Stația centrală a Serviciului de Ambulanță al Județului Călărași și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” din Călărași au primit noi dotări. 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon vor intra în dotarea salvatorilor din Călărași.
“În urma unui amendament depus de dl. consilier Vlad Sârzea la Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului pe anul 2022, adoptat în februarie, am achiziţionat 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon care vor intra, de astăzi, în dotarea ambulanţelor din cadrul SAJ – Staţia Centrală Călăraşi, respectiv ISU – Departamentul de Pompieri Călăraşi, ce operează pe raza municipiului nostru. Valoarea acestora se ridică la suma de 27.608 lei.
Aparatul portabil de detecţie monogaz avertizează rapid împotriva concentraţiilor periculoase de monoxid de carbon, este protejat împotriva apei, prafului şi altor corpuri străine printr-un filtru cu membrană specială şi are o durată de viaţă nelimitată.
Suntem de fiecare dată alături de cei care salvează vieţi, oferindu-le nu doar susţinerea morală ci şi sprijinul financiar pentru desfăşurarea în condiţii mai bune a misiunii lor privind acordarea primului ajutor persoanelor găsite în stare de inconştienţă la domiciliu ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon.
Sănătate, înainte de toate!” – scrie primarul Marius Dulce într-o postare pe Facebook.
“În luna februarie am avut un caz în mun. Călărași, o tânără de 19 ani găsită inconștientă de părinți în apartament. La sosirea echipajelor de intervenție persoana era în comă fără o cauză evidentă. Din discuțiile purtate cu familia am identificat o potențială sursă a problemei, centrala pe gaz din apartament care prin construcție (cameră de ardere deschisă) avec potențial de a emite monoxid de carbon în anumite condiții. La efectuarea primelor analize de sange odata cu sosirea la spital, s-a confirmat teoria intoxicării cu monoxid de carbon. În afara victimei au fost expuși membrii familiei, pompierii SMURD și echipajul de ambulanță prezenți în locuință, fără a cunoaște inițial prezența monoxidului de carbon, întrucât nu dispuneam de aparatura necesară detectării acestui gaz. Din fericire acest caz a avut un final fericit, deși în primele zile prognosticul tinerei victime a fost rezervat, și niciun membru al echipajelor sau al familiei nu au prezentat semne de intoxicație cu monoxid de carbon.
În urma acestui caz, ne-am gândit că ar fi util să le avem în dotare detectoare de monoxid de carbon pentru a ne ajuta la depistarea timpurie a intoxicației, mai ales în situații atipice, de exemplu la bloc nu te aștepți la aceste probleme, ele fiind mai des întâlnite la case, acolo unde există încălzire cu sobe.
Având aceste aparate la purtător, atașate monitorului-defibrilator, element prezent la fiecare intervenție, în momentul în care pătrundem într-o cameră unde concentrația de monoxid de carbon este peste normal, aparatul se declanșează automat. Dispozitivul ne avertizează singur prin alarmă sonoră, luminoasă, vibrație și afișarea concentrației pe ecran.
Am decis din calitatea de consilier local să depun un amendament la bugetul local pentru achiziționarea lor, pentru fiecare echipaj SAJ și SMURD din Călărași. Utilitatea lor, în plus de protecția echipajelor, constă în rapiditatea detecției (din prima secundă), astfel pacientul beneficiază imediat de tratamentul adecvat iar celelalte persoane prezente care încă nu au atins pragul de intoxicare pot fi evacuate înainte de agravare.”- a declarat, pentru Călărași PRESS, Vlad George Sârzea, medic SAJ Călărași)