Connect with us

Breaking News

Hramul “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”, sărbătorit în comuna Vâcelele

Published

on

Miercuri, 8 noiembrie 2017, în satul Floroaica din comuna Vâlcelele sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a adunat, în acest an la biserică un număr mare de credincioși.  Încă din zorii zilei, localnicii s-au adunat, cu mic sau mare pentru a putea fi aproape la slijba religioasă a Bisericii ce poartă hram-ul Sfinții Arhangheli Mihail și Gvriil.

 

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli este un moment de taină și rugăciune, linişte sufletească pentru localnicii din sat. În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioşii din Floroaica vin în număr mare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pentru a participa la sărbătoarea hramului acestui lăcaş de cult. Ca de fiecare dată, şi anul acesta la slujba de hram, alături de enoriaşi au fost prezenţi: edilul-șef al comunei vâlcelele Ionel Tatu, viceprimarul Gabriel Oloianu, reprezentanți ai Consiliului Județean, instituție condusă de Vasile Iliuță.

De asemenea, slujba a fost oficiată de către preotul paroh Mihai Dobrin de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi de către preotul paroh Ioan Ionce de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Vâlcelele. Mai mult decât atât, după slujba de hram, enoriaşii au avut parte şi de o masă câmpenească, asta  pentru a simţi din plin bucuria acestei sărbători.

Primarul comunei Vâlcelele Ionel Tatu a declarat pentru Călărași News:

Advertisement

În primul rând, trebuie să spun “La mulți ani”  oamenilor din comuna și județ ce poartă numele de Mihail și Gavriil și derivatele acestora. Așa cum săptămâna trecută sărbătoream la Vâlcelele hramul Bisericii din comună, la nici o distanță de două săptămâni, este si hramul Bisericii “Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil” din satul Floroaica. Astăzi am reușit să am alături autorități ale județului, dar și autorități locale.


BISERICA SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL – FLOROAICA

 ISTORICUL COMUNITĂȚII. Din moşia Ciocăneşti Mihai Vodă (aşa cum s-a numit la început satul Floroaica), pe teritoriul comunei Mihai Viteazul, de care a aparţinut la început satul Floroaica, s-au rezervat 555 locuri de casă, care au fost vândute în mai 1897 şi octombrie 1899.

ISTORICUL PAROHIEI. Parohia Floroaica a luat fiinţă în anul 1932.Până atunci sătenii din Floroaica erau nevoiţi să meargă, pentru îndeplinirea ritualurilor religioase, la bisericile parohiilor Mihai Viteazul şi Vlad Ţepeş, iar după 1914, la biserica din satul cel mai apropiat, Vâlcelele. Din acest motiv şi nu numai, în anul 1932, sătenii din Floroaica hotărăsc să construiască şi ei un locaş de biserică.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1508663922557795.1073741860.603712659719597&type=1&l=d6d828c569

 ISTORICUL BISERICII. Preotul Grigore Popescu şi învăţătorul Ion Mihalache sunt mandataţi de primarul Gheorghe Dumitru – zis Bâţu, să meargă la Curtea de Argeş şi să aducă schiţele Mănăstirii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pentru că dorinţa obştii era ca la Floroaica să fie construită, la scară redusă, o biserică asemănătoare.

 

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Bărbat salvat din mijlocul lacului cu ajutorul unui vehicul SHEERP. Cum a ajuns bărbatul în această situație

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Pompierii militari oltenițeni au intervenit sâmbătă, 12 aprilie pentru salvarea unui pescar în vârstă de 63 de ani, care a rămas blocat în mijlocul Bălții Mari din apropierea Olteniței. Bărbatul s-a folosit de o anvelopă auto, transformată într-o barcă.

A strigat după ajutor și a fost auzit de o persoană care solicitat prin 112 intervenţia salvatorilor.

A avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a căzut de pe o barcă improvizată și a rămas blocat în stuf.

Cu suportul unui vehicul de tip SHEERP, echipajele de intervenție au reușit să-l scoată la mal în doar 35 de minute.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

LIVE. Campionatul Național de Lupte Libere, transmis în direct de Călărași PRESS

Published

on

Campionatul Național de Lupte Libere la Călărași

Continue Reading

Breaking News

Vlad Sârzea și Enache Georgiana au trecut în tabăra lui Marius Dulce! De ce au luat cei doi această decizie

Published

on

By

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 3 aprilie, de către Organizația PSD Călărași, primarul Marius Dulce a anunțat că în echipa lui s-au alăturat doi membri importanți: Vlad Sârzea și Georgiana Enache.

Vlad Sârzea a făcut parte din PRO România și a decis să treacă la PSD după ce partidul pe care l-a reprezentat urmează să se alieze cu AUR. De asemenea, acesta și-a încheiat, recent, mandatul de consilier local. Astfel, situațiile pe care le-a întâmpinat de-a lungul carierei, dar și experiența dobândită în acest domeniu l-au determinat să ia decizia de a se alătura unei echipe solide.

„Anul acesta îmi închei primul mandat de consilier local, a fost unul de învățare, făcând parte dintr-o echipă mică, de doi consilieri, nu am putut să facem o schimbare majoră, dar am avut o colaborare foarte bună cu domnul primar și cu echipa Marius Dulce, ceea ce m-a convins să continui în acest fel, să merg împreună cu această echipă, o echipă puternică, care dorește să continue niște proiecte concrete. Doresc să facem treabă în continuare și vocea mea să fie mai vizibilă”, a declarat Vlad Sârzea.

Odată cu acesta, și medicul primar diabetolog, Georgiana Enache, în vârstă de 49 de ani, a decis să intre în echipa PSD, întrucât a constatat că misiunea partidului se aliniază foarte bine cu principiile după care se ghidează în activitatea ei de doctor. Mai exact, atât acțiunile ei, cât și obiectivele echipei conduse de Marius Dulce sunt orientate spre beneficiul oamenilor.

„Am fost timp de 3 ani și câteva luni directorul medical al spitalului și m-am regăsit în politica Partidului Social Democrat prin orientarea către binele omului, binele cetățeanului, eu, ca medic, ca structură, sunt așa. (…) Asta am încercat să urmăresc în întreaga mea activitate”, a explicat Georgiana Enache.

Advertisement

Ulterior discursurilor susținute de noii membri, primarul s-a arătat foarte încântat de alegerea acestora și i-a asigurat că vor avea o colaborare foarte bună în proiectele întreprinse de PSD: „Vreau să vă mulțumesc pentru că ați ales echipa PSD, echipa Marius Dulce, acest lucru nu face decât să mă onoreze și, cu siguranță, vom avea proiecte frumoase și bune pentru comunitate”.

Continue Reading

Cele mai vizualizate