Connect with us

Breaking News

Hramul “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”, sărbătorit în comuna Vâcelele

Published

on

Miercuri, 8 noiembrie 2017, în satul Floroaica din comuna Vâlcelele sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a adunat, în acest an la biserică un număr mare de credincioși.  Încă din zorii zilei, localnicii s-au adunat, cu mic sau mare pentru a putea fi aproape la slijba religioasă a Bisericii ce poartă hram-ul Sfinții Arhangheli Mihail și Gvriil.

 

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli este un moment de taină și rugăciune, linişte sufletească pentru localnicii din sat. În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioşii din Floroaica vin în număr mare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pentru a participa la sărbătoarea hramului acestui lăcaş de cult. Ca de fiecare dată, şi anul acesta la slujba de hram, alături de enoriaşi au fost prezenţi: edilul-șef al comunei vâlcelele Ionel Tatu, viceprimarul Gabriel Oloianu, reprezentanți ai Consiliului Județean, instituție condusă de Vasile Iliuță.

De asemenea, slujba a fost oficiată de către preotul paroh Mihai Dobrin de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi de către preotul paroh Ioan Ionce de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Vâlcelele. Mai mult decât atât, după slujba de hram, enoriaşii au avut parte şi de o masă câmpenească, asta  pentru a simţi din plin bucuria acestei sărbători.

Primarul comunei Vâlcelele Ionel Tatu a declarat pentru Călărași News:

În primul rând, trebuie să spun “La mulți ani”  oamenilor din comuna și județ ce poartă numele de Mihail și Gavriil și derivatele acestora. Așa cum săptămâna trecută sărbătoream la Vâlcelele hramul Bisericii din comună, la nici o distanță de două săptămâni, este si hramul Bisericii “Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil” din satul Floroaica. Astăzi am reușit să am alături autorități ale județului, dar și autorități locale.


BISERICA SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL – FLOROAICA

 ISTORICUL COMUNITĂȚII. Din moşia Ciocăneşti Mihai Vodă (aşa cum s-a numit la început satul Floroaica), pe teritoriul comunei Mihai Viteazul, de care a aparţinut la început satul Floroaica, s-au rezervat 555 locuri de casă, care au fost vândute în mai 1897 şi octombrie 1899.

ISTORICUL PAROHIEI. Parohia Floroaica a luat fiinţă în anul 1932.Până atunci sătenii din Floroaica erau nevoiţi să meargă, pentru îndeplinirea ritualurilor religioase, la bisericile parohiilor Mihai Viteazul şi Vlad Ţepeş, iar după 1914, la biserica din satul cel mai apropiat, Vâlcelele. Din acest motiv şi nu numai, în anul 1932, sătenii din Floroaica hotărăsc să construiască şi ei un locaş de biserică.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1508663922557795.1073741860.603712659719597&type=1&l=d6d828c569

 ISTORICUL BISERICII. Preotul Grigore Popescu şi învăţătorul Ion Mihalache sunt mandataţi de primarul Gheorghe Dumitru – zis Bâţu, să meargă la Curtea de Argeş şi să aducă schiţele Mănăstirii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pentru că dorinţa obştii era ca la Floroaica să fie construită, la scară redusă, o biserică asemănătoare.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

IPJ Călărași va prelua fostul sediu al SRI Călărași

Published

on

Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a dezvăluit în cadrul conferinței de presă desfășurate marți, 19 septembrie, importante informații cu privire la bilanțul activităților polițienești desfășurate în ultimele 8 luni ale anului. Pe lângă acestea, au fost discutate și alte subiecte de interes pentru călărășeni.

Una dintre vestea notabile aduse în discuție a fost preluarea fostei clădiri a SRI Călărași de către Inspectoratul Județean de Poliție Călărași printr-un protocol, programată să se realizeze la sfârșitul lunii septembrie. Conducerea IPJ Călărași consideră că această preluare va rezolva problema spațiilor și birourilor aglomerate din instituție, estimând că procedura va dura aproximativ o lună sau o lună și jumătate.

De asemenea, un alt aspect semnificativ este mutarea efectivă a aparatului județean din IPJ Călărași în clădirea actualului sediu al SRI Călărași. Despre acest lucru, șeful Poliției din Călărași nu a oferit detalii exact pentru că nu au fost încă stabilite.

Acest pas va permite reorganizarea și relocarea personalului, având în vedere că SRI Călărași a redus semnificativ structura lor de personal prin reorganizarea teritorială.

Prin această mutare, IPJ Călărași se așteaptă să rezolve problemele de spațiu și să eficientizeze activitatea, împărțindu-și structura de personal între cele două clădiri. De asemenea, se ia în considerare organizarea astfel încât structurile care dețin comanda să rămână în locația actuală pentru a asigura o funcționare optimă a instituției.

Continue Reading

Breaking News

Desființarea CJ Călărași, luată în calcul de Vasile Iliuță

Published

on

„Sunt de acord cu desființarea Consiliului Județean Călărași.” – Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

Joi, 14 septembrie 2023, liderul PSD Călărași și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a susținut o conferință de presă la sediul organizației politice pe care o conduce. În cadrul acestei întâlniri cu presa, Iliuță a făcut mai multe declarații curajoase privind reforma sistemului bugetar din România.

Unul dintre punctele-cheie ale discuției a fost numărul mare de directori la nivelul instituțiilor publice din țară. Potrivit lui Vasile Iliuță, România are 220.000 de directori, o cifră alarmantă care pune sub semnul întrebării eficiența și cheltuielile din sectorul public. Această dezvăluire vine în contextul discuțiilor purtate de Iliuță cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre promisiunile Guvernului de a reduce numărul „șefilor la banii publici”.

„(…) Suntem o țară de directori, o țară de conducători și din ce în ce, după câte vedem, noi, actualul administrativ, se slăbește. Putem să spunem că avem cât mai multe opinii, în loc să avem cât mai puține opinii și să muncim mai mult, avem mai multe opinii și muncim mult mai puțin. Eu cred că această reformă e binevenită” – apreciază Vasile Iliuță.

Guvernul României și-a asumat responsabilitatea de a tăia 200.000 de posturi la nivel național în aparatul bugetar, în cadrul unui proiect care a așteptat mult să fie pus în aplicare sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

În plus, Iliuță a adus în discuție impozitarea pensiilor speciale și a făcut apel la responsabilitatea guvernamentală în acest sens. El a subliniat că urmează o asumare guvernamentală a acestei restructurări, care va afecta funcțiile, pensiile și veniturile obținute din bugetul de stat. În timpul ședinței Consiliului Politic Național, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evidențiat că România are 120.000 de funcții de directori la nivel național, o cifră care depășește media europeană.

Vasile Iliuță a susținut că reforma în sistemul bugetar este binevenită și că el a început să o pună în practică la nivelul județului Călărași, deși a întâmpinat obstacole și sancțiuni. A trebuit să împrumute Consiliul Județean pentru a plăti salariile, dar a subliniat că se supune legilor din România și hotărârilor judecătorești. În concluzie, el a reiterat angajamentul de a duce promisiunile făcute cetățenilor la bun sfârșit.

Declarațiile curajoase ale lui Vasile Iliuță au stârnit un val de reacții și dezbateri în spațiul public, subliniind importanța reformei în sistemul bugetar și necesitatea unor măsuri concrete pentru eficientizarea administrației publice din România.

Continue Reading

Breaking News

Presiuni până la demisie: Secretarul de stat Ion Găman a renunțat la funcție

Published

on

ion gaman

Demisie la nivel înalt în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Secretarul de stat Ion Găman a renunțat la funcție, iar după luarea deciziei a transmis un mesaj către colectivul MADR cu care a colaborat. În spatele demisie ar fi mai multe motive, unele politice, bineînțeles.

Găman a demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. La încheierea mandatului său, Ion Găman a transmis un mesaj colegilor din minister.

„Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei”

Astăzi este ultima mea zi de muncă ca Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și vreau să vă adresez mulțumirile mele pentru colaborarea pe care am avut-o în decursul acestui an, cu fiecare dintre dumneavoastră. În egală măsură, doresc să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră în cadrul instituțiilor pe care le conduceți și vă urez sănătate și mult succes în continuare. Agricultura României trebuie să devină unul din motoarele economiei și privesc cu optimism spre acest deziderat. Respectarea legislației naționale și europene dar în același timp apropierea față de fermieri, sunt și vor rămâne pentru mine întotdeauna foarte importante. Îmi exprim cu această ocazie aprecierea pentru efortul depus de dumneavoastră și colegii din structurile pe care le coordonați. Primiți gândurile mele bune și toată considerația”, a transmis fostul secretar de stat Ion Găman.

Ion Găman a ocupat funcția de secretar de stat începând din luna mai anul trecut, fiind susținut politic de PSD Călărași. Este de așteptat ca persoana care îl va succeda pe Găman la Ministerul Agriculturii să fie nominalizată tot din Călărași. Surse din rândul celor care cunost această situație spun că o femeie ar putea ajunge pe funcția ocupată până de curând de Găman.

Se pare că în spatele demisiei ar sta, de fapt, o serie de presiuni care s-au făcut asupra sa privind mai multe cerințe de partid pe care acesta nu le-ar fi îndeplinit. Surse din minister spun că i s-a cerut să facă mai multe angajări pe care acesta a refuzat să le ducă la bun sfârșit. 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate