Connect with us

Știri

12 cladiri din Călărași, încadrate la risc seismic II. Cu ce dotări ar putea interveni autoritățile în cazul unui cutremur

Published

on

La ședința Consiliului Județean din 22 februarie, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Știrbei” din Călărași, Adrian Păduraru, a prezentat situația județului în cazul unui cutremur și a clădirilor cu risc seismic. Potrivit lui Păduraru, județul Călărași are 12 clădiri clasificate ca fiind cu risc seismic II, dar nu există nicio clădire cu risc seismic I. ISU Călărași are o automacara, două containere multi-risc și o tabără mobilă cu 30 de corturi a câte opt paturi fiecare, iar aceste echipamente sunt amplasate strategic în Călărași și Oltenița, zone cu densitate mare a populației. În plus, Inspectoratul beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Călărași și participă la proiectul „Nu tremur la cutremur”, care are ca scop informarea cetățenilor cu privire la măsurile minime de siguranță în cazul unui cutremur. Recent, Guvernul României a alocat fonduri pentru a începe expertiza clădirilor din județul Călărași.

Potrivit Opinia de Călărași, județul Călărași se află poziționat într-o zonă cu un grad ridicat de risc seismic, deoarece este în apropierea zonelor seismice Vrancea şi Bulgaria. În municipiile Călăraşi şi Olteniţa, unde sunt clădiri înalte şi mulțimi de oameni, un cutremur ar putea avea crea un adevărat dezastru. Conducerea ISU Călărași a dat asigurări că, la nevoie, pompierii din toată ţara, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătății pot oferi ajutor.

Iată care sunt clădirile încadrate în categoria de risc seismic II, din judeţul Călăraşi:

• Grădiniţa Chiselet;
• Şcoala de la Frumuşani;
• Primăria Frumuşani;
• Căminul Cultural din Independenţa;
• Primăria Independenţa;
• Şcoala Gimnazială Lucian Pavel Olteniţa (are două corpuri de clădire);
• Primăria OIteniţa;
• Şcoala de la Tămădău;
• Grădiniţa de la Tămădău.

Pe data de 22 februarie 2023, s-a desfășurat o ședință de lucru în format videoconferință, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke, și ministrul Educației, Ligia Deca, împreună cu instituțiile prefectului. În cadrul acestei întâlniri, s-a hotărât alocarea de fonduri pentru ca fiecare primărie să poată începe activitățile de expertizare a clădirilor.

Știri

Accident rutier în Independența, un autoturism s-a răsturnat

Published

on

În noaptea de joi seara, spre miezul nopții, un alt eveniment rutier a avut loc în comuna Independența din județul Călărași. Un autoturism condus de un tânăr s-a răsturnat între comuna Independența și satul Potcoava. La fața locului au intervenit imediat mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Călărași.

Din fericire, doar o singură persoană a fost rănită ușor în acest accident de mașină. Echipajele de intervenție au acordat primul ajutor victimei și au evaluat starea de sănătate a acesteia. Victima, un tânăr, a fost preluată și transportarea la spital. Cauza accidentului este încă neclară, dar poliția a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Continue Reading

Știri

Autoturism în flăcări din cauza unei defecțiuni la motor

Published

on

În această seară, în jurul orelor 22:30, un autoturism a fost cuprins de flăcări în satul Stancea, comuna Spanțov. Martorii au observat un fum gros și o lumină roșie în zona respectivă, iar imediat au apelat serviciul de urgență.

La fața locului a fost solicitat sprijinul pompierilor militari din cadrul ISU Călărași, care au intervenit cu promptitudine cu mai multe autospeciale dotate cu apă și spumă pentru a lichida incendiul. Echipajele de intervenție au reușit să stingă focul în aproximativ 30 de minute, iar vehiculul a fost în mare parte distrus în partea din fața, zona motor.

Din fericire, nu au fost raportate victime în urma acestui incident. Cauza incendiului este încă necunoscută și va fi investigată de autoritățile competente.

Misiunea este în dinamică la acest moment. În curs de actualizare!

foto: ilustrativ

Continue Reading

Știri

Accident rutier în Călărași, patru persoane implicate

Published

on

Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară în municipiul Călărași, în jurul orelor 22:00, la intersecția străzilor Progresul și Gheorghe Lazar. Două autoturisme s-au acroșat, din cauza nerespectării indicatoarelor rutiere care reglementează prioritatea de trecere în intersecția respectivă.


Potrivit datelor preliminare, patru persoane au fost implicate în accident, dintre care o femeie și un bărbat au avut nevoie de îngrijiri medicale. La fața locului a intervenit un echipaj SMURD, care a acordat primul ajutor celor care au avut nevoie.


Autoritățile au intervenit rapid, iar circulația în zonă a fost îngreunată pentru o perioadă scurtă de timp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime grave în urma acestui accident.

Continue Reading

Cele mai accesate articole