Connect with us

Știri

Ecoaqua între ciocan și nicovală. Factorii care influențează majorarea prețurilor la apă

Published

on

Suntem martorii unui fenomen pe care nu îl putem trata cu indiferență sau nepăsare. Prețurile la energie, gaze și apă au explodat în octombrie 2022. Totul a devenit mai scump, în întreaga țară, nu doar la Călărași. În luna martie 2022 tariful impus de SC Ecoaqua Călărași S.A. se clasa pe poziția 25 în media națională din cei 43 de operatori regionali, prețul apei potabile produsă/mc era de 4,56 lei, costul canalizarea/mc 3.82 lei. Lucrurile se schimbă în 2023. Compania  a avansat în clasamentul operatorilor urcând pe poziția 7 în topul național.

RAJA, campioana prețurilor la apă și canalizare în 2021

Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța este operatorul de servicii de apă și canalizare cu tarifele cele mai mari din România. Conform listei oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la data de 6 ianuarie 2021, RAJA era operatorul cu cel mai mare tarif la serviciile cumulate de apă și canalizare. Mai multe localități călărășene au reușit să detașeze de această societate cu prețuri ridicate.

Iată că modernizarea infrastructurii prin implementarea Proiectului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) din întreaga țară a adus cu el noi sarcini și obligații care impun operatorului să alinieze prețurile la standardele impuse de legislația în vigoare prevăzută în Decizia Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr. 228/09.12.2022, după cum urmează:

Noile tarife Ecoaqua începând cu data de 01.01.2023:

Advertisement
  • apa potabilă 7.40 lei/mc    8.07lei /mc cu TVA
  • canalizare 6.21 lei/mc         6.77 lei/mc cu TVA

Situația aceasta este întâlnită în toată țara. Modificările au fost stabilite în conformitate cu:

  • – Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;
  • – Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;
  • – prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Călărași și municipiul Urziceni (Ialomița)

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost  semnat în data de 2 august 2022.

Ecoaqua Călărași a semnat cel mai mare proiect pentru modernizarea infrastructurii rețelei de apă din Călărași, Oltenița și Urziceni

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii  în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului. Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât  la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au  generat costuri suplimentare inevitabile.

VIDEO. Ecoaqua a obținut cel mai mare proiect de modernizare. 100.000 de locuitori din două județe vor avea servicii conforme de alimentare cu apă

Costurile de tratare a apei potabile variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de sursă de apă, gradul de contaminare, tehnologiile utilizate pentru tratarea apei și capacitatea de tratare.

Advertisement

În general, costurile de tratare a apei potabile pot include:

  • costurile de captare a apei brute, cum ar fi costurile pentru forarea puțurilor sau construirea barajelor
  • costurile de tratare primară, cum ar fi eliminarea nisipului și a aluviunilor
  • costurile de tratare secundară, cum ar fi aerarea și tratarea cu clor
  • costurile de tratare terțiară, cum ar fi filtrarea și tratarea cu ozon sau UV
  • costurile de transport și distribuție a apei tratate către consumatori

Costurile de tratare a apei potabile pot fi ridicate, dar sunt necesare pentru asigurarea calității și siguranței apei potabile. Guvernul și industria trebuie să colaboreze pentru a găsi modalități de a reduce aceste costuri în timp ce se menține calitatea și siguranța apei.

Pe de o altă parte, operatorul Ecoaqua se confruntă cu probleme serioase la rețeaua de canalizare, colmatată și depășită moral din cauza  dezinteresului pe care fostele conduceri l-au arătat, dar care nu au ezitat să căpușeze firma.

VIDEO. Canalizările din Călărași sunt depășite moral, iar rețeaua are probleme din cauza depunerilor

Un exemplu bun ar fi Cezar Neagu, fostul director Ecoaqua Călărași care își acorda prime anuale în valoare de peste  100.000 lei pentru “merite” deosebite privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețeie de apă-canal.

2020: ECOAQUA S.A ar putea crește prețul la apă cu 20,95%. Directorul Cezar Neagu ar putea rămâne fără primele de sute de milioan

Cezar Neagu | directorul Ecoaqua- primă pentru “merite” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețelelor de apa-canal

“Această primă s-a oferit în urma “meritelor” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a sistemelor de canalizare și modernizarea a rețelelor de apa-canal. Este strigător la cer ceea ce se întamplă… Oamenii  își rup mașinile în două iar “jmecherii” iau cașcavalul. Nouă ne rămân găurile, nu din cașcaval, ci din străzi. La prima ploaie, străzile de la periferia orașului sunt pline de apă, mai, să îți intre și in casă. Cred că nu există stradă în Călărași în care să nu existe o groapă. Să nu aducem în discuție lucrările de proastă calitate.” – pasaj dintr-un articol scris în 2017 de CălărașiPRESS.ro

Advertisement

 

Știri

Lacrimi de bucurie! 21.000 lei vor ajunge la cele trei cazuri care au sensibilizat susținătorii Cupei Speranței

Published

on

Într-o perioadă în care discursurile politice sunt omniprezente și promisiunile electorale abundă spațiul public, apar și lucruri bune care dau o rază de speranță. În perioada 20-28 aprilie, Realitatea din Călărași, împreună cu Primăria Municipiului Călărași, a fost gazda celui mai mare și important turneu caritabil de fotbal pentru amatori din județul nostru, Cupa Speranței.

Leonida Jecu, organizatorul acestui eveniment caritabil, a fost impresionat de implicarea comunității, subliniind că, deși evenimentul a fost puțin mediatizat și ignorat de majoritatea politicienilor, el a reprezentat o dovadă clară a solidarității și empatiei călărășenilor. Peste 150 de participanți și sute de spectatori au confirmat succesul și impactul acestui turneu.

„Am plâns de bucurie și emoție la finalul turneului”, a mărturisit Jecu, subliniind că este mândru de faptul că, de șase ani, reușește să aducă la bun sfârșit acest eveniment, doar cu ajutorul prietenilor și fără compromisuri.

“Plâng de fiecare dată la finalul turneelor, de bucurie că Leo, un om simplu, fără susţinere politică, fără bani publici, doar cu ajutorul prietenilor adevăraţi, reuşeşte de şase ani să ducă la bun sfârşit singurul eveniment destinat călărăşenilor simpli ca şi el. Fără compromisuri și fără să lingă clanţe” – scrie Leonida Jecu.

Advertisement

Mulțumiri speciale au fost adresate celor 12 echipe înscrise la turneul caritabil, precum și părintelui protopop Dinu Vasile Viorel și politicienilor locali care au sprijinit inițiativa. De asemenea, un gând aparte de recunoștință a fost adresat deputatului Daniel Florea, singurul politician căruia i-a păsat de acest eveniment.

Echipele înscrise: Sporting Călărași – Komora Călărași – Digi Călărași – Drunk Team Călărași – Sport Team Călărași – United Călărași – Friends Team Călărași – AS Polis – Impact Roseţi – Old Team Călăraşi – Saint Gobain Călăraşi – Setaco Călăraşi;

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Advertisement

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

Advertisement

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Continue Reading

Cele mai vizualizate