Un număr tot mai mare de șoferi produc contravenții în prezența poliției locale cu ușurință și cred că aceștia nu pot să ia nici o măsură pentru a sancționa contravenientul. Această greșeală de gândire se trage din nenumăratele mituri care circulă între șoferi și în care aceștia afirmă că doar poliția rutieră te poate amendă pentru o contravenție săvârșită în calitate de șofer.
În cadrul acestui articol va vom explică în ce situații are dreptul poliția locală să ne oprească și să ne amendeze.
Când are voie să te oprească poliția locală?
Legea modificată în 2022 ne explică momentele în care poliția locală are dreptul de a opri un autoturism în trafic. În articolul 7 este specificat că rolul poliției locale pe drumurile publice este de a asigura fluentă traficului și au dreptul de a opri autovehicule în mod exclusiv doar pentru a îndeplini atribuțiile conferite prin legea menționată anterior.
Spre exemplu, poliția locală nu are dreptul să ne oprească în cazul în care sesizează că nu purtăm centură de siguranță sau atunci când apreciază că circulăm cu viteză (deoarece nu au un aparat radar în dotare).
Când te poate amendă poliția în conformitate cu codul rutier?
Pe de altă parte, poliția locală are dreptul să constate și să aplice sancțiuni pentru orice contravenție care implică încălcarea normelor legale în vigoare în ceea ce privește: oprire și staționarea autovehiculelor, parcarea mașinilor sau accesul interzis al acestora, situație în care pot hotărî chiar și ridicarea automobilelor în cauza.
Pe lângă acestea se adaugă posibilitatea de a fi oprit de poliția locală în momentul în care aceștia constată încălcarea normelor în ceea ce privește masă maximă admisă pentru un autovehicul sau încălcarea dreptului de acces pe anumite sectoare de drum.
Este important să menționăm că pe lângă anumite sancțiuni economice, poliția locală poate să aplice și puncte de penalizare pentru contravențiile săvârșite. În acest fel, atunci când primim o amendă, poliția ne va putea da pe lângă această și un număr de puncte de penalizare care se vor acumula în același fel că și în cazul unei amenzi de la un polițist rutier.
Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că nu orice polițist local are dreptul de a opri și sancționa un autovehicul. Există anumtii polisti locali care urmează cursuri de specializare în domeniul legislației rutiere și doar acestora le este permis să facă semnal de oprire și să aplice aceste sancțiuni. Așa încât, da, de cele mai multe ori veți scapă de amendă când comiteti o contravenție în față unui polițist local, dar ar trebui să respectați legislația chiar și atunci când va aflați singur pe drum.