Astăzi, 25 octombrie a.c., la sediul Primăriei Orașului Fundulea, a avut loc semnarea contractelor de execuție a lucrărilor finanțate prin POIM pentru extinderea și modernizarea rețelei publice a sistemului de alimentare cu apă curentă pentru localitatea Ileana și Orașul Fundulea din Călărași. Suma alocată prin Programul Operațional Infrastructură Mare depășește 60 de milioane de lei.
La semnarea contractelor au participat directorul general al S.C. Ecoaqua S.A. Călărași, Eduard Grama, primarul orașului Fundulea, Dorel Dorobanțu, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, dar și reprezentanții societății care au câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor.
“E un prim contract semnat cu orașul Fundulea și comuna Ileana, unde sunt beneficiari 10.000 de locuitori, dar pot spune că este doar prima fază a proiectului. Va urma și un al doilea proiect la nivelul orașului Fundulea care va fi o stație de captare a apei și faptul că aici s-a găsit apa de cea mai bună calitate din județul Călărași. Ea va reuși să alimenteze jumătate din județ cu apă potabilă tratată și prelucrată în județul Fundulea. E clar că al doilea proiect va deservi 100.000 de locuitori, iar acest proiect deservește 10.000 de locuitori. Asta înseamnă că am reușit să modernizăm rețeaua de apă și canal în județul Călărași. Astăzi am semnat cu constructorul proiectul, într-o lună și jumătate se va preda amplasamentul și se va face organizarea de șantier. Este clar că proiectul va avea ca și început data de 1 ianuarie. Proiectul va ajunge la final până în anul 2024” a precizat Vasile Iliuță.
“În Fundulea sunt în jur de 37 km de rețea de canalizare și 34 de km de apă, iar în Ileana sunt în jur de 24 de km de apă. Acesta este un contract pe fonduri europene, durata lui este de 1090 de zile, dar eu consider că îl vom termina mai devreme. Așteptările mele de la acest proiect sunt de a-l face în parametrii optimi de calitate. La sfârșitul proiectului, comunitatea va aprecia, noi punem mare accent pe partea calitativă, iar datorită acestui fapt, avem o mare deschidere în toate zonele țării” –a declarat directorul general ACVATOT S.A, Călin Bihir.
“Este primul contract de lucrări pe care reușim să îl semnăm după 5 luni de evaluare, cu un mare constructor la nivel national. Astăzi am reușit să semnăm acest contract de execuție pe cea mai importantă zonă, unde se vor face cele mai multe investiții la nivelul județului Călărași. În viitor sunt convins că și celelalte lucrări de execuție vor fi semnate. În acest moment, întreg studiul de fezabilitate a fost actualizat la prețurile constante și urmează să le scoatem la licitație. Am așteptări foarte mari de la acest proiect, deoarece sunt foarte mulți bani care vor intra în județul Călărași. Este cel mai mare proiect semnat pe fondurile europene la nivelul județului Călărași. Cu ocazia asta menționez că vom avea mai multe locuri de muncă, acestea vor genera un profit care se va regăsi și în județul Călărași” a subliniat Eduard Grama, directorul general al operatorului Ecoaqua S.A.
“Prin prisma acestui proiect, cetățenilor orașului Fundulea li se va îmbunătăți calitatea vieții, deoarece vor avea apă și canal. În trecut, am rămas fără apă și canal, aveam doar pe DN și pe câteva străzi laterale. Prin acest proiect vom ajunge și noi la standardele europene. Având 6.400 de locuitori, va fi un beneficiu pentru ei, deoarece acest proiect se derulează din anul 2014. De foarte multe ori am fost întrebat dacă se mai încep lucrările pentru acest proiect și dacă se va mai duce la bun sfârșit. Cu ajutorul celor implicați s-a rezolvat și ne bucurăm nespus de mult. După aceea încheiem acest proiect, ne vom apuca de cele 30 de străzi neasfaltate” a declarat Dorel Dorobanțu, edilul din Fundulea.
“Cetățenii localității Ileana au foarte mare încredere în acest proiect. Localitatea Ileana este formată din 9 sate, iar 6 dintre ele beneficiază de acest proiect. Cele 9 sate sunt foarte distanțate față de centrul localității, iar ca și rețea de drumuri comunale avem o lungime de 120 de km, iar până în momentul de față sunt asfaltate în procent de 82% dintre acestea. Locuitorii localității Ileana privesc cu zâmbetul pe buze acest proiect” a punctat Corneliu Alexandru, primarul localității Ileana.