Nicușor Cionoiu, senatorul social-democrat trage un semnal de alarmă ministrului energiei privind liberalizarea haotică a prețurilor la energie, apreciind totodată că această situație se datorează și deciziilor pe care ministrul le-a luat în ultimele luni.
Parlamentarul spune că unitățile de învățământ din Călărași sunt într-o situație fără precedent din cauza creșterii facturilor, unele școli folosind chiar 70% din bugetul școlii pentru plata facturilor la căldură din sezonul rece al acestui an.
În acest sens, pe masa ministrului Virgil Popescu a ajuns astăzi o interpelare adresată de senatorul călărășean prin care i se aduce în atenție situația semnalată de conducătorii instituțiilor de învățământ care nu reușesc să identifice o soluție favorabilă la această problemă fără precedent.
Ca rezolvare, senatorul Cionoiu spune că independența energetică a școlilor ar fi una dintre cele mai bune soluții. Prin implementarea unui program similar celui de tip “Anghel Saligny”, prin care statul să finanțeze investițiile în sisteme de energie regenerabilă la școli, grădinițe și liceele din mediul rural, în special, ar ajuta sute de unități de învățământ din județul Călărași, pe care îl reprezint în Parlamentul României, dar și alte mii de școli din România.
Redăm integral interpelarea adresată ministrului Virgil Daniel Popescu
Stimate domnule Ministru,
Aduc în atenția dumneavoastră situația semnalată la cabinetul parlamentar din Municipiul Călărași de către unitățile de învățământ din județ cu privire la cheltuielile estimate prin plata facturilor la căldură din sezonul rece al acestui an.
Spre exemplu, aproape 70% din buget va cheltui Școala nr. 1 din Sărulești județul Călărași pentru a plăti facturile la căldură în această iarnă. Conducerea școli estimează că numai pentru factura la energie va achita peste 165 de mii de lei, adică, atenție de 4 ori mai mult decât anul trecut. Dacă în 2022 și 2021 plata facturilor la energie însemna 40% din bugetul școlii, pentru anul acesta conducerea școlii estimează că achitarea facturilor va consuma 67% din buget. “Sumele pe care va trebui să le achităm vor influența buna desfășurare a actului educațional”, mi-a transmis directorul școlii printr-o adresă în care mi-a prezentat situația cheltuielilor pentru energia electrică și încălzire din ultimii doi ani.
Am dezbătut în ultimele săptămâni această problemă cu mai mulți directori de școală și primari de comune din județul Călărași. Cu toții mi-au spus același lucru: nu știm cum vom face față cu cheltuielile în această iarnă.
Din cauza liberalizării haotice a prețului la energie și a deciziilor dumneavoastră din ultimele luni, elevii din județul Călărași sunt în pericol să sufere de frig în clase. Este nevoie de intervenție urgentă pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Vorbim foarte mult în ultima vreme de protejarea cetățenilor și a companiilor, dar uităm că avem în grijă instituții esențiale, precum unitățile de învățământ. România Educată, domnule ministru, va încremeni. Elevii vor îngheța în bănci, dacă nu veți interveni pentru a opri acest tsunami al prețurilor fără precedent pentru un MegaWatt. Directorii de școli sunt puși acum în situația ingrată de a alege între a achita facturile la energie și a investi într-un învățământ de calitate.
Domnule ministru, discursul dumneavoastră despre investițiile în energie verde ar trebui să depășească foaia de hârtie. Acționați de urgență! Sunt școli în țară, care datorită ambiției celor care le conduc au acum panouri fotovoltaice, panouri solare care le asigură energia pentru consumul propriu și chiar un surplus, ce poate fi injectat în rețea. Din păcate, însă sunt prea puține aceste exemple.
Vă propun domnule ministru să ajutați cât mai multe școli să devină independente energetic, să își producă singure energia de care au nevoie pentru a funcționa la parametri optimi, fără a avea presiunea facturilor. Un Program Național, asemănător Programului “Anghel Saligny”, prin care statul să finanțeze investițiile în sisteme de energie regenerabilă la școli, grădinițe și liceele din mediul rural, în special, ar ajuta sute de unități de învățământ din județul Călărași, pe care îl reprezint în Parlamentul României, dar și alte mii de școli din România. În paralel, este necesar un dialog deschis și onest cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru extinderea Programului Electric Up și la unitățile de învățământ și alte instituții esențiale, precum spitalele, ar fi, de asemenea, de mare ajutor. În prezent, Programul vine doar în sprijinul companiilor mici și mijlocii din România și din păcate se derulează foarte greu.
Cu deosebită considerație,
Senator PSD de Călărași
Nicușor CIONOIU