către paramedicii SMURD, aceștia asigurând primul ajutor și transportul rapid la spital al persoanelor aflate în situații critice. Printre misiunile lor s-au numărat și intervenții la accidente rutiere, inclusiv în localitățile Curcani, Plevna și Borcea, unde echipajele au acordat asistență medicală victimelor.

În paralel, salvatorii au fost solicitați și pentru stingerea a patru incendii, în localitățile Călărași, Vărăşti, Lehliu Sat și Iezeru, folosindu-și autospecialele și expertiza în gestionarea situațiilor de urgență pentru a limita pagubele și a proteja viețile oamenilor.

Un alt aspect al activității lor a fost salvarea unui animal de companie, o pisică, surprinsă într-o situație periculoasă pe un balcon de la etajul al doilea al unui imobil din municipiul Călărași. Eforturile lor de intervenție au asigurat măsuri pentru salvarea animalului.

Echipajele ISU au fost implicate în stingerea a nouă incendii de vegetație uscată și resturi menajere, intervenind cu autospecialele necesare pentru a preveni extinderea focului și pentru a proteja mediul înconjurător.

Advertisement

Pentru a încuraja o mai mare conștientizare și pregătire în fața situațiilor de urgență, ISU Călărași recomandă accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență, www.fiipregatit.ro, și descărcarea gratuită a aplicației mobile DSU, disponibilă pe App Store și Google Play.

Continue Reading

Știri

Rezumatul weekendului pentru polițiștii călărășeni: Șoferi prinși băuți, fără permis și scandaluri

Published

on

În cursul weekendului trecut, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au desfășurat operațiuni intense pentru creșterea siguranței în comunitate. Aceste acțiuni au implicat intervenții la 153 de sesizări din partea cetățenilor, precum și reținerea permiselor de conducere ale a 31 de șoferi care au reprezentat pericol pentru siguranța traficului rutier.

Aproximativ 500 de polițiști au fost mobilizați în întreg județul Călărași, concentrându-se pe prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice.

Intervențiile polițiștilor au vizat o varietate de evenimente, cuprinzând 153 de situații semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (S.N.U.A.U.) 112, precum și 29 de acțiuni organizate.

Rezultatele acțiunilor desfășurate au inclus constatarea a 57 de infracțiuni, prinderea în flagrant a 4 persoane și aplicarea a 553 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de peste 201.000 de lei.

Polițiștii rutieri au desfășurat activități specifice pentru prevenirea accidentelor de circulație, soldate cu constatarea a 3 infracțiuni la regimul rutier. În acest context, au fost reținute 31 de permise de conducere și retrase 16 certificate de înmatriculare.

Advertisement

Într-unul dintre incidente, la data de 25 februarie, în jurul orei 00:28, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, din municipiul Călărași, care nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În acest caz, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului.

Alte exemple oferite de IPJ Călărași în comunicatul de presă


La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00:55, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu-Gară au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 18 de ani, din localitatea Nucetu, județul Călărași.

În urma controlului, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind ulterior condus la spital, în vederea prelevării unor mostre biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:48, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt, au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, de 48 de ani, din comuna Valea Argovei, județul Călărași, cu privire la faptul că a fost agresată de soțul său.

Advertisement

În urma primelor cercetări efectuate, a reieșit faptul că la data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:30, în timp ce bărbatul, de 47 de ani, se afla la locuința soției, pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice, ar fi lovit-o pe aceasta cu pumnii și palmele în zona capului.

Persoana vătămată a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, totodată fiind întocmit formularul de evaluare a riscului, din care a reieșit că există risc iminent pentru viața și integritatea femeii, ocazie cu care a fost emis un ordin de protecție provizoriu, pe numele bărbatului.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

În urma administrării probatoriului, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.


La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 5:48, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, de 62 de ani, cu privire la faptul că nepoata sa a fost implicată într-un scandal.

În urma primelor cercetări efectuate, a reieșit faptul că în jurul orei 5:30, în timp ce  s-ar fi aflat la o petrecere organizată de un tânăr, de 22 de ani, la domiciliul acestuia din  comuna Mănăstirea, pe fondul consumului de alcool și al geloziei, o tânără ar fi fost lovită cu palmele și pumnii de către prietenul său, un tânăr de 20 de ani.

Advertisement

Ulterior, acesta i-ar fi spart tinerei telefonul mobil și ar fi alergat-o cu un obiect contondent, amenințând-o că o omoară.

A fost întocmit formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care a reieșit că există risc pentru viața, integritatea sau libertatea persoanelor, însă persoana vătămată nu dorește emiterea ordinului de protecție provizoriu.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, amenințare și distrugere.

Față de tânărul în cauză, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Prevenirea accidentelor rutiere, prioritate pentru polițiștii călărășeni. Acțiune de control desfășurată timp de o săptămână, finalizată cu peste 100 de sancțiuni

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au verificat aproximativ 600 de autovehicule şi au aplicat 147 de sancţiuni contravenţionale  în timpul acțiunii TISPOL – TRUCK&BUS.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform calendarului operațiunilor TISPOL.

În perioada 19-25 februarie a.c., polițiștii au efectuat o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au verificat 586 de autovehicule, dintre care 215 autovehicule destinate transportului de persoane şi 371 de autovehicule destinate transportului de marfă.

Advertisement

În urma controalelor, au fost aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, dintre care 23 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 124 celor care efectuau transport de marfă.

Neregulile sancționate de polițiști s-au referit la nerespectarea regimului legal de viteză, neutilizarea centurilor de siguranță, probleme tehnice, precum și lipsa documentelor conducătorilor auto și a autovehiculelor.

Acțiunile polițiștilor rutieri vor continua în trafic, pentru asigurarea climatului de legalitate în domeniul transporturilor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate