Proiectul privind reabilitarea Palatului Prefecturii din Călărași, una dintre cele mai impunătoare clădiri din județul Călărași, va fi finalizat în anul 2024. După ani de zile în care clădirea a stat în paragină, CJ Călărași a preluat clădirea în februarie 2022, moment în care au fost demarate lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ. În corpul central al clădirii, proiectul prevede realizarea unei zone dedicate muzicii, astfel va fi înfiițat centrul artistic, conceptul proiectului fiind de a păstra arhitectura clasică cu tehnologic modernă a secoclului XXI.
Reprezentanții CJ Călărași împreună cu reprezentanții companiei constructorului responsabil cu lucrările de reabilitare, au efectuat o vizită la Palatul Administrativ din municipiul Călărași în data de 27 aprilie. Lucrările de reabilitare a clădirii au atins un procent de 50 la sută, conform constructorului, și se estimează că vor fi finalizate până la sfârșitul lunii aprilie 2024.
Vasile Iliuță, președinte CJ Călărași: ,,Avem o investiție a județului Călărași care a început în urma cu 3 ani de zile. Investiția a fost, să spunem, după corecția financiară pe care a suferit-o. A ajuns la 77 de milioane de RON. Consiliul Județean a contribuit cu 5 milioane de RON, 6 cu tot cu cheltuielile de proiectare și diferența de 71 de milioane de RON de CNAIR. ”
Reprezentanții Consiliului Județean Călărași au fost informați cu privire la stadiul lucrărilor și au avut ocazia să viziteze clădirea în curs de reabilitare. Aceștia au declarat că sunt impresionați de ritmul în care se desfășoară lucrările și că așteaptă cu nerăbdare finalizarea lor.
Daniela Mihai, director adj. Direcția Tehnică de Dezvotlare a CJ: ,,Să redăm cetățenilor singurul palat pe care îl avem în Bărăgan, palat construit la 1895. S-a construit în 3 ani de zile. A fost o lucrare de forță. Sunt câteva palate de genul acesta. Avem și la Silistra, Bulgaria, vecinii noștri. Am obținut hotărâre de Guvern în septembrie 2022. Speram ca la anul, 30.04. să refuncționalizăm partea de Muzeul Muzicii.”
Palatul Administrativ a fost construit în anul 1980 și reprezintă un monument național cu o istorie importantă, fiind cuprins în Lista Monumentelor Istorice din România. Reabilitarea sa este un pas important în dezvoltarea infrastructurii orașului.