Miercuri, 8 noiembrie 2017, în satul Floroaica din comuna Vâlcelele sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a adunat, în acest an la biserică un număr mare de credincioși. Încă din zorii zilei, localnicii s-au adunat, cu mic sau mare pentru a putea fi aproape la slijba religioasă a Bisericii ce poartă hram-ul Sfinții Arhangheli Mihail și Gvriil.
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli este un moment de taină și rugăciune, linişte sufletească pentru localnicii din sat. În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioşii din Floroaica vin în număr mare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pentru a participa la sărbătoarea hramului acestui lăcaş de cult. Ca de fiecare dată, şi anul acesta la slujba de hram, alături de enoriaşi au fost prezenţi: edilul-șef al comunei vâlcelele Ionel Tatu, viceprimarul Gabriel Oloianu, reprezentanți ai Consiliului Județean, instituție condusă de Vasile Iliuță.
De asemenea, slujba a fost oficiată de către preotul paroh Mihai Dobrin de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi de către preotul paroh Ioan Ionce de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Vâlcelele. Mai mult decât atât, după slujba de hram, enoriaşii au avut parte şi de o masă câmpenească, asta pentru a simţi din plin bucuria acestei sărbători.
Primarul comunei Vâlcelele Ionel Tatu a declarat pentru Călărași News:
În primul rând, trebuie să spun “La mulți ani” oamenilor din comuna și județ ce poartă numele de Mihail și Gavriil și derivatele acestora. Așa cum săptămâna trecută sărbătoream la Vâlcelele hramul Bisericii din comună, la nici o distanță de două săptămâni, este si hramul Bisericii “Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil” din satul Floroaica. Astăzi am reușit să am alături autorități ale județului, dar și autorități locale.
BISERICA SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL – FLOROAICA
ISTORICUL COMUNITĂȚII. Din moşia Ciocăneşti Mihai Vodă (aşa cum s-a numit la început satul Floroaica), pe teritoriul comunei Mihai Viteazul, de care a aparţinut la început satul Floroaica, s-au rezervat 555 locuri de casă, care au fost vândute în mai 1897 şi octombrie 1899.
ISTORICUL PAROHIEI. Parohia Floroaica a luat fiinţă în anul 1932.Până atunci sătenii din Floroaica erau nevoiţi să meargă, pentru îndeplinirea ritualurilor religioase, la bisericile parohiilor Mihai Viteazul şi Vlad Ţepeş, iar după 1914, la biserica din satul cel mai apropiat, Vâlcelele. Din acest motiv şi nu numai, în anul 1932, sătenii din Floroaica hotărăsc să construiască şi ei un locaş de biserică.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1508663922557795.1073741860.603712659719597&type=1&l=d6d828c569
ISTORICUL BISERICII. Preotul Grigore Popescu şi învăţătorul Ion Mihalache sunt mandataţi de primarul Gheorghe Dumitru – zis Bâţu, să meargă la Curtea de Argeş şi să aducă schiţele Mănăstirii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pentru că dorinţa obştii era ca la Floroaica să fie construită, la scară redusă, o biserică asemănătoare.