Connect with us

Știri

VIDEO. Marius Dulce despre bugetul din anul 2023. Cum dezminte primarul acuzațiile venite din partea PNL-Alin Drăgulin

Published

on

Într-o conferință de presă ținută joi, 9 februarie 2023 la sediul Primăriei Municipiului Călărași, primarul Marius Dulce a prezentat proiectele demarate pentru dezvoltarea municipiului reședință de județ în anul curent. El a subliniat că există unele acuzații nefondate din partea PNL, care nu vin cu soluții constructive, ci doar cu critici. De exemplu, el a dezmințit afirmația lui Alin Drăgulin de la PNL conform căreia municipiul Oltenița ar avea un buget mai mare decât Călărași, subliniind că această afirmație este absurdă, deoarece Oltenița nu dispune de resursele și industria din Călărași.

De asemenea, primarul a menționat că, spre deosebire de Oltenița, bugetul Călărașiului conține și fondurile europene care încă nu au fost primite, dar care sunt o promisiune, precum și o finanțare de 430.000.000 de lei pe PNI și finanțare pe AFM. El a subliniat că proiectele din PNRR în valoare de 193.729.313 de lei, ar fi putut să crească bugetul Călărașiului de 3-4 ori, însă în acest moment este dificil să se estimeze impactul finanțărilor și consumarea acestora, astfel încât nu este posibil să se facă un buget detaliat în acest sens.

“Ne-am gândit să vă prezentăm ce ne dorim să facem anul acesta, mai ales că cei de la PNL au început să arate cu degetul fel de fel de lucruri care sunt adevărate, de altfel. Este o politică subversivă, pentru că pe față nu vin cu nimic constructiv, vin numai cu „nu faceți, nu faceți, nu faceți”. Nu au venit cu nimic constructiv în acești ani, și atunci trebuie să punem lucrurile la punct și să spunem ce se întâmplă. Ultima dată citeam pe Facebook că domnul Alin Drăgulin deja iese în spațiul public cu niște aberații pe care trebuia să le clarificăm, pentru că nu poți să spui că mun. Oltenița are un buget mai mare decât mun. Călărași. Cine a preluat această știre este de râs și totodată și de plâns – cineva care se vrea lider să spună că un municipiu ca Oltenița poate avea un buget mai mare decât mun. Călărași, mai ales că nu are nici industria pe care o are Călărași, nu are nici resurse. Dacă vă uitați cu atenție în bugetul pe care l-au prezentat cei de la Oltenița, deși nu este treaba mea, ați văzut destul de clar că au prins în buget și fondurile europene care deocamdată sunt o promisiune. Și noi avem pe PNRR un număr de 18 proiecte în valoare de 193.729,313. Dacă puneam acest lucru în buget, deja ajungeam cu un buget care depășește bugetul actual de 3-4 ori și atunci nu mai spunem că avem 430.000.000 finanțare pe PNI, nu mai vorbim că avem pe AFM. Atunci, nu putem să facem un buget din ăsta estimativ în care deocamdată e în premisele consumării și folosirii acestor finanțări pentru a face bine în Călărași.” a precizat edilul municipiului Călărași, Marius Dulce.

Primarul Marius Dulce a prezentat proiectele demarate pentru dezvoltarea municipiului și a subliniat că bugetul este unul real. Primăria va aloca fonduri pentru infrastructură rutieră, locuri de joacă și canalizări, iar promisiunea este să finalizeze toate proiectele până la 31 decembrie 2023. Edilul a menționat că sunt lucruri multe de făcut în Călărași și proiecte destul de mari, dar se vor concentra pe cele obligatorii pentru a le finaliza în timpul stabilit. Printre acestea se numără închiderea bazarului, proiectul de la Piața Unirii și lucrările de pe strada București. Cu toate acestea, există și probleme, cum ar fi creșterea apei care poate afecta lucrările, cum ar fi portul turistic și promenada.

“Bugetul este unul real, pentru că așa cum am început din 2020 până în prezent, vom merge pe infrastructură rutieră, pe locuri de joacă, vom merge acolo unde trebuie să schimbăm anumite canalizări. Avem nevoi multiple și promisiunile – trebuie să închidem bazarul și o să îl închidem acum de curând. Cred că la sfârșitul lunii sau cel mult 15 martie. Lucrăm la Piața Unirii sau centrală, dar acolo s-au întâmplat tot felul de probleme din punct de vedere juridic, pentru că și procedural. De restul ne ocupăm. Ținta noastră este de a acoperi și de a aduce proiectele toate până la 31 decembrie 2023, să le facem, proiectele europene pe POR. După aceea lucrăm intens pe PNRR, pentru că trebuie să dăm drumul la documentație și să folosim banii. La AFM o să semnăm toate proiectele pe care le-am câștigat deja. Merg mai greu ca să ne cheme la semnarea de contracte, dar cu siguranță se va întâmpla acest lucru în curând. Avem lucruri multe de făcut în Călărași și proiecte destul de mari, pentru că ne dorim să terminăm aceste proiecte în 2023, pe cele unde suntem obligați să le terminăm. Mai avem probleme, dacă vă uitați la promenadă. Dacă crește apa nu mai sunt lucrări care stau sub controlul nostru. Sunt lucrări care merg în paralel și care sunt complementare, cum e portul turistic și promenada. E clar că dacă crește apa și inundă în zona portului nu putem să lucrăm decât pe o anumită parte, iar timpul – vorbim de -8 grade sau -10 grade, nu putem lucra așa cu mare intensitate.

Am început și lucrările pe strada București. Contractul semnat trebuie să se termine undeva în 15-20 ianuarie, dar promisiunea lor că le vom termina până la 31 decembrie. Dacă este o iarnă mai grea oricum nu au cum să lucreze și trebuie să închidem până la 31 decembrie 2023.” a mai precizat Marius Dulce în conferința de presă susținută la sediul PMC Călărași.

Advertisement

Știri

Caniculă în Călărași. A fost emis un nou cod galben pentru temperaturi ridicate. Cum ne protejăm de temperaturile extreme

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o nouă avertizare de cod galben de caniculă pentru ziua de mâine, 25 iunie, care vizează întreg județul Călărași. Conform acestei atenționări, se așteaptă un val de căldură extremă, cu temperaturi ce vor atinge valori cuprinse între 34 și 35 de grade Celsius. În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce indică un disconfort termic accentuat.

Canicula reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, în special pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente. Disconfortul termic accentuat poate conduce la deshidratare, insolație și alte probleme de sănătate legate de căldură. De asemenea, poate afecta activitățile zilnice și randamentul la locul de muncă.

ISU Călărași recomandă populației să ia măsuri preventive pentru a face față valului de căldură:

Hidratare Adecvata: Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi, evitând băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de zahăr.

Advertisement

Evitarea Expunerii la Soare: Încercați să evitați expunerea directă la soare între orele 11:00 și 18:00. Dacă trebuie să ieșiți, purtați haine lejere, de culoare deschisă și protejați-vă capul.

Răcorirea Locuinței: Folosiți aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele și închideți ferestrele în timpul zilei pentru a menține locuințele răcoroase.

– Precauții Speciale pentru Persoanele Vulnerabile: Acordați o atenție deosebită copiilor, vârstnicilor și celor cu afecțiuni cronice, asigurându-vă că sunt hidratați și protejați de căldură.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Primele răspunsuri oficiale în cazul hidranților defecți. ISU a identificat multiple asupra benzinăriei de lângă casa incendiată

Published

on

Un incendiu de proporții a izbucnit joi după-amiază, 20 iunie, pe strada Varianta Nord din municipiul Călărași, cuprinzând o casă locuită de mai multe persoane. Incidentul a creat clipe de coșmar pentru locuitorii din zonă și a scos la iveală deficiențe semnificative în sistemul de alimentare cu apă necesar pentru stingerea incendiilor.

Flăcări de necontrolat și vânt puternic

Incendiul, care a izbucnit în jurul orei 15:00, a mistuit rapid acoperișul și o parte din structura casei. Vântul puternic din acea după-amiază a agravat situația, împiedicând eforturile echipelor de intervenție. Pompierii au fost alertați imediat și mai multe autospeciale s-au deplasat la fața locului.

Probleme cu hidranții și alimentarea cu apă

Misiunea pompierilor a fost îngreunată și de problemele cu alimentarea cu apă. Primele autospeciale sosite au rămas fără apă, iar hidranții din apropierea benzinăriei nu aveau suficientă presiune. Situația a fost rezolvată doar după ce operatorul Ecoaqua a trimis două cisterne cu apă, fiecare având o capacitate de 10.000 de litri.

Verificări și deficiențe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a confirmat că ultima verificare a benzinăriei Petrom a avut loc pe 7 septembrie 2023. În urma controlului, au fost identificate patru nereguli, care au fost sancționate conform legislației în vigoare.

Punctul de vedere al ISU Călărași:

Advertisement
  • Ultima verificare: 07.09.2023
  • Nereguli identificate: Patru, sancționate conform Legii nr. 307/2006 și HG nr. 537/2007
  • Funcționarea hidranților: Hidranții funcționau, dar nu aveau capacitatea de a satisface rapid necesitățile celor patru autospeciale.

De cealaltă parte, reprezentanții Petrom au spus pompierilor că ECOAQUA SA este responsabilă de montarea și funcționalitatea hidranților din incinta benzinăriei.

Într-un răspuns pentru Canalsud.ro, ECOAQUA spune că Petrom nu a informat operatorul cu privire la nefuncționalitatea hidrantului defect din incinta lor.

Potrivit datelor, pe raza municipiului Călărași există aproximativ 200 de hidranți amplasați pe domeniul public, pe care pompierii sau alte servicii de urgență i-ar putea folosi în caz de urgență. Mare parte dintre aceștia sunt nefuncționali. Surse din rândul pompierilor spun că mare parte dintre hidranții montați pe Varianta Nord din municipiul Călărași, în zona Saint-Gobain, sunt distruși de camioanele care staționează lângă partea carosabilă.

Reprezentanții benzinăriei Petrom nu au oferit încă un punct de vedere oficial referitor la deficiențele constatate. În schimb, pompierii au subliniat importanța unei bune colaborări cu operatorii de apă și necesitatea unor revizuiri periodice și riguroase ale sistemelor de alimentare cu apă pentru a preveni situații similare în viitor.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident în Călărași: Un șofer neatent a provocat un accident rutier la Orizont

Published

on

În dimineața zilei de duminică, la ora 02:00, un nou accident de circulație a avut loc în municipiul Călărași, la intersecția Orizont. Un autoturism înmatriculat în Italia, condus de un șofer imprudent, a acroșat un Mercedes care circula regulamentar pe strada București, condus de un alt tânăr.

Polițiștii și o ambulanță s-au deplasat de urgență la fața locului. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Conform declarațiilor martorilor și verificărilor preliminare ale poliției, șoferul autoturismului înmatriculat în Italia a fost găsit vinovat pentru neacordarea priorității. Ca urmare, acestuia i s-a reținut permisul de conducere, devenind pieton pentru fapta sa.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate