Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Jegălia invadată de câini maidanezi, aduși noaptea la margine de sat. “Sunt și câini de luptă!”

Published

on

Cazul tulburător al femeii ucise de câinii fără stăpân de lângă Lacul Morii din sectorul 6 al Bucureștiului a declanșat o serie de semnale în întreaga țară, care au determinat autoritățile locale să aibă o poziție mai promptă pentru rezolvarea acestui fenomen care produce, din nefericire, chiar victime în rândul oamenilor.

Un exemplu este chiar în județul Călărași. Vasile Aurel este primul edil călărășean care atrage atenția asupra acestui fenomen grav. O situație similară se petrece chiar în comuna sa, unde mai mulți câini maidanezi, fără stăpân, au fost aduși noaptea și abandonați la marginea satului. 

“Am avut o perioadă acum 3-4 ani în care noaptea se auzeau niște zgomote și începeau să urle câinii din sat. Cineva venea și aducea câini. La început, când nu aveam nicio cameră de luat vederi, acum avem vreo 70, avem supraveghere video destul de mare, dădeau drumul direct pe stradă și ne trezeam cu haite de câini. Haite se duceau undeva spre zona fermelor, unde mai găseau ceva de mâncare, sau pe lângă cei care aveau oi, vaci, în mijlocul câmpului. A fost o perioadă în care nu a mai venit niciun câine și acum avem din nou o perioadă, chiar din toamna anului, în care apar haite de câini în diferite locuri din comună. Acum nu mai descarcă efectiv pe stradă, pentru că le este teamă. Vin cu mașini ale căror numere sunt acoperite și vin de obicei pe câmp. De unde vin acești câini și care este treaba cu ei, nu știm. Am reclamații tot timpul de la părinți cu copii, de la oameni în vârstă. Nu se mai poate circula liber.” – a explicat primarul Vasile Aurel.

Nevoit să găsească răspunsuri și o soluție pentru această problemă delicată,  primarul din Jegălia a luat la pas străzile și încearcă să obțină informații de la cetățeni. Întrebați despre ce știu, oamenii relatează despre apariția acestor haite de câini în zonele mărginașe ale comunei.

Advertisement

“Sunt și p-aici și pe partea aia. Umblă în haite. Au apărut acum, de câteva zile, doi negrii, câini dă-ăștia, de vânătoare. Două cățele și alți vreo 4-5 prin barăcile alea. I-am mai gonit eu, dar nu pot mereu. Stau în fostul IAS, unde sunt carburanții. Acolo stau.” – relatează un localnic.

“S-au format haite, ajung pe câmp, acolo unde bănuiesc că altă mâncare în afară de iepuri și ce mai prind nu au, dar devin destul de agresivi. Se mănâncă între ei, îi mai omoară mașinile, dar tot rămân și avem probleme. Am luat legătura tot în toamnă cu cei de la Călărași, dar sumele pe care trebuie să le dăm sunt destul de consistente și nu prea vin. Nici noi nu știm la ora actuală ce să facem. Eu am făcut o adresă și m-aș bucura dacă și poliția ar putea să facă anumite tipuri de servicii și să mai oprim acest fenomen. Toți primarii cu care vorbesc se plâng de această chestie.

“Sunt de astă-toamnă pe aici. Cred că de la ICIL vin. Sunt foarte mulți, ne e frică să ieșim din case.” a spus o localnică din Jegălia.

Mai grav în tot acest peisaj este faptul că, printre câinii comunitari, apar și câini de luptă. Aceștia un adevărat pericol pentru comunitate, iar autoritățile încă nu au o soluție.

“Sunt și câini de luptă.  Îi gonim cu amplificator de zgomot, dar pleacă și se întorc. Am avut și cazuri de persoane atacate. Chiar soția unui consilier a venit și a spus că au atacat-o câinii. Cred eu că începând cu luna septembrie au început să apară câinii. Au rămas hale, clădiri abandonate, au unde să se ducă să stea. În localitate nu pot, pentru că sunt garduri, iar câinii oamenilor îi gonesc.” a precizat primarul din Jegălia, Vasile Aurel.

Advertisement

Marius Chiriac, viceprimarul comunei Jegălia a precizat, într-un punct de vedere solicitat de Călărași PRESS, faptul că au fost demarate demersuri în sensul în care s-a solicitat sprijinul SPPGCFS Călărași, însă costurile pretinse pentru capturarea și întreținerea acestor animale sunt colosale.

Contactat telefonic pentru o reacție, directorul Serviciului Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași, Ilie Tâlpeanu, a precizat că nu există niciun protocol încheiat între SPPGCFS Călărași și Comuna Jegălia. Potrivit directorului serviciului, costul pentru un astfel de câine se ridică la 460 lei, în conformitate cu prevederile Legii 155/2001 care reglementează programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Suma acoperă 14 zile, perioadă în care câinele este sterilizat și tratat.

Dacă în comune situația este incercă, pe raza municipiului Călărași, Adăpostul de Câini a recuperat de pe teritoriul municipiului și din vecinătatea acestuia, în anul 2022, un număr de 850 de animale, dintre care în jur de 500 au fost adoptate. În prima lună a anului 2023 au fost recuperați 81 de câini fără stăpân, 30 fiind adoptați.

Advertisement