Connect with us

Știri

VIDEO. Închiderea unităților de învățământ din satele din Călărași, o amenințare reală din cauza scăderii natalității. Ce soluții a identificat primarul Vasile Aurel din Jegălia

Published

on

Mulți primarii din întreaga țară depun eforturi pentru a aduce prosperitate și dezvoltare în comunitățile lor, în ciuda faptului că se confruntă cu o problemă majoră: depopularea satelor. Această problemă duce la efecte nedorite, cum ar fi închiderea unităților de învățământ, scăderea populației și, într-un final, dispariția statului.

În ciuda acestui context dificil, primarii continuă să demareze proiecte pentru a îmbunătăți viața comunităților lor. Primarul din Jegălia, Vasile Aurel, a observat acest fenomen și încearcă prin multitudinea de proiecte demarate, majoritatea aflate în curs de implementare, să stopeze fenomenul depopulării satelor.

Într-un interviu acordat CălărașiPRESS.ro, primarul a dezvăluit faptul că localitatea a câștigat un microbuz electric pentru transportul elevilor, cu o capacitate de 18 locuri, dar și multe alte proiecte care ar putea să încetinească depopularea satelor.

DOUĂ PROIECTE COMUNE PENTRU JEGĂLIA, UNIREA ȘI DICHISENI

„Suntem într-o colaborare cu comuna Unirea, unde am câștigat două proiecte, Unirea și Dichiseni. Cel mai mare proiect câștigat de noi e cel cu gazele. Am fost pe POIM pe locul 5 și sperăm că săptămâna viitoare firma care a ridicat în SICAP va declara firma care a câștigat proiectare și execuție a gazelor în Jegălia, Unirea și Dichiseni. Mai mult de atât, suntem singura asociație din județ care a câștigat mașină electrică de transport elevi. Pentru faptul că nu foarte firme, tip Mercedes, hotărăsc să nu facă așa ceva, am mers pe IVECO și sperăm că vor da curs.

„Mașinile, împreună cu două stații de încărcare electrică – una la Jegălia și una la Gâldău, vor fi pentru transportul a 18 persoane. Sperăm că va aduce un plus de valoare pentru copiii acestei localități”, a declarat Vasile Aurel, primarul din Jegălia, într-un interviu acordat recent pentru CălărașiPRES.ro.

Cu toate acestea, primarul a atras atenția asupra fenomenului îngrijorător constatat în comunitatea locală, și anume scăderea numărului elevilor din unitățile de învățământ din sate. Această situație ar putea duce până la închiderea unităților de învățământ din Gâldău, care include atât o grădiniță, cât și o școală generală.

„Din cauza scăderii natalității scăzute, o mare teamă ar fi închiderea grădiniței sau a școlii peste câțiva ani, cea de la Gâldău și va rămâne doar cea la Jegălia.” spune primarul Vasile Aurel din Jegălia.

Primarul a subliniat că această problemă trebuie abordată cu seriozitate și că administrația locală va căuta soluții pentru a evita închiderea unităților de învățământ și pentru a sprijini educația în comunitatea locală. În același timp, primarul a afirmat că echipa sa este dedicată aducerii de noi proiecte și investiții care să contribuie la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea vieții locuitorilor.

 

Știri

Marius Dulce cere refacerea unei zone din Centrul Vechi

Published

on

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a ieșit din nou pe șantierul pietonalului din Centrul Vechi pentru a le arăta reprezentanților constructorilor detaliile nesatisfăcătoare. Acesta a cerut refacerea zonei. 

E vorba de spațiul din fața Muzeului Municipal, unde vopseaua lemnului și îmbinările acestuia nu sunt conforme peste tot, potrivit primarului.

În plus, Marius Dulce cere amplasarea mai multor coșuri de gunoi, menționând că a găsit la fața locului mucuri de țigară aruncate printre arbuștii ornamentali și grafitti pe capacele coșurilor de gunoi.  

„Dragi cetățeni, nu numai noi ca autoritate locală avem datoria de a păstra curățenia. Oricât de des ies pe teren și oricât de mult solicit curățenie exemplară, tot de noi depinde păstrarea acesteia. (..) Vreau să cred că împreună ne îndreptăm spre un oraș civilizat”, a scris Marius Dulce pe o rețea de socializare despre problema deșeurilor din zonă. 

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Operatorul Ecoaqua continuă implementarea proiectului POIM. Patru localități din Ialomița vor beneficia de rețea modernă de apă-canal

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Proiectul POIM intră într-o nouă etapă la începutul acestui an. Operatorul regional de apă și canalizare din județele Călărași și Ialomița, ECOAQUA S.A., va beneficia de 15 milioane de euro dintr-un total de peste 400 de milioane de euro, fonduri europene destinate modernizării și îmbunătățirii rețelei de apă și canalizare din localitățile Manasia, Gârbovi, Coșereni și Alexeni.

Astăzi am participat la predarea amplasamentului, a proiectului de apă și canal de infrastructură mare. Ecoaqua a predat astăzi amplasamentul unui proiect de 15 milioane de euro pentru locuitorii comunei Coșereni. Am fost invitat și am venit cu o mare bucurie să văd că proiectul pe care l-am promovat împreună cu primarul municipiului Urziceni, Sava Constantin, am reușit să ajungem la o primă fază – predarea amplasamentului către constructor ca să înceapă lucrările. Oamenii sunt neîncrezători, pentru că de 30 de ani nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a promis, dar nimeni nu a reușit să pună în practică un proiect de o anvergură atât de mare. E o bucurie să fim astăzi prezenți aici, unde atât de mulți cetățeni au venit să vadă dacă e adevărat ce li s-a spus. – a punctat Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași în cadrul dezbarii publice.

Astăzi, oficialii au predat amplasamentul către firma Mega Edil, câștigătoarea licitației. Lucrările trebuie finalizate în termen de 36 de luni de la semnarea contractului.

„Este un obiectiv important pentru Ialomița, în primul rând, pentru că cel mai mare proiect pe fonduri europene din Ialomița și Călărași face un alt pas la nivelul județului dumneavoastră. Este vorba de un proiect de 15 milioane de euro doar pe zona dumneavoastră. E vorba de patru localități care vor beneficia de extinderea rețelei de apă și canal. „ – a precizat Eduard Grama în cadrul dezbaterii publice de astăzi.

Proiectul, finanțat prin POIM, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de apă și canalizare din localitățile Manasia, Gârbovi, Coșereni și Alexeni din județul Ialomița și va demara la începutul lunii martie.

„Am venit să predăm amplasamentul către constructori și să începem lucrările mult așteptate, de introducere a rețelei de apă și canal în comunele adiacente municipiului Urziceni. Este un proiect măreț cu care ne și mândrim. Împreună cu președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, am muncit vreo cinci ani la acest proiect. La un moment dat, eram pe aproape de a spune adio acestui proiect. Multă lume și mulți cârcotași spuneau că e o poveste mai frumoasă. La un moment dat, am spus că nu trebuie să dăm satisfacție gurilor rele și acum am ajuns să semnăm acest contract – unul din cele mai mari proiecte, în valoare totală de peste 400 de milioane de euro. Urmează ca suma să fie actualizată pe parcurs, probabil va ajunge la aproape jumătate de milioane de euro” – spune Constantin Savu, primarul din municipiul Urziceni.

La data de 19 februarie, operatorul ECOAQUA S.A. împreună cu autoritățile din Ialomița au organizat o ședință de dezbatere publică în comuna Coșereni, la care au participat: Eduard Grama, directorul ECOAQUA S.A., Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, Bogdan Mihai, administratorul public al CJ Călărași, Stan Ionuț, subprefectul județului Călărași, Eugen Ilie, director adjunct al operatorului ECOAQUA S.A., și alți funcționari, precum și directori de deconcentrate.

Toma Anton, viceprimar comuna Coșereni: „Avem un sistem vechi, din 1974, cu trei antene care s-au tras în anii trecuți pentru CAP, pentru școală, grădiniță și dispensarul veterinar. Ulterior, oamenii s-au racordat cum au putut. Nu avem stație de clorinare sau de tratare a apei.”

Participanții la ședință au adresat întrebări autorităților, care au oferit răspunsuri pentru a clarifica toate aspectele privind implementarea proiectului.

„Eu pot spune că am luat pulsul localității. Este un proiect mult așteptat de localitatea noastră, fiindcă din 2017 avem rețea de gaz. Avem o rețea veche de 20 de km. de apă, dar nu avem rețea de canalizare. Nu exista an în care locuitorii să nu mă întrebe despre începerea acestui proiect, mai ales că doi ani am fost în consiliul director al Ecoaqua. Știam foarte bine ce se întâmplă, numai că erau localități care ieșeau și intrau în proiect. Din cauza asta s-au făcut cele nouă revizii. De nouă ori s-a modificat proiectul” – a declarat Lucian Tudorache, primarul comunei Coșereni din județul Ialomița.

Continue Reading

Știri

Marius Dulce: „Lucrăm la capacitate maximă în Cartierul Măgureni”

Published

on

Marius Dulce le cere cetățenilor care locuiesc în Măgureni să se racordeze la rețeaua de apă și canal înainte de a începe asfaltarea străzilor. Lucrările din zonă sunt pe jumătate gata, iar după asfaltarea trotuarelor, urmează turnarea asfaltului, anunță primarul municipiului Călărași. 

„Lucrările de execuție ale obiectivului au ajuns la un procent de 50%, iar valoric la 25%. După asfaltarea trotuarelor, urmează turnarea de asfalt pe străzi. Aici valoarea investiției este cea mai mare”, a transmis Marius Dulce.

Continue Reading

Cele mai vizualizate