Connect with us

Cultură

VIDEO. Comuna Roseți a găzduit Concursul Național “Muguri de Folclor”

Published

on

Astăzi, 18 Martie 2023, are loc un eveniment cultural important în sala de spectacole a Căminului Cultural din Roseți. Concursul Național “Muguri de Folclor” care a avut loc anul trecut la Cluj a ajuns în acest weekend la Roseți, în județul Călărași.

Gazda evenimentului a fost edilul Nicolae Rîjnoveanu, împreună cu celebrul coregraf Sile Baraitaru și organizatorul evenimentului Alina Dumitru.

Ansamblurile folclorice care au participat și debutat pe scena sălii de spectacole din Căminul Cultural din Roseți au oferit publicului prezent cele mai frumoase momente artistice și interpretări de dansuri tradiționale din mai multe zone ale țării.


În afară de ansamblurile folclorice îndrăgite de public, sala s-a ridicat în picioare în fața dansatorilor care au interpretat dansuri țigănești. Energia emanată de acești tineri dansatori i-a făcut pe cei prezenți să uite de săptămâna încărcată de muncă pe care au încheiat-o.


În cadrul evenimentului, artista Denisa Gheorghe a interpretat o doină care a emoționat o bună parte dintre cei prezenți în sală. Printre participanți s-au numărat: Ansamblul Folcloric Roseți Junior cu dansul Moldova, Ansamblul Folcloric Grâușorul Junior cu dansul Muntenie-debut, Ansamblul Folcloric Borcea Junior cu dansul Dobroge-ansambluri, Ansamblul Folcloric – Mlădițele Dichiseni – debut, Ansamblul Folcloric – Borcea cu dansul moldova-debut, “Dreams Dance” cu dansul țigănesc și Duet Vals, Dreams Dans cu stilul popular stilizat, Ansamblul Folcloric Roseți cu dansul Moldova, Ansamblul Folcloric – Mlădițele Dichiseni cu laureați, Ansamblul Folcloric – Izvorașul cu dansul Moldova-laureați și Ansamblul Folcloric – Roseți cu dansul Muntenie – laureați.


Întrebat despre desfășurarea acestui eveniment, edilul Nicolae Rîjnoveanu a declarat în cadrul unui interviu acordat CălărașiPRESS.ro că este mulțumit 
de organizarea evenimentului iar despre organizatori acesta a spus că s-au întrecut pe ei în acest an.

“Este un festival național, același festival a avut loc și anul trecut în Craiova, unde datorită faptului că formația de dansuri din Roseți, ansamblul folcloric din Roseți, a luat locul întâi sau trofeul special al publicului, s-a convenit ca anul ăsta să se organizeze la Roseți. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot posibilul să fie cât mai bine organizat, dar realizatorii s-au autodepășit. A fost foarte frumos și e frumos în continuare. Rămâne acum să evalueze situația. Pot să vă spun că Roseți a contribuit la acest festival, a venit cu vreo 4 sau 5 formații. Eu am numai cuvinte de laudă la adresa realizatorilor și a organizatorilor. Așa cum am expus problema și pe scenă, la deschidere, toate mulțumirile mele pentru cei care au adus aportul raportul în comuna Roseți astfel încât cultura să fie la un nivel anume. Am tot spus că tradițiile populare ne reprezintă, pe noi, pe români, și pot spune că sunt sufletul localităților din mediul rural.

Advertisement

“Astăzi avem onoarea de a fi gazda unui festival-concurs național Mugur de Folclor organizat de Atelierul de Talente. Pentru că am fost aleși, satul este cel ce poartă vestea, tradiția folclorului popular, cântecul tradițional românesc. Astăzi, prin arta dansului în spectacole, din generație în generație, vom fi veșnic români. Mulțumim celor care au organizat acest festival, pentru păstrarea, valorificarea civilizației tradiționale românești specifice satului românesc. Astăzi, pe lângă faptul că suntem gazdă, vom participa cu ansamblurile de dansuri ale comunei Roseți – juniori și seniori care ne vor încânta prin frumusețea și optimismul lor ca de fiecare dată.” a precizat, pentru CălărașiPRESS.ro, Cristina Dumitru, directoarea Școlii Gimnaziale Nr.1 din Roseți. 


Jurații vor trebui să voteze cele mai bune prestații, moment în care se va realiza și un clasament al celor mai bine pregătiți participanți. 

Cultură

Festivalul “Flori de Mai” se apropie. 54 de concurenți din toată țara vor urca pe scenă. Eduard Cracană și Dominique Simionescu, câștigătorii ediției anterioare, prezenți la festival

Published

on

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție și anul acesta. Între 23 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 122 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți au reușit să treacă de etapa preselecției.

Flori de Mai 2024

Flori de Mai 2024

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.
Dominic Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului "Flori de Mai".

Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Invitații în recitalul de anul acesta vor fi și câștigătorii trofeelor de anul trecut – Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai) și Dominic Simionescu pe 26 mai (Flori de Mai).

Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Vă anunțăm că în cadrul recitalului de anul acesta ne vor încânta și artiștii premiați cu trofee în ediția precedentă. Printre aceștia se numără Eduard Cranacă, care va susține un moment extraordinar pe data de 24 mai, în cadrul evenimentului “Floricele de Mai”. Talentul său remarcabil și prestația de anul trecut l-a urcat pe tânăr pe culmile succesului.

Advertisement

De asemenea, vom avea onoarea să o avem pe scena noastră pe Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Continue Reading

Cultură

“AUREL MAILAT – O viață întreagă închinată folclorului”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Asociația Culturală “Brâulețul Dunării” va organiza un spectacol în cinstea celui ce a fost Aurel Mailat. Evenimentul va vrea loc în comuna Grădiștea.

Vineri, 17 mai, ora 16:00, în cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea Căminului Cultural al Comunei Grădiștea, dar și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative amplasată pe sediul acestuia, care cu acest prilej va purta denumirea de “Aurel Mailat”.

Spectacolul artistic va fi susținut de toate ansamblurile din județul Călărași unde Maestrul a creat coregrafii de excepție, dar și soliști cu care acesta a colaborat de-a lungul timpului.

Advertisement

La eveniment sunt invitați toți foștii colaboratori și cunoscuți ai Maestrului Coregraf Aurel Mailat!

Vă așteptăm cu mare drag!

Continue Reading

Actualitate

Spectacolul caritabil semnat de Maia Morgenstern care trebuia să aibă loc mâine în Călărași a fost anulat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a anunțat că spectacolul-confesiune „Nu sunt eu”, semnat de Maia Morgenstern, a fost anulat din motive obiective. Piesa de teatru trebuia să aibă loc mâine, 24 aprilie 2024, la Sala „Barbu Știrbei”. 

Valoarea biletelor a fost returnată.
În schimb, Maia Morgenstern va fi prezentă pe 25 aprilie, la ora 19:00, în Constanța. Câteva bilete mai sunt disponibile aici

Spectacolul face parte din campania Magic „Capul sus!”, parte din programul MagiCARE, aflată anul acesta la a doua ediție – campanie de conștientizare a traumei pierderii părului post-chimioterapie și de strângere de fonduri pentru peruci medicale.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate