Connect with us

Știri

VIDEO. Scandal la Sohatu: Acuzații de cheltuieli nejustificate. Consilierul Valentin Popa face un denunț public

Published

on

În cadrul unei ședințe ordinare desfășurate la Consiliul Județean Călărași pe data de 28 noiembrie 2023, consilierul județean Valentin Popa a făcut public un denunț  împotriva primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatu. Popa susține că primarul folosește sume de bani nejustificate pentru diferite achiziții și lucrări despre care spune ca sunt de proastă calitate.

Valentin Popa spune că într-un un parc din satul Progresul al comunei Sohatu, unde s-au investit aproximativ 200.000 de euro de-a lungul mai multor ani, se prezintă în prezent într-o stare de degradare avansată. El a subliniat că locul de joacă din parc este în lucru, iar tartanul montat acum un an a fost demontat, fapt interpretat de consilier ca posibilă spălare de bani publici.

Pentru că acesta a sesizat în mod public mai multe aspecte ce conturează derapaje ale primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatul, ne-am deplasat la locul cu pricina și l-a rugat pe consilierul județean să ne explice în detaliu despre ce este vorba.

Advertisement

De asemenea, consilierul a adus în atenție presupuse nereguli legate de achiziționarea băncilor pentru parc, suspectând că acestea au fost cumpărate la prețuri exagerate de la o primărie din Capitală. Valentin Popa a subliniat că aspectul actual al băncilor ridică serioase suspiciuni privind modul în care au fost cheltuiți banii comunității.

Tot în localitatea Sohatu, consilierul județean arată că există lucrări de modernizare a rețelei de apă curentă, în valoare de 3 milioane de euro, pe care primarul ales-o facă cu o firmă condusă de un PSD-ist, un fost vicepreședinte de consiliu județean din Călărași, Ștefan Ion. Tot consilierul Popa susține că firma este una care contractează salariați fără experiență în domeniul acestor lucrări iar calitatea este îndoielnică. Trecem de aces șantier și ajungem în centrul localității.

  • Contactat pentru un punct de vedere, reprezentantul MEDI SRL, responsabil de executarea lucrărilor de reabilitare și înființare a sistemului de apă-canal din comuna Sohatu și satele aparținătoare, Ștefan Ion, afirmă că proiectul a fost atribuit prin licitație publică, conform prevederilor legale. În ceea ce privește acuzația formulată de consilierul județean Valentin Popa, care îl acuză că a angajat personal fără pregătire profesională, administratorul societății a subliniat:
  • “Am ales între a angaja muncitori din Bangladesh, din Arabia, de nu știu unde, muncitori de-ai locului, muncitori necalificați, rețineți. Decât să aducem din altă parte, a fost o rugăminte a primarului, să pot folosi oameni din comună. Dacă am greșit cu asta, asta e. Ca român, eu zic că am făcut bine ce am făcut. Am înțeles că acuză (n.n. consilierul județean Popa Valentin) firma mea ia lucrări peste lucrări. Eu lucrez de peste 45 de ani în alimentație cu apă/canalizare. Uzina de apă din Călărași a fost condusă de mine din ‘78. Asta am învățat, asta fac. Am mai înțeles că iau lucrare după lucrare. Sunt vreo 50 și ceva de lucrări scoase pe PNI – Anghel Saligny- în județ. Nu pot să le iau eu pe toate, câteva am luat și eu prin licitație, cum spun legile din România” – a precizat Ștefan Ion, reprezentantul companiei.

Pentru că o comunitate care se respectă trebuie să aibă o primărie frumoasă, la Sohatu, primarul a achiziționat serviciile unei firme pentru a planta gazon și mai mulți arbuști în interiorul curții primăriei, carel-ar fi costat pe edil undeva 42.000 lei.

  • -Bună ziua! Domnu’ Șerban Marin?
  • -Da, Șerban la telefon!

 

  • – Vreau să vărbim despre lucrările executate în curtea Primăriei Sohatu.
  • – Lăsă-le dracu, tată! Auzi? N-ai gasit pe nimeni să spui c-am făcut lucrări … pai eu merg cu tine unde vrei… și la Timișoara și la Constanța… la DIICOT și la DNA…

 

  • -Voiam să vă întreb când au fost începute lucrările și cât au durat?
  • -Mă, tată, du-te și întrabă-i pe ăilalți, nu pe mine…

 

  • -Ați platat arbuști de tuia și montat gazon.
  • -S-a uscat (n.n. tuia), ai vazut că s-a uscat? Tuie.
  • -De ce s-a uscat?
  • – Pai dacă m-am c***t la rădăcină și am pus acolo…! Se numește material și trebuie să de c***i jos, vorbesc serios…

Aceeași firmă s-ar fi oferit ca de 1 decembrie, în semn de respect pentru tradiție, să ofere o masă festivă cu fasole și ciolan celor din zonă. Până la chermeză, încercăm să-l contactam telefonic pe reprezentantul societății pentru a discuta despre proiectul executat în fața primăriei. Dacă inițiat spunea că este bucuros de telefonul nostru, în doar cateva secunde atitudinea acestuia se schimbă radical și spune că nu e treaba nimănui ce lucrări a executat acesta din bani publici.

Am vrut să stăm de vorbă cu primarul localității Sohatu, Cătălin Iordache, însă acesta nu a fost de găsit în primărie, iar noi am fost întâmpinat de o doamna viceprimar, care ne-a recomandat că cel în măsură pentru a discuta aceste subiecte este chiar primarul. Insistențele noastre nu l-au convins pe edil să ne ofere explicații care să clarifice afirmațiile consilierrului județean Valentin Popa.

Advertisement