Connect with us

Știri

Palatul Prefecturii din Călărași, transformat într-un Centrul Socio-Cultural

Published

on

Proiectul privind reabilitarea Palatului Prefecturii din Călărași, una dintre cele mai impunătoare clădiri din județul Călărași, va fi finalizat în anul 2024. După ani de zile în care clădirea a stat în paragină, CJ Călărași a preluat clădirea în februarie 2022, moment în care au fost demarate lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ. În corpul central al clădirii, proiectul prevede realizarea unei zone dedicate muzicii, astfel va fi înfiițat centrul artistic, conceptul proiectului fiind de a păstra arhitectura clasică cu tehnologic modernă a secoclului XXI. 

Reprezentanții CJ Călărași împreună cu reprezentanții companiei constructorului responsabil cu lucrările de reabilitare, au efectuat o vizită la Palatul Administrativ din municipiul Călărași în data de 27 aprilie. Lucrările de reabilitare a clădirii au atins un procent de 50 la sută, conform constructorului, și se estimează că vor fi finalizate până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Vasile Iliuță, președinte CJ Călărași: ,,Avem o investiție a județului Călărași care a început în urma cu 3 ani de zile. Investiția a fost, să spunem, după corecția financiară pe care a suferit-o. A ajuns la 77 de milioane de RON. Consiliul Județean a contribuit cu 5 milioane de RON, 6 cu tot cu cheltuielile de proiectare și diferența de 71 de milioane de RON de CNAIR. ”

Reprezentanții Consiliului Județean Călărași au fost informați cu privire la stadiul lucrărilor și au avut ocazia să viziteze clădirea în curs de reabilitare. Aceștia au declarat că sunt impresionați de ritmul în care se desfășoară lucrările și că așteaptă cu nerăbdare finalizarea lor.

Daniela Mihai, director adj. Direcția Tehnică de Dezvotlare a CJ: ,,Să redăm cetățenilor singurul palat pe care îl avem în Bărăgan, palat construit la 1895. S-a construit în 3 ani de zile. A fost o lucrare de forță. Sunt câteva palate de genul acesta. Avem și la Silistra, Bulgaria, vecinii noștri. Am obținut hotărâre de Guvern în septembrie 2022. Speram ca la anul, 30.04. să refuncționalizăm partea de Muzeul Muzicii.”

Palatul Administrativ a fost construit în anul 1980 și reprezintă un monument național cu o istorie importantă, fiind cuprins în Lista Monumentelor Istorice din România.  Reabilitarea sa este un pas important în dezvoltarea infrastructurii orașului.

Știri

Medalii de aur obținute de două sportive din Călărași la canotaj

Published

on

Sportivii talentați de la Clubul Sportiv Municipal Călărași (CSM Călărași) au reușit performanțe remarcabile la Campionatele Europene, aducând acasă medalii de aur. Bianca Ifteni și Adriana Ailincai Adam au strălucit pe scena competiției și au demonstrat că România poate fi printre primele țări din Europa și chiar din lume în canotaj.

Bianca Ifteni, o tânără promițătoare, a impresionat în proba de 4+ la Campionatul European de Canotaj U19 desfășurat în Franța pe 21 mai 2023. Ea a obținut o medalie de aur pentru România, reprezentând o dovadă a excelenței umane și a muncii susținute depuse de sportivi pentru a atinge performanțe remarcabile. Alături de partenerii săi de antrenamente și competiții, Bianca a învățat să depășească orice obstacol și să caute în mod constant soluții pentru a se perfecționa.

La rândul ei, Adriana Ailincai Adam, o sportivă experimentată și cunoscută, a cucerit aurul în proba W8+ la Campionatul European de Seniori desfășurat în Slovenia pe 27-28 mai 2023. Echipa românească a dominat competiția de la început până la final, subliniind forța și talentul sportivilor români.

Federația Română de Canotaj a transmis felicitări cu mândrie pentru performanțele obținute de aceste tinere campioane europene și pentru întreaga delegație a României participante la Campionatele Europene. De asemenea, le-a urat succes în pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris din anul următor, oferindu-le oportunitatea de a continua să reprezinte cu mândrie țara la nivel internațional.

Aceste rezultate impresionante obținute de sportivii călărășeni evidențiază calitatea pregătirii și talentul din cadrul Clubului Sportiv Municipal Călărași (CSM Călărași), precum și importanța susținerii și implicării instituțiilor și comunității în promovarea performanței sportive.

Continue Reading

Știri

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni

Published

on

Căprioare căzute într-un canal de irigații, salvate de pompierii călărășeni
Pompierii din Călărași au fost solicitați în această dimineață să intervină în localitatea Grădiștea pentru a salva mai multe căprioare care au rămas blocate într-un canal de irigații. Operațiunea de salvare a durat aproximativ două ore și a fost finalizată cu succes în jurul orei 10:30.
Potrivit informațiilor preliminare, căprioarele au ajuns în canalul de irigații din care obișnuiau să se apropie pentru a bea apă. Din cauza pereților betonați cu unghi mare de înclinare, animalele rămân adesea blocate în albia acestuia.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, echipate cu echipament specializat pentru intervenții în astfel de situații. Cu ajutorul unor corzi și a tehnici adecvate, pompierii au reușit să se apropie de căprioare și să le salveze una câte una.
Localnicii au privit cu bucurie intervenția pompierilor, iar mulți s-au oferit să ofere asistență în această operațiune delicată. Odată ce căprioarele au fost eliberate din canal, acestea au fost supravegheate de specialiștii în mediu înainte de a fi lăsate în libertate.
Animalele păreau să fie într-o stare bună de sănătate și au fost observate când se îndepărtau de locul intervenției, revenind în habitatul lor natural.
Continue Reading

Știri

Alertă de cod galben în județul Călărași

Published

on

 Alertă de cod galben!  Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare în această dimineață, cu privire la condițiile meteorologice nefavorabile care se vor înregistra în jumătatea de est a județului Călărași.
Potrivit informațiilor transmise, se așteaptă instabilitate atmosferică, descărcări electrice, averse torențiale cu cantități de precipitații între 20-25 l/mp și, local, chiar 30-40 l/mp.
De asemenea, există riscul de căderi de grindină, iar vântul se va intensifica semnificativ, putând genera vijelii.
Avertizarea este valabilă începând cu data de 29 mai 2023, în intervalul orar 12:00-23:00.
Continue Reading

Cele mai accesate articole