Connect with us

Știri

VIDEO. Închiderea unităților de învățământ din satele din Călărași, o amenințare reală din cauza scăderii natalității. Ce soluții a identificat primarul Vasile Aurel din Jegălia

Published

on

Mulți primarii din întreaga țară depun eforturi pentru a aduce prosperitate și dezvoltare în comunitățile lor, în ciuda faptului că se confruntă cu o problemă majoră: depopularea satelor. Această problemă duce la efecte nedorite, cum ar fi închiderea unităților de învățământ, scăderea populației și, într-un final, dispariția statului.

În ciuda acestui context dificil, primarii continuă să demareze proiecte pentru a îmbunătăți viața comunităților lor. Primarul din Jegălia, Vasile Aurel, a observat acest fenomen și încearcă prin multitudinea de proiecte demarate, majoritatea aflate în curs de implementare, să stopeze fenomenul depopulării satelor.

Într-un interviu acordat CălărașiPRESS.ro, primarul a dezvăluit faptul că localitatea a câștigat un microbuz electric pentru transportul elevilor, cu o capacitate de 18 locuri, dar și multe alte proiecte care ar putea să încetinească depopularea satelor.

DOUĂ PROIECTE COMUNE PENTRU JEGĂLIA, UNIREA ȘI DICHISENI

„Suntem într-o colaborare cu comuna Unirea, unde am câștigat două proiecte, Unirea și Dichiseni. Cel mai mare proiect câștigat de noi e cel cu gazele. Am fost pe POIM pe locul 5 și sperăm că săptămâna viitoare firma care a ridicat în SICAP va declara firma care a câștigat proiectare și execuție a gazelor în Jegălia, Unirea și Dichiseni. Mai mult de atât, suntem singura asociație din județ care a câștigat mașină electrică de transport elevi. Pentru faptul că nu foarte firme, tip Mercedes, hotărăsc să nu facă așa ceva, am mers pe IVECO și sperăm că vor da curs.

„Mașinile, împreună cu două stații de încărcare electrică – una la Jegălia și una la Gâldău, vor fi pentru transportul a 18 persoane. Sperăm că va aduce un plus de valoare pentru copiii acestei localități”, a declarat Vasile Aurel, primarul din Jegălia, într-un interviu acordat recent pentru CălărașiPRES.ro.

Cu toate acestea, primarul a atras atenția asupra fenomenului îngrijorător constatat în comunitatea locală, și anume scăderea numărului elevilor din unitățile de învățământ din sate. Această situație ar putea duce până la închiderea unităților de învățământ din Gâldău, care include atât o grădiniță, cât și o școală generală.

„Din cauza scăderii natalității scăzute, o mare teamă ar fi închiderea grădiniței sau a școlii peste câțiva ani, cea de la Gâldău și va rămâne doar cea la Jegălia.” spune primarul Vasile Aurel din Jegălia.

Primarul a subliniat că această problemă trebuie abordată cu seriozitate și că administrația locală va căuta soluții pentru a evita închiderea unităților de învățământ și pentru a sprijini educația în comunitatea locală. În același timp, primarul a afirmat că echipa sa este dedicată aducerii de noi proiecte și investiții care să contribuie la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea vieții locuitorilor.

 

Știri

Ambuteiaj de kilometri întregi la Stația de Taxare din Fetești în prima zi de Rusalii

Published

on

Sursa foto: Info Trafic & Radare în Călărași

Astăzi, în prima zi de Rusalii, s-a format un ambuteiaj de proporții la Stația de Taxare din Fetești, pe Autostrada A2, după eliminarea taxei de pod începând cu 1 iunie. Aglomerația la stația de taxare a  înregistrat cozi de mașini care se întindeau pe kilometri întregi, afectând șoferii care și-au dorit să-și petreacă această minivacanța pe litoralul Mării Negre.

Poliția Română a emis o recomandare către conducătorii auto, îndemnându-i să-și planifice cu mare atenție traseul de întoarcere și să fie pregătiți pentru un trafic intens pe Autostrada A2. Numărul mare de turiști care se află în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în ultimele zile ar putea duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a traficului, ceea ce a generat această situație de blocaj rutier și pe sensul Constanța – București. 

Pentru a face față acestei probleme, autoritățile au luat măsuri imediate.

Mâine, 5 iunie, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 22:00, polițiștii rutieri și administratorul drumului public vor devia circulația pe sensul de mers București – Constanța, Autostrada A2, prin nodul rutier Drajna. Această măsură va fi aplicată în funcție de valorile de trafic înregistrate.

De asemenea, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului de la Fetești, traficul este deviat către calea 1 pe tronsonul kilometric 142 – 148, iar circulația se desfășoară pe câte o bandă pe sens. Pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerația în această zonă, polițiștii vor opri circulația pe sensul către litoral în anumite intervale orare, astfel încât cei care circulă spre Capitală să poată utiliza două benzi.

Astfel, conducătorii auto care intenționează să plece dinspre București spre Constanța sunt sfătuiți să ia în considerare aceste modificări de trafic și să utilizeze rute alternative:

DN 2A Constanța – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – București;

• A2 – Fetești sau Drajna – DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – București;

• DN 3 Constanța – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călărași – DN 21 Călărași – Drajna – A2 Drajna – București (sau din municipiul Călărași – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – București).

Continue Reading

Știri

Un tânăr de 30 din Unirea s-a răsturnat cu mașina pe DN3 în dreptul localității Dichiseni

Published

on

În dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 06:00 dimineața, un accident rutier a avut loc în comuna Dichiseni, pe DN3. Un tânăr în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Unirea, în timp ce se deplasa pe un sector de drum, a pierdut controlul volanului în dreptul comunei Dichiseni și a ajuns cu mașina în afara părții carosabile.

Șoferul a îndepărtat autoturismul de lângă partea carosabilă cu ajutorul unui tractor, apoi a plecat. 

Din fericire, în urma accidentului, șoferul nu a suferit răni, fiind nevoie doar de îngrijiri medicale minore.

De asemenea, pentru a elimina suspiciunile cu privire la consumul de alcool, șoferul a fost supus testului cu aparatul etilotest, rezultatul acestuia fiind negativ.

Șoferul a fost sancționat de polițiștii rutieri în conformitate cu OUG 195/2002.

Continue Reading

Știri

Ciprian Andrei Olteanu – primarul tânăr care aduce schimbări în comuna Unirea

Published

on

Primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să aducă o serie de schimbări notabile care au transformat complet perspectiva localității. Fiind cel mai tânăr primar din județ, Ciprian Olteanu aduce un avantaj considerabil prin energia sa, puterea de muncă și eficiența în rezolvarea problemelor administrative.

Ciprian Olteanu este un fermier de succes în zona Bărăganului și implicarea sa în administrația publică locală reprezintă un semn clar de angajament. Educația, sănătatea și dezvoltarea sunt cele trei aspecte asupra cărora edilul se concentrează cu prioritate.

Unul dintre succesele primarului Olteanu constă în obținerea de fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura rutieră din comună. Prin intermediul organizației nonguvernamentale BookLand România, comunitatea a beneficiat de sprijin considerabil Școala Gimnazială nr. 1 Unirea a primit, sub forma unor donații, un rezervor de gaz care asigură căldura în sălile de clasă prin centrala termică montată.

Un alt proiect de succes inițiat de primarul Ciprian Olteanu este construirea unei noi școli generale în comuna Unirea, realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia). Acest demers reprezintă o investiție semnificativă în educație și va oferi un mediu modern și adecvat pentru elevi, contribuind astfel la viitorul educațional al comunității.

În plus, administrația locală condusă de Ciprian Olteanu a înțeles importanța transportului elevilor și a luat măsuri pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate acestui scop. Comunele Unirea, Dichiseni și Jegălia s-au asociat într-un proiect comun pentru a accesa fonduri și a oferi elevilor mijloace de transport în comun.

Alte realizări notabile includ îmbunătățirea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor de pământ și crearea unor locații dedicate activităților sportive. Aceste măsuri au devenit normale în comuna condusă de un primar tânăr și energic.

În ceea ce privește educația, Primăria Unirea a depus un proiect important prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă are ca scop dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Călărași cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Alocarea de peste 1 miliard de euro pentru educație în cadrul PNRR reprezintă o oportunitate unică pentru

România de a îmbunătăți sistemul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestor investiții pentru crearea unui mediu de învățare propice dezvoltării educaționale a fiecărui copil din țară.

Astfel, primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să obțină fonduri și să implementeze proiecte care au transformat radical localitatea. Implicarea sa activă și pasiunea pentru dezvoltarea comunității sunt elemente cheie în reușitele înregistrate. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, acest tânăr primar își propune să creeze un viitor mai bun pentru comuna Unirea și locuitorii săi.

Continue Reading

Cele mai accesate articole