Primaria lucrează și nu prea… Se intervine doar acolo unde se considera necesara interventia… În urmă cu apox. trei – patru săptămâni, Primăria Municipiului Călărași se ocupa exclusiv de tăierile arborilor înalți și uscați. S-a făcut scandal pe acest subiect. Primăria a venit cu un răspuns oficial:
Din cauza unor declarații apărute în spațiul public, din partea unor cetățeni, ca urmare a tăierilor de arbori care se efectuează, în această perioadă, Primăria Municipiului Călărași vine cu următoarele precizări:
În conformitate cu articolul 12 din Legea nr. 24/2007, care la aliniatul 3 menționează ”Proprietarii şi administratorii de spaţii verzi sunt obligaţi să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare”, la nivelul instituției a fost stabilită o serie de măsuri, printre care și formarea unei comisii care să constate starea arborilor (din punct de vedere al declinului biologic sau a stării fitosanitare) și să stabilească doborârea acelora care constituie risc de prăbușire sau producere a accidentelor. De asemenea, comisia a luat în considerare și solicitările venite de la cetățeni. Astfel că, acuzațiile conform cărora tăierile de arbori se execută la ordinul primarului și/sau a viceprimarilor sunt total nefondate.
Astfel, Serviciul Public Pavaje Spații Verzi a efectuat toaletări de crengi uscate sau care afectează clădirile sau împiedică traficul rutier sau pietonal, dar și tăieri de arbori care au fost afectați de anumite lucrări de utilitate publică. Pentru eliminarea arborilor aflați în declin biologic (în general plopi) sau care prezintă o stare fitosanitară precară și pot afecta siguranța persoanelor , a fost încheiat un contract cu o firmă terță, care are în sarcină și scoaterea rădăcinilor rămase.
Din istoricul activității de întreținere a spațiilor verzi se constată că anual s-au plantat cu cel puțin 70% mai mulți arbori decât au fost tăiați. În primăvara anului 2017 au fost plantate peste 400 de buc de arbori (paltin, salcie, albitia etc).
În toamna anului 2017, se va continua campania de plantare de arbori, în perioada 15.10.2017-15.11.2017, inclusiv în locațiile de unde au fost eliminați arbori.
BIROUL DE PRESĂ
ARBORI CĂZUȚI PESTE AUTOTURISMELE CĂLĂRĂȘENILOR
În acestă seară, cu doar puțin timp în urmă – o publicație locală anunță:
“Tăierea copacilor de pe așa zisul bulevard Nicolae Titulescu s-a făcut de mântuială. Alt copac a căzut …” – atitudineadincalarasi.ro
În urmă cu vreo 2-3 săptămâni Primăria anunța cu tam-tam, printr-o parte a presei, că a realizat tăierea unor arbori care periclitau circulația pe str. Nicolae Titulescu. Astfel, Serviciul Public Pavaje Spații Verzi a efectuat toaletări de crengi uscate sau care afectează clădirile sau împiedică traficul rutier sau pietonal, dar și tăieri de arbori care au fost afectați de anumite lucrări de utilitate publică. Pentru eliminarea arborilor aflați în declin biologic (în general plopi) sau care prezintă o stare fitosanitară precară și pot afecta siguranța persoanelor , a fost încheiat un contract cu o firmă terță, care are în sarcină și scoaterea rădăcinilor rămase.
Din istoricul activității de întreținere a spațiilor verzi se constată că anual s-au plantat cu cel puțin 70% mai mulți arbori decât au fost tăiați. În primăvara anului 2017 au fost plantate peste 400 de buc de arbori (paltin, salcie, albitia etc). În toamna anului 2017, se va continua campania de plantare de arbori, în perioada 15.10.2017-15.11.2017, inclusiv în locațiile de unde au fost eliminați arbori.
Verificarea arborilor care au fost tăiați nu se știe după ce criterii s-a efectuat. Probabil că nu impresionează cum se simt cetățenii care se trezesc cu autovehiculele strivite de copacii în cădere, ca în fotografie, pe str Titulescu . Sau trebuie vreo victimă…ca să se lucreze eficient…Tăierile astea nu sunt așa de simple. Trebuie un studiu de fezabilitate, niște aviza…un plan de plantare. Probabil o firmă trebuie să expertizeze copacii din Călărași care sunt sănătoși și care nu…să-i găsească pe cei care pot cădea la furtună… Minune mare cu tăierile astea…
Cert este că în noaptea de 03 spre 04 iulie furtuna a mai rupt un copac. Rezultatul se vede….Rețele electrice distruse, posibil bunuri și… pompierii care fac ca de obicei treaba Primăriei. Pentru că s-a lucrat de mântuială… –
atitudineadincalarasi.ro
Sunt destul de multe probleme în acest municipiu… gropi adânci, capace de canalizare furate, bălțile imense de apă formate în urma ploilor pe străzile periferice ale minunatului nostru municipiul și multe altele. Cu singuranta vom reveni asupra acestor probleme. Fiecare analizate si expuse pe rând, să se știe clar care-i treaba și ce părere au locuitorii acestui oraș despre modul în care sunt gestionate toate aceste lucruri.