Connect with us

Știri

Echipajele SAJ și ISU din Călărași, dotate cu detectoare de monoxid de carbon

Published

on

Stația centrală a Serviciului de Ambulanță al Județului Călărași și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” din Călărași au primit noi dotări. 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon vor intra în dotarea salvatorilor din Călărași.
“În urma unui amendament depus de dl. consilier Vlad Sârzea la Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului pe anul 2022, adoptat în februarie, am achiziţionat 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon care vor intra, de astăzi, în dotarea ambulanţelor din cadrul SAJ – Staţia Centrală Călăraşi, respectiv ISU – Departamentul de Pompieri Călăraşi, ce operează pe raza municipiului nostru. Valoarea acestora se ridică la suma de 27.608 lei.
Aparatul portabil de detecţie monogaz avertizează rapid împotriva concentraţiilor periculoase de monoxid de carbon, este protejat împotriva apei, prafului şi altor corpuri străine printr-un filtru cu membrană specială şi are o durată de viaţă nelimitată.
Suntem de fiecare dată alături de cei care salvează vieţi, oferindu-le nu doar susţinerea morală ci şi sprijinul financiar pentru desfăşurarea în condiţii mai bune a misiunii lor privind acordarea primului ajutor persoanelor găsite în stare de inconştienţă la domiciliu ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon.
Sănătate, înainte de toate!” – scrie primarul Marius Dulce într-o postare pe Facebook.

“În luna februarie am avut un caz în mun. Călărași, o tânără de 19 ani găsită inconștientă de părinți în apartament. La sosirea echipajelor de intervenție persoana era în comă fără o cauză evidentă. Din discuțiile purtate cu familia am identificat o potențială sursă a problemei, centrala pe gaz din apartament care prin construcție (cameră de ardere deschisă) avec potențial de a emite monoxid de carbon în anumite condiții. La efectuarea primelor analize de sange odata cu sosirea la spital, s-a confirmat teoria intoxicării cu monoxid de carbon. În afara victimei au fost expuși membrii familiei, pompierii SMURD și echipajul de ambulanță prezenți în locuință, fără a cunoaște inițial prezența monoxidului de carbon, întrucât nu dispuneam de aparatura necesară detectării acestui gaz. Din fericire acest caz a avut un final fericit, deși în primele zile prognosticul tinerei victime a fost rezervat, și niciun membru al echipajelor sau al familiei nu au prezentat semne de intoxicație cu monoxid de carbon.
În urma acestui caz, ne-am gândit că ar fi util să le avem în dotare detectoare de monoxid de carbon pentru a ne ajuta la depistarea timpurie a intoxicației, mai ales în situații atipice, de exemplu la bloc nu te aștepți la aceste probleme, ele fiind mai des întâlnite la case, acolo unde există încălzire cu sobe.


Având aceste aparate la purtător, atașate monitorului-defibrilator, element prezent la fiecare intervenție, în momentul în care pătrundem într-o cameră unde concentrația de monoxid de carbon este peste normal, aparatul se declanșează automat. Dispozitivul ne avertizează singur prin alarmă sonoră, luminoasă, vibrație și afișarea concentrației pe ecran.
Am decis din calitatea de consilier local să depun un amendament la bugetul local pentru achiziționarea lor, pentru fiecare echipaj SAJ și SMURD din Călărași. Utilitatea lor, în plus de protecția echipajelor, constă în rapiditatea detecției (din prima secundă), astfel pacientul beneficiază imediat de tratamentul adecvat iar celelalte persoane prezente care încă nu au atins pragul de intoxicare pot fi evacuate înainte de agravare.”-
a declarat, pentru Călărași PRESS, Vlad George Sârzea,  medic SAJ Călărași)

Știri

Blocată în apartament, o bătrână a sunat la 112 pentru ajutor, însă nu le-a permis salvatorilor să spargă ușa

Published

on

O pensionară din Călărași a solicitat sprijinul autorităților în această după-amiază apelând numărul de urgență 112 prin care anunța în dispeceratul pompierilor că este blocată în locuință, precizând că cineva i-ar fi sustras cheile din apartament, în ciuda faptului că ușa apartamentului era încuiată.

Continue Reading

Știri

Chiriașul asasin din Călărași a fost condamnat. Daune morale de 200.000 de euro

Published

on

După mai bine de cinci luni de la faptă, chiriașul din Călărași care și-a omorât proprietarii locuinței pe de strada Grivița în care stătea de mai mult timp, a fost condamnat pe viață pentru dublul asasinat pe care l-a comis cu sânge rece, motivat de ultimele scandaluri  pe care le-ar fi avut cu proprietarii locuinței. Bărbatul trebuie să plătească familiilor, drept daune morale, suma de 200.000 euro către părțile civile.

Eliberat din închisoare în luna februarie 2020, fiind condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor în cursul anului 2015, asasinul locuia în chirie pe strada Grivița din luna aprilie 2020 împreună cu un alt bărbat care era internat de aproximativ două luni într-o unitate spitalicească din Călărași. Asasinul a jucat rolul chiriașului care și-a găsit proprietarii morți în casă, însă la audieri a recunoscut totul. El a fost cel care a anunțat prin 112 crima săvârșită.

Anchetatorii au descoperit că bărbatul a folosit un cuțit de bucătărie cu mâner de culoare alb cu albastru cu lungimea de 13 cm şi lamă de 20 cm. Criminalul a aplicat peste 20 de lovituri de cuțit proprietarului casei.

Ștefan Caloianu a fost condamnat pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat în stare de recidivă postexecutorie. Tribunalul Călărași a stabilit, totodată, că asasinul trebuie să achite, cu titlu de daune morale, suma de 200.000 de euro pentru părțile civile constituite în procesul penal care a durat peste 5 luni.

Continue Reading

Știri

Evelin are nevoie de noi! Fetița din Călărași a trecut prin mai multe operații și este la un pas să aibă o viață normală

Published

on

Povestea Evelinei începe în primăvara acestui an, după ce Canal SUD a realizat un reportaj despre fetița  din Cuza Vodă, născută la 28 de săptămâni, operată de 13 ori, diagnosticată cu atrezie de esofag, defect congenital al esofagului care presupune discontinuitatea acestuia si limitarea pasajului bolului alimentar din cavitatea bucala in stomac. 
Programată pentru operație pe 25 aprilie, familia își făcea griji că nu vor putea acoperi costurile necesare pe care doctorii le-au estimat pentru cea de-a paisprezecea intervenție.  În mai puțin de o două zile de la difuzarea materialului, familia fetiței a primit peste 2.000 de euro în conturile deschide pentru strângerile de fonduri necesare deplasării și intervenției chirurgicale. Telefoanele au sunat și banii s-au adunat. Puțin câte puțin. Timpul se scurgea iar ziua operației se apropia.

“Evelin are 1 an și o lună și a suportat până acum 13 anestezii generale, a suferit un stop cardio-respirator și a fost intubată și ventilată mecanic timp de 2 luni, medicii din România fiind foarte rezervați. Evelin a dovedit că este foarte puternică dându-le putere părinților ei, dar acum are nevoie de noi toți, de ajutor financiar, pentru o intervenție chirurgicală la un spital din Roma.” – scria Canal SUD în luna martie.

Un telefon se pare că a schimbat viața micuței Evelin. Într-o zi de miercuri, mai exact pe  16 martie, la telefonul din redacția Canal SUD a sunat, la capătul celălalt al firului se afla un bărbat care a rămas impresionat de curajul Evelinei de a lupta și fericirea de pe chipul acesteia, în ciuda clipelor grele prin care aceasta a trecut de la naștere până în prezent. 11.500 de euro au fost virați după ce apelul s-a închis. Fără cuvinte. Părinții au primit vestea cu ochii în lacrimi.
Pe 25 Aprilie 2022, într-o zi de sărbătoare, fiind a treia zi de Paște, Evelin a suferit cea de-a paisprezecea operație. Intervenția a constat în scoaterea sondei prin care Evelin era hrănită și atașarea unui stent esofagului ca aceasta să se poată hrăni singură. Operația a durat aproximativ trei ore, aceasta fiind un succes iar micuța Evelin se simte foarte bine.
Eve are nevoie de noi în continuare! Fetița din Călărași a trecut prin mai multe operații și este la un pas să aibă o viață normală
La câteva luni de la cea de-a paisprezecea operație, Evelin se simte din ce în ce mai bine, însă povestea nu se termină aici. Oamenii continuă să urmărească parcursul pe care micuța îl mai are până va ajunge la viața normală pe care ar trebui să o aibă orice copil. 
Maria Cosmina Ilie și LoraVera de la Radio Voces Campi Călărași 101.1 FM continuă acțiunea umanitară pentru ca micuța Evelin să ajungă la o viață normală.
“Am rămas în minte cu zâmbetul ei! Vă spun -i minune de copil! În ochii ei am văzut SPERANȚĂ, IUBIRE, PURITATE și mult curaj  să lupte mai departe! Pentru ce ? Pentru viața asta! Pe care mulți dintre noi o avem, dar nu ne bucuram din plin de ea. Eve încă luptă! Bucuria mea a fost o văd mai bine fata de prima vizita pe care am făcut-o la ei acasă. Oameni calzi și buni, părinți eroi pentru copilul lor! M-am întrebat pentru un moment… ce fi făcut eu dacadaca fi fost ei. fi luptat cu disperare ! Și ei asta fac… lupta. Pentru bani,  o ajute pe ea trăiască! fie un copil normal. Să bați din ușă în ușă ceri… e al naibii de greu Hai mergem noi la ei la ușa … -i ajutam! Am îmbrăţişat inițiativă unei femei de poveste! LoraVera Dimofte Căci daca stai o asculți ea e o poveste cu totul și îți ajunge la inima. Ce face ea? Da startul unei super Campanii pentru Eve cu păturici. Eu licitez pentru o păturica pe care o țin în casă, mi amintească mereu de Eve, de povestea ei, de cât de frumoasa e viață și cât de mult trebuie ne bucuram de tot ce ne oferă ea. Banii pe păturică vor ajunge la Eve! Cum? Prin intermediul campaniei ei! Sau donează pur și simplu! Licitează pentru o păturică o fapta bună” – scrie Cosmina Maria Ilie

Conturile în care puteți dona sunt:

TITULAR CONT: MINEA GEORGIANA-ADRIANA

CONT EURO:
IBAN: RO44BACX0000001404224002
SWIFT: BACXROBU

CONT LEI:
IBAN: RO36BRDE120SV30550581200
SWIFT: BRDEROBU

REVOLUT: 0757078931

 

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro