Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Jegălia invadată de câini maidanezi, aduși noaptea la margine de sat. “Sunt și câini de luptă!”

Published

on

Cazul tulburător al femeii ucise de câinii fără stăpân de lângă Lacul Morii din sectorul 6 al Bucureștiului a declanșat o serie de semnale în întreaga țară, care au determinat autoritățile locale să aibă o poziție mai promptă pentru rezolvarea acestui fenomen care produce, din nefericire, chiar victime în rândul oamenilor.

Un exemplu este chiar în județul Călărași. Vasile Aurel este primul edil călărășean care atrage atenția asupra acestui fenomen grav. O situație similară se petrece chiar în comuna sa, unde mai mulți câini maidanezi, fără stăpân, au fost aduși noaptea și abandonați la marginea satului. 

“Am avut o perioadă acum 3-4 ani în care noaptea se auzeau niște zgomote și începeau să urle câinii din sat. Cineva venea și aducea câini. La început, când nu aveam nicio cameră de luat vederi, acum avem vreo 70, avem supraveghere video destul de mare, dădeau drumul direct pe stradă și ne trezeam cu haite de câini. Haite se duceau undeva spre zona fermelor, unde mai găseau ceva de mâncare, sau pe lângă cei care aveau oi, vaci, în mijlocul câmpului. A fost o perioadă în care nu a mai venit niciun câine și acum avem din nou o perioadă, chiar din toamna anului, în care apar haite de câini în diferite locuri din comună. Acum nu mai descarcă efectiv pe stradă, pentru că le este teamă. Vin cu mașini ale căror numere sunt acoperite și vin de obicei pe câmp. De unde vin acești câini și care este treaba cu ei, nu știm. Am reclamații tot timpul de la părinți cu copii, de la oameni în vârstă. Nu se mai poate circula liber.” – a explicat primarul Vasile Aurel.

Nevoit să găsească răspunsuri și o soluție pentru această problemă delicată,  primarul din Jegălia a luat la pas străzile și încearcă să obțină informații de la cetățeni. Întrebați despre ce știu, oamenii relatează despre apariția acestor haite de câini în zonele mărginașe ale comunei.

“Sunt și p-aici și pe partea aia. Umblă în haite. Au apărut acum, de câteva zile, doi negrii, câini dă-ăștia, de vânătoare. Două cățele și alți vreo 4-5 prin barăcile alea. I-am mai gonit eu, dar nu pot mereu. Stau în fostul IAS, unde sunt carburanții. Acolo stau.” – relatează un localnic.

Advertisement

“S-au format haite, ajung pe câmp, acolo unde bănuiesc că altă mâncare în afară de iepuri și ce mai prind nu au, dar devin destul de agresivi. Se mănâncă între ei, îi mai omoară mașinile, dar tot rămân și avem probleme. Am luat legătura tot în toamnă cu cei de la Călărași, dar sumele pe care trebuie să le dăm sunt destul de consistente și nu prea vin. Nici noi nu știm la ora actuală ce să facem. Eu am făcut o adresă și m-aș bucura dacă și poliția ar putea să facă anumite tipuri de servicii și să mai oprim acest fenomen. Toți primarii cu care vorbesc se plâng de această chestie.

“Sunt de astă-toamnă pe aici. Cred că de la ICIL vin. Sunt foarte mulți, ne e frică să ieșim din case.” a spus o localnică din Jegălia.

Mai grav în tot acest peisaj este faptul că, printre câinii comunitari, apar și câini de luptă. Aceștia un adevărat pericol pentru comunitate, iar autoritățile încă nu au o soluție.

“Sunt și câini de luptă.  Îi gonim cu amplificator de zgomot, dar pleacă și se întorc. Am avut și cazuri de persoane atacate. Chiar soția unui consilier a venit și a spus că au atacat-o câinii. Cred eu că începând cu luna septembrie au început să apară câinii. Au rămas hale, clădiri abandonate, au unde să se ducă să stea. În localitate nu pot, pentru că sunt garduri, iar câinii oamenilor îi gonesc.” a precizat primarul din Jegălia, Vasile Aurel.

Marius Chiriac, viceprimarul comunei Jegălia a precizat, într-un punct de vedere solicitat de Călărași PRESS, faptul că au fost demarate demersuri în sensul în care s-a solicitat sprijinul SPPGCFS Călărași, însă costurile pretinse pentru capturarea și întreținerea acestor animale sunt colosale.

Contactat telefonic pentru o reacție, directorul Serviciului Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași, Ilie Tâlpeanu, a precizat că nu există niciun protocol încheiat între SPPGCFS Călărași și Comuna Jegălia. Potrivit directorului serviciului, costul pentru un astfel de câine se ridică la 460 lei, în conformitate cu prevederile Legii 155/2001 care reglementează programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Suma acoperă 14 zile, perioadă în care câinele este sterilizat și tratat.

Advertisement

Dacă în comune situația este incercă, pe raza municipiului Călărași, Adăpostul de Câini a recuperat de pe teritoriul municipiului și din vecinătatea acestuia, în anul 2022, un număr de 850 de animale, dintre care în jur de 500 au fost adoptate. În prima lună a anului 2023 au fost recuperați 81 de câini fără stăpân, 30 fiind adoptați.

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate