Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Călărași a verificat starea de salubrizare a tuturor localităților din județ. 36 dintre cele 55 de primării au fost amendate. Valoarea totală a amenzilor este de 525.000 de lei, unele primării fiind amendate și în trecut.
Comunicatul instituției vine ca răspuns în urma declarațiilor făcute de primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, într-o conferință de presă. Acesta susținea că Garda de Mediu acordă amenzi în funcție de culoare politică și primari.
Însă, Garda de Mediu precizează că sancțiunile nu au legătură cu primarii care conduc primăriile.
„Garda de Mediu nu sancționează Unitățile Administrativ Teritoriale în relație cu primarii care le conduc, ci aplică sancțiuni în funcție de gradul de îndeplinire a obligațiilor care le revin, în mod legal, în ceea ce privește starea de salubritate a localităților și gestionarea deșeurilor”, a scris Garda Națională de Mediu pe o platformă de socializare.
Instituția descrie o situație „mai puțin plăcută” în comuna Roseți, unde managementul deșeurilor nu ajunge la un nivel acceptabil, potrivit Gărzii de Mediu.
În 2022, primăria comunei Roseți a fost amendată cu 15.000 de lei pentru gestionarea deficitară a deșeurilor. În 2023, în luna iunie, primăria a mai primit o amendă de 50.000 de lei pentru arderea unor deșeuri abandonate pe o suprafață de 5000mp.
„Comisarii Gărzii de Mediu Călărași au constatat depozitări necontrolate de deșeuri pe un teren de aprox. 3000mp aflat în proximitatea Brațului Borcea al Dunării. În cazul unei inundații, toate deșeurile respective ar fi fost luate de ape, ajungând direct în Dunăre, au precizat comisarii de mediu.
Primăria a fost din nou amendată, cu 25.000 de lei. Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu spune că a fost vorba de câțiva saci de gunoi menajer aruncați pe spațiul public și că nu a apucat să soluționeze problema la timp din cauza vremii.
”Garda Naţională de Mediu atrage atenţia că obligaţia de protecție a mediului este a tuturor persoanelor fizice şi juridice şi este independentă de orice factor subiectiv. Ne exprimăm speranţa că toţi cei care fac obiectul controalelor noastre vor înţelege necesitatea de a corecta neregulile constatate, nu doar pentru a evita contravenţii, ci pentru a contribui la un mediu curat şi la sănătatea populaţiei. Şi, în final, atragem atenţia că recidiva în contravenţie poate fi încadrată ca infracţiune”, a încheiat Garda de Mediu.