La ședința Consiliului Județean din 22 februarie, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Barbu Știrbei” din Călărași, Adrian Păduraru, a prezentat situația județului în cazul unui cutremur și a clădirilor cu risc seismic. Potrivit lui Păduraru, județul Călărași are 12 clădiri clasificate ca fiind cu risc seismic II, dar nu există nicio clădire cu risc seismic I. ISU Călărași are o automacara, două containere multi-risc și o tabără mobilă cu 30 de corturi a câte opt paturi fiecare, iar aceste echipamente sunt amplasate strategic în Călărași și Oltenița, zone cu densitate mare a populației. În plus, Inspectoratul beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Călărași și participă la proiectul “Nu tremur la cutremur”, care are ca scop informarea cetățenilor cu privire la măsurile minime de siguranță în cazul unui cutremur. Recent, Guvernul României a alocat fonduri pentru a începe expertiza clădirilor din județul Călărași.
Potrivit Opinia de Călărași, județul Călărași se află poziționat într-o zonă cu un grad ridicat de risc seismic, deoarece este în apropierea zonelor seismice Vrancea şi Bulgaria. În municipiile Călăraşi şi Olteniţa, unde sunt clădiri înalte şi mulțimi de oameni, un cutremur ar putea avea crea un adevărat dezastru. Conducerea ISU Călărași a dat asigurări că, la nevoie, pompierii din toată ţara, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătății pot oferi ajutor.
Iată care sunt clădirile încadrate în categoria de risc seismic II, din judeţul Călăraşi:
• Grădiniţa Chiselet;
• Şcoala de la Frumuşani;
• Primăria Frumuşani;
• Căminul Cultural din Independenţa;
• Primăria Independenţa;
• Şcoala Gimnazială Lucian Pavel Olteniţa (are două corpuri de clădire);
• Primăria OIteniţa;
• Şcoala de la Tămădău;
• Grădiniţa de la Tămădău.
Pe data de 22 februarie 2023, s-a desfășurat o ședință de lucru în format videoconferință, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke, și ministrul Educației, Ligia Deca, împreună cu instituțiile prefectului. În cadrul acestei întâlniri, s-a hotărât alocarea de fonduri pentru ca fiecare primărie să poată începe activitățile de expertizare a clădirilor.