Connect with us

Știri

DGASPC Călărași face primele precizări despre starea fetiței de 12 ani traficată de părinți

Published

on

Cazul fetiței de 12 ani care a captat interesul opiniei publice prin formele de abuz și exploatare sexuală la care era supusă de însăși mama sa, se află în atenția DGASPC Călărași din data de 08.03.2023, când,  în jurul orelor 14,30 a fost predată de către organele de cercetare penală ale IPJ Călărași, Centrului de Primire în Regim de Urgență Sf.Maria Călărași, pentru acest copil stabilindu-se măsura specială de protecție – plasamentul în regim de urgență.

Imediat după primirea în centru, conform procedurilor interne, fetița a fost supusă unui proces de evaluare  a stării de sănătate fizice și psihice, în acest moment  fiind în măsură să transmitem următoarele:

Fetița prezintă o dezvoltare staturo-ponderală armonioasă, corespunzătoare vârstei cronologice, nu prezintă urme de abuz fizic, prezintă pe corp, cicatrice cheloide posttraumatism prin arsură cu lichide fierbinți (declarativ, prin accident casnic suferit la vârsta de 6 ani, în timp ce se afla în Franța), infirmă afecțiuni cronice, este orientată, conștientă, cooperantă, cu evidentă stare de anxietate (plânge ușor, este temătoare și  îngrijorată pentru situația ei și a părinților).  La momentul examinării medicale se constată o stare generală bună de sănătate. Au fost indicate analize medicale de laborator, în curs de efectuare.

Advertisement

Din punct de vedere psihologic, s-au conturat următoarele concluzii parțiale:

Aparent  minora manifestă  cooperare, docilitate,  complianță față de solicitările evaluatorului,  concomitent cu tendința de a oferi răspunsuri de fațadă pentru a crea o impresie pozitivă evaluatorului în ceea ce privește  repectarea de către aceasta și familia sa  a normelor sociale, nefiind dispusă să dea răspunsuri oneste,  mai ales despre cele petrecute în data de 19.02.2023, în cinematograful din Paris (aceste aspecte sunt reliefate de scorurile mari obținute la scalele de validitate ale testelor administrate minorei care indică: susceptibilitatea  de a fi deosebit de defensivă, evitantă; minora manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea şi reflectă tendinţa de negare, nevoia de a părea lipsită de simptome).

Minora aflată în perioada pubertății este atașată de părinți, manifestând un comportament ușor dependent de mamă, care reprezintă un model pentru aceasta, iar  relațiile de atașament create în interiorul familiei au construit convingerea minorei că părinții au o conduită adecvată și  acțiunile acestora sunt în acord  cu “binele” perceput de copil .

Deși minora neagă un comportament abuziv din partea d-nului. Michel Foulquier, numit de aceasta “bunicul francez”, persoană familiară minorei și familiei sale, testele administrate evidențiază prezența distresului sexual ceea ce reprezintă un indiciu al expunerii copilului la posibile activități de natură sexuală  nepotrivite pentru vârsta sa și dezvoltarea sa psiho-sexuală. Literatura de specialitate explică  faptul că divulgarea secretului produce copilului o stare de nesiguranță emoțională, de pierdere a suportului afectiv parental și destrămare a familiei, concomitent cu trăirea sentimentelor de vinovăție și rușine .

Advertisement

Se confirmă neglijarea educațională a minorei ,  aceasta  prezintă un nivel redus al achizițiilor școlare, neavând deprinderea de scris-citit consolidată. De altfel, conform verificărilor inițiate de DGASPC Călărași, fetița nu a fost niciodată școlarizată în țară, iar deficitul educațional identificat ridică suspiciuni asupra afirmațiilor conform cărora ar fi urmat școala în Franța.

Concomitent cu parcurgerea acestor etape ale evaluării psiho-fizice, la nivelul DGASPC Călărași, continuă procedurile privind evaluarea socială a membrilor familiei extinse în grija cărora a rămas fratele fetiței, în așa fel încât să putem acționa și pentru securizarea acestuia, dacă se va impune.

Daniela  Arbagic,

Director DGASPC Călărași

Advertisement