Connect with us

Administrație Locală

VIDEO. Pregătiri pentru Târgul de Toamnă din Călărași. Ce spun comercianții

Published

on

Târgul de Toamnă sau “Bâlciul” se apropie cu pași mari. Pregătirile pentru perioada  1 – 8 septembrie sunt în toi, motiv pentru care directorul Serviciului Public Piețe și Oboare Călărași, Vasile Manea, a realizat o întâlnire cu persoanele care vor concesiona spații din cadrul Bâlciului pentru desfășurarea activităților specifice de comerț stradal la tarabă sau terase.

În cadrul întâlnirii, au fost stabilite condițiile pe care comercianții trebuie să le îndeplinească pentru a-și putea desfășura activitatea respectând normele  în vigoare.

Potrivit regulamentului de funcționare, comercianții vor plăti o taxă de 2 lei/mp pentru fiecare zi unde sunt incluse utilitățile ( apă/gunoi), iar energia electrică va fi contorizată cu 1 leu/mp pentru fiecare zi de concesiuni.  În contextul pandemiei, pentru limitarea și prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-COV-2, comercianții teraselor vor avea dispensere cu dezinfectant pentru clienți.

Advertisement

“După cum știți, între 1 și 8 septembrie are loc Târgul de Toamnă, bâlciul, cum îi spunem noi la Călărași. Pentru a participa la acest târg, o să încep cu chestia asta pentru a înțelege că trebuie să respectați anumite reguli și să aveți anumite documente, plătiți anumite taxe, conform hotărârii de Consiliu Local. Eu o să încerc acum să vă spun care sunt aceste obligații ale dumneavoastră, ce taxe sunt practicate la târg, după care dumneavoastră ,cu documentele și cererile pe care am văzut că le-ați depus, o să mergeți aici la administrația pieței și o să achitați sumele aferente suprafețelor care vi se repartizează.

În teren s-a intrat cu cimitirul, a rămas parcul de distracție și alimentația publică în interior. Primăria a găsit soluția prin blocarea străzii Prelungirea Dobrogei de la Rocadă până la Spații Verzi pe perioada 1-8 septembrie. Practic, de pe 30 august o să blocheze strada până pe data de 9 septembrie. Tot ce înseamnă comerț industrial, jucării, haine, casnice și așa mai departe, o să primiți repartiție stradală. Tot ce înseamnă alimentație publică unde avem acces la apă și curent, și aici mă refer la terase, gogoșării, aparate de înghețată etc, în incintă, în interiorul oborului. Tot în interior o să fie și parcul de distracție. Locațiile sunt știute, o să mergem pe aceleași locații pentru cele două obiecte de activitate.

O să încep cu taxele practicate. Prin hotărâre de Consiliu Local s-au stabilit utilități – apă și gunoi 2 lei metrul pătrat pe zi, alimentarea cu energie electrică, unde sunt aparate cu înghețată, mari consumatoare, se va face contorizare o să se ia de pe procesul verbal și consumul după contor, iar cei care vindeți comerț stradal plătiți o taxă de 1 leu metru pătrat pe zi pentru becurile alea pe care le legați și ce mai folosiți, case de marcat și așa mai departe.

Un lucru foarte important – în branșarea la curent și debranșarea, plus intervenția pe timpul bâlciului, târgului, inclusiv verificarea PRAM, se face de o firmă autorizată, firma este cea din anii trecuți, contra unei taxe pe care o plătiți dumneavoastră la firma respectivă.

Advertisement

Chiria este 2 lei metrul pătrat pe zi. Afară, vă dau un exemplu, la 9 metri închiriați, înseamnă 360 de lei pe perioada bâlciului. Majoritatea aveți tendința să vreți mai mult teren, gândiți-vă, pentru că 21 de metri înseamnă 600 și ceva de lei. Sunt sume mari, toate s-au scumpit. Business-ul vi-l faceți dumneavoastră, dar aveți grijă, mai ales că plata o faceți astăzi. Cei care nu achită pierd locul dacă nu au achitat astăzi, iar zilele următoare se va da altcuiva.

Legat de activitatea în bâlci – programul de activitate este între 8 dimineața și 24. De la ora 22 poluarea fonică este interzisă. În activitatea noastră suntem sprijiniți de poliția municipală, poliția locală, jandarmerie. Vă rog să vă încadrați în acest regulament ca să nu vi se suspende activitatea și să luați amendă.
De asemenea, vedeți, nu suntem în pandemie, dar o să solicităm la terase să aibă la intrare niște dispensere cu dezinfectant. Cei cu terase o să fie obligați să aibă pubelă, găleată de metal pentru jar, făraș metalic și celelalte care se pun pe mese, conform legii. O să încercăm și anul acesta ca intrarea să se facă pe poarta 1, iar ieșirea pe poarta 3 pentru a evita aglomerația.” – a explicat Vasile Manea, directorul Serviciului Public Piețe și Oboare Călărași

Advertisement