Connect with us

Știri

Salariaţii APIA Călăraşi rup tăcerea şi dezvăluie informaţii din dosarul interceptărilor

Published

on

Situația bizară pe care am dezvăluit-o ieri, în exclusivitate, despre instituția publică din Călărași, unde salariații au descoperit, din greșeală, echipamente de interceptare folosite pentru înregistrarea ambientală, a luat amploare. Dispozitivul a fost descoperit la sfârșitul lunii septembrie de un funcționar care a sesizat că unul dintre scaunele din birou are urme de încălțăminte bărbătească, moment în care s-au ridicat suspiciuni privind accesul în biroul cu pricina. După câteva minute de cercetare, nu mare le-a fost surpriza salariaților să descopere un dispozitiv electronic, pornit, care înregistra ambiental discuțiile din birou.

Un salariat care a dorit să rămână anonim, a făcut declarații tulburătoare despre ceea ce s-a întâmplat la sediul APIA din Călărași, în care povestit teroare pe care trebuie să o suporte  în fiecare zi, sub presiunea șefilor.

În rândurile de mai jos urmăriți declarațiile incredibile, în exclusivitate, pe care bugetarul le-a dezvăluit echipei CanaSUD.ro. Pentru a-i asigura anonimatul, în rândurile de mai jos am decis să-i spunem Mihaela.

Mihaela, funcționar APIA Călărași: În data de 30 [septembrie], când am ajuns la serviciu, am intrat în birou și pe scaunul de vizitatori erau două urme de încălțăminte bărbătească, pentru că era un număr foarte mare și cuprindea întregul șezut al scaunului. Ne-am dat seama că a intrat cineva în birou, eu și cu colegul meu, și am început să ne uităm prin birou să vedem despre ce este vorba. N-am văzut nimic, motiv pentru care ne-am așezat pe scaune. Eu totuși mă uitam, pe fișete, pe sus, dacă este ceva. La un moment dat, pe aerul condiționat, care are foarte mult praf pe el, era șters praful în colțul din stânga. Am zis să vedem ce este pe aerul condiționat și l-am rugat pe colegul meu, care este înalt, să se urce pe un scaun pentru că distanța e oarecum mare. S-a urcat și a zis că nu vede nimic, că este prea sus, și i-am spus să ia telefonul, să filmeze pentru a vedea ce este acolo. S-a urcat și când s-a dat jos și ne-am uitat pe poze, era un reportofon care funcționa. Nu ne-am atins de el, nu ne-am atins de nimic. Precis la ora 08:49 am sunat la 112 și am anunțat despre acest lucru poliția, care s-a și deplasat. Cred că în 15 minute a venit echipajul de poliție care a întocmit un proces verbal raportat la anunțul pe care l-am făcut la 112. Au sosit colegii de la poliție – inspectorul Mocanu, agentul Jilavu și criminalistul care a făcut poze.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: De ce credeți că a fost montat acel dispozitiv, cine ar putea să-l monteze și cu ce scop?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Bănuiesc că se face cu acordul conducerii, pentru că n-ar putea să intre în interiorul instituției cineva, un om de pe stradă să intre în biroul lui Mihaela, să-i pună un reportofon să asculte ce?
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați mai avut astfel de suspiciuni de-a lungul timpului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu, este prima dată.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: La nivelul conducerii, care a fost reacția acestora când au auzit despre eveniment?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu au avut nicio reacție. Nici măcar nu ne-au întrebat vreodată, nu ne-au chemat, nici nu au venit să întrebe ce s-a întâmplat în instituție. Nu este o situație normală să se întâmple așa ceva într-o instituție a statului și pe bani publici. Nu este normal să te înregistreze cineva, ca să afle ce?

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Înțeleg că vi s-a pus interdicție să vorbiți despre situație.
Cei de la poliție au spus că este o anchetă penală în curs de desfășurare și nu avem voie să dăm detalii despre anchetă până când dânșii nu o finalizează.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai multe persoane din instituția în care lucrați vorbeau despre o stare de temere, de teroare, provocată de conducere.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, adevărat. Pot să spun despre mine. Mă simt terorizată – acesta este cuvântul. Sunt terorizată de dimineață și până seara. Terorizată, în sensul că nu am voie să intru, de exemplu, în secretariat și la compartimentul Resurse Umane, din dispoziția directorului Stoia Florin, pentru că așa dorește dânsul și nu știu motivul pentru care mi-a interzis. Colegii de serviciu nu au voie să mă salute, deci trebuie să fiu izolată. Nu au voie să vorbească cu mine. Tot timpul derulează acțiuni împotriva mea. Conflictul s-a declanșat undeva în anul 2020, când în urma unei sesizări a unei comisii de disciplină am fost nominalizată ca martor. Atunci directorul s-a întors împotriva mea.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Mai rezistați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu știu cât voi mai rezista, dar eu sunt un om calm, zic că sunt un om cerebral și îmi văd de treaba mea, îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu. În 2020 am fost mutată abuziv de la centrul local Călărași la centrul județean. Pe vremea aceea eram lider de sindicat. Conform acordului colectiv de muncă nu mi se putea modifica raportul de serviciu, totuși domnul director a făcut-o.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ce alte abateri ar putea avea acest director din punctul de vedere al comportamentului?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: De exemplu, domnul director nu ne salută, iar dacă eu încerc să-i zic bună ziua îmi întoarce spatele. Dacă te duci în biroul dânsului să-i explici o situație profesională, nici măcar nu te invită să stai jos, adică se uită la televizor. Nu este normal așa ceva. Suntem totuși într-o instituție a statului.
M-a băgat în comisia de disciplină pe motive neîntemeiate. Fiind lider de sindicat aveam dreptul la 5 zile pe lună libere pentru activități sindicale și niciodată în doi ani cât am fost lider nu am cerut. Am desfășurat activitatea sindicală după programul de lucru, iar o singură dată am făcut cerere pentru 3 ore. Pentru faptul că mi-am permis să cer 3 ore liber, am fost pusă absent nemotivat și am fost băgată în comisia de disciplină.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Colegii din birou și din restul departamentelor ce spun de situația pe care ați descoperit-o?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Colegii sunt terorizați, nu vor să vorbească despre acest subiect. Motivul este că își vor pierde locul de muncă și pentru că le este frică. Mie nu-mi este frică, atât timp cât spunem adevărul, nu trebuie să ne fie frică de adevăr, niciodată.
Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați de o suspiciune la nivelul colegilor că ar putea exista o altă colegă care și-ar fi dorit montarea dispozitivului acolo.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Avem o colegă nouă de birou, într-adevăr. A fost mutată de la centrul local Budești la centrul local Călărași în data de 13 septembrie, anul acesta. Și-a dorit în mod voit cheie de la birou. A insistat pentru cheia de la acest birou. Șeful care este în birou cu noi i-a dat cheie să-și facă. Nu a putut, nu știu din ce motiv, să-și facă cheie. Luni, șeful cu dânsa plecau la o instruire la Poiana Brașov și în vinerea respectivă șoferul instituției a fost desemnat de către conducere să se ducă să-i facă cheie. Eu dacă m-aș duce directorului să-i cer acest lucru, cu siguranță niciodată nu-mi va da șoferul să-mi facă cheie.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Cum credeți că se va finaliza această anchetă efectuată de organele de lege?

Mihaela, funcționar APIA Călărași: Cred în instituțiile statului, chiar cred. Aș vrea să fie descoperită persoana care a acționat în sensul negativ, ca să zic așa, asupra mea, asupra imaginii instituției. Această problemă nu este doar a mea, cred că este și problema conducerii APIA Călărași, care nu s-a implicat în niciun fel pentru aflarea acestui adevăr. Nu înțeleg de ce nu sunt interesați, pentru că a înregistra pe cineva în instituțiile statului am înțeles de la echipajul de poliție că este o infracțiunii și se supune legilor Codului Penal. Sper să se rezolve.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Ați luat în calcul posibilitatea ca o altă instituție să fie interesată de discuțiile din birourile APIA?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Nu m-am gândit, dar la momentul ăsta dar când cineva îți spune că ești ascultat, poate o iei în râs. Eu care am simțit-o pe pielea mea, în momentul în care chiar vezi că ești ascultat te gândești când vii la serviciu în cine să ai încredere sau cu cine să vorbești, sau despre ce mai poți să vorbești. Despre ce putem noi vorbi într-un birou în care își desfășoară activitatea 3 oameni? În afară de problemele de serviciu, activitatea la APIA este complexă, timpul nu-ți permite să te ocupi de alte probleme în afara problemelor de serviciu.

Nu știu care este scopul acestei înregistrări. Paradoxal, în vinerea în care s-a întâmplat, colega noastră, poate sunt niște coincidențe, și-a luat o zi de concediu. Domnul director Stoia și-a luat o zi de concediu, următoarea săptămână un coleg de-al nostru și-a luat o săptămână de concediu. Practic, în birou nu eram decât eu și șeful de birou. Acest lucru se știa, pentru că se anunță cine nu vine la serviciu în ziua respectivă. Practic, în acel birou aș fi fost eu și șeful de birou. El venit de la instruire, eu desfășurându-mi activitatea zilnică. Nu știu ce sperau să afle, pentru că aparatul era pus să înregistreze, din ce deduc, ce-al fi vorbit cu șeful de compartiment. Cred că la momentul ăsta, pentru conducerea APIA bârfele sunt mult mai importante decât absorbția fondurilor europene, care este principalul obiectiv al APIA.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE DIN APIA CĂLĂRAȘI SUNT DEFECTE DIN 8 AUGUST

În cadrul anchetei noastre am descoperit mai multe detalii decât am primit inițial. Instituțiile publice sunt supravegheate video, iar acest lucru este reglementat de  Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor din HG301/2012.  Din păcate, situația din sediul APIA Călărași este una fără precedent. Camerele de supraveghere din instituția publică sunt defecte, cel puțin asta a fost explicația unui dintre salariați.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD:  Există camere de supraveghere în instituția în care lucrați?
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Da, există camere de supraveghere pe holul biroului unde-mi desfășor activitatea și pe toate căile de acces.

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Au fost ridicate imaginile video de pe camere?
Mihaela, funcționar APIA Călărași:Nu, în ziua în care s-a ridicat incidentul nu. Domnul director Stoia nu era la serviciu, iar domnul director adjunct ne-a spus că l-a contactat și să le dea dânsul, că este șef de unitate. Ulterior, nu știu, poliția a dat un termen și nu știu dacă în final au fost ridicate aceste filmări. Astăzi, la data la care vorbim, nu știu exact.

Advertisement

Cătălin Cojocaru, reporter CanalSUD: Vorbeați despre o defecțiune înainte.
Mihaela, funcționar APIA Călărași: Tot de la dânșii, de la APIA, am înțeles că sistemul de camere nu funcționa. Sistemul de camere nu funcționează de pe data de 8 august. Au informat firma în scris că nu funcționează sistemul video și APIA va lua toate măsurile ca să achiziționeze un nou sistem video pentru înregistrarea imaginilor în permanență, astfel încât să asigure securizarea holurilor atât timp cât avem program cu publicul și când se întâmplă situații ca cea de față.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași cercetează acest dosar penal, ancheta aflându-se în plină desfășurare. Achetatorii strâng probe și audiază persoanele suspecte.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate