Connect with us

Știri

Când are voie sa te oprească Politia Locală?

Published

on

Un număr tot mai mare de șoferi produc contravenții în prezența poliției locale cu ușurință și cred că aceștia nu pot să ia nici o măsură pentru a sancționa contravenientul. Această greșeală de gândire se trage din nenumăratele mituri care circulă între șoferi și în care aceștia afirmă că doar poliția rutieră te poate amendă pentru o contravenție săvârșită în calitate de șofer.

În cadrul acestui articol va vom explică în ce situații are dreptul poliția locală să ne oprească și să ne amendeze.

Când are voie să te oprească poliția locală?

Legea modificată în 2022 ne explică momentele în care poliția locală are dreptul de a opri un autoturism în trafic. În articolul 7 este specificat că rolul poliției locale pe drumurile publice este de a asigura fluentă traficului și au dreptul de a opri autovehicule în mod exclusiv doar pentru a îndeplini atribuțiile conferite prin legea menționată anterior.

Spre exemplu, poliția locală nu are dreptul să ne oprească în cazul în care sesizează că nu purtăm centură de siguranță sau atunci când apreciază că circulăm cu viteză (deoarece nu au un aparat radar în dotare).

Când te poate amendă poliția în conformitate cu codul rutier?

Pe de altă parte, poliția locală are dreptul să constate și să aplice sancțiuni pentru orice contravenție care implică încălcarea normelor legale în vigoare în ceea ce privește: oprire și staționarea autovehiculelor, parcarea mașinilor sau accesul interzis al acestora, situație în care pot hotărî chiar și ridicarea automobilelor în cauza.

Pe lângă acestea se adaugă posibilitatea de a fi oprit de poliția locală în momentul în care aceștia constată încălcarea normelor în ceea ce privește masă maximă admisă pentru un autovehicul sau încălcarea dreptului de acces pe anumite sectoare de drum.

Este important să menționăm că pe lângă anumite sancțiuni economice, poliția locală poate să aplice și puncte de penalizare pentru contravențiile săvârșite. În acest fel, atunci când primim o amendă, poliția ne va putea da pe lângă această și un număr de puncte de penalizare care se vor acumula în același fel că și în cazul unei amenzi de la un polițist rutier.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că nu orice polițist local are dreptul de a opri și sancționa un autovehicul. Există anumtii polisti locali care urmează cursuri de specializare în domeniul legislației rutiere și doar acestora le este permis să facă semnal de oprire și să aplice aceste sancțiuni. Așa încât, da, de cele mai multe ori veți scapă de amendă când comiteti o contravenție în față unui polițist local, dar ar trebui să respectați legislația chiar și atunci când va aflați singur pe drum.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Viorel Ghiveci, noul administrator special al AFC Dunărea Călărași 2005

Published

on

Asociația de Fotbal Club Dunărea 2005 Călărași își va schimba administratorul special, începând cu data de 10 aprilie 2023. Viorel Ghiveci va prelua această poziție, înlocuindu-l pe Aurel Stan, care și-a dat demisia la data de 9 martie 2023. Potrivit surselor, Stan a decis să plece din cauza pretențiilor  de reorganizare sportivă  solicitate de superiori pe care acesta nu le-ar fi putut onora. În cadrul unei conferințe de presă recente, Stan a declarat că a luat această decizie după o întâlnire cu conducerea Federației Române de Fotbal (FRF), unde a observat un accent mare pe performanța sportivă și a decis să facă un pas în spate.

 

Viorel Ghiveci, absolvent al Academiei de Poliție și fost lucrător al Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, va avea o indemnizație de 5.000 de lei net pe lună. El și-a prezentat planurile pentru mandatul său în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Județean, în data de 29 martie. Ghiveci a afirmat că își dorește promovarea și dezvoltarea fotbalului de performanță și a sportului, în general, prin asigurarea unui proces de pregătire și competiție la un nivel ridicat, în cadrul clubului Dunărea 2005.

Cu o vastă experiență în domeniul juridic și militar, Ghiveci se bucură de un plan bine pus la punct pentru a-și atinge obiectivele în noua sa poziție. În trecut, acesta a activat în structurile Jandarmeriei Române, până în anul 2020, când a trecut în rezervă cu gradul de colonel din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. Din acel moment, Ghiveci a activat în cadrul biroului său de mediere din zona Călărașiului.

Continue Reading

Știri

Elevii a patru clase din Călărași, captivați de exponatele de la Muzeul Științele Naturii

Published

on

Vizita la Muzeul Științele Naturii pentru elevii celor patru clase din municipiu a fost o modalitate foarte plăcută de a învăța lucruri noi.

Au fost captivați să vadă expus în diorame habitatul păsărilor și animalelor din regiunea Dunării, explorând fiecare exponat cu o mare curiozitate.


Viorel Cristea expertul pasionat și proprietar al exponatelor muzeului a fost un povestitor pe placul copiilor, oferind elevilor informații noi care le-a dezvoltat gustul pentru frumos dar și imaginația.

Copiii au participat și la atelierele din grădina Muzeului Dunării de Jos.
Fotografiile realizate pe parcursul vizitei reflectă încântarea copiilor la joaca cu podeaua și cartea interactivă.

Continue Reading

Știri

A fost semnat contractul pentru DJ311

Published

on

Astăzi, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației Publice, alături de secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica contractul de finanţare pentru Modernizarea drumului județean DJ 311, Arțari km0+000-Nicolae Bălcescu km 17+650

Proiectul este finanțat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare de 106.144.113,85 lei

Continuăm dezvoltarea și modernizarea infrastructurii județului.

Continue Reading

Cele mai accesate articole