Connect with us

La zi

Autobuze hibrid pentru Călărași, însă contestate privind gradul de poluare redus

Primăria Călărași a achiziționat patru autobuze electrice Mercedes-Benz de ultimă generație. Investiția a fost finanțată din fonduri europene și se ridică la suma de 9,6 milioane de lei. Autobuzele electrice sunt moderne iar producătorul susține că mijloacele de transport sunt prietenoase cu natura.

Autobuze electrice și un nou sistem de transport

Din cei 9.6 milioane de lei, aproximativ 8.7 milioane sunt pentru achiziționarea a patru vehicule de transport public Hybrid, tip Mercedes-Benz Citaro. Acestea vor fi dotate cu sistem de poziționare și comunicații radio cu dispeceratul, sistem de informare călători în vehicule, camere de supraveghere video, computer de bord și multe alte dotări.

Restul fondurilor, adică circa 1 milion de lei, vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de transport. Banii vor fi investiți în dispecerat, centru controlori, autobază, casierie, centru de vânzare și personalizare cartele și aplicații.

„Este un eveniment deosebit, aşteptat de călărăşeni. După mai bine de doi ani de zile am reuşit să finalizăm contractarea autobuzelor hibrid. Ne-am propus să dezvoltăm acest concept. Nu ne oprim aici, şi pe programele viitoare vrem să mai achiziţionăm autobuze şi microbuze ecologice. Avem nevoie în Călăraşi de astfel autobuze. Tot timpul s-a ridicat problema, cetăţenii spunând că autobuzele actuale ale operatorului sunt învechite. Vrem să îmbunătăţim această flotă, iar pe viitor să creştem la 12 numărul microbuzelor şi al autobuzelor pe care le putem achiziţiona prin PNRR. Desigur, avem în vedere să creştem şi numărul rutelor”, a explicat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

EFICIENȚA AUTOBUZELOR , PUSĂ LA ÎNDOIALĂ ÎN CONFERINȚA DE SEMNARE A CONTRACTULUI

La data de 28 martie, la sediul Primăriei Municipiului Călărași, a avut întâlnirea de lucru a primarului Marius Dulce cu reprezentații Mercedes Benz Trucks & Buses Romania pentru a semna contractul de achiziție a noilor mijloace de transport cu tehnologie hibrid. Oficialitățile au invitat și jurnaliștii la evenimentul de lansare pentru a participa 

Jurnalistul călărășean Florin Driga, adept al tehnologiei și deschis către acest domeniu, prezent în conferință, a solicitat reprezentanților companiei producătoare a mijloacelor de transport informații privind țara unde se va fabrica autobuzul, cât și date despre gradul de poluare pe care și-l asumă producătorul.

Advertisement

Reprezentanții Mercedes  spun că există mai multe fabrici care produc Mercedez-Benz CITARO, însă țara unde se va livra pentru România va fi Franța sau Germania, excluzând Turcia, țara unde există o fabrică cu istoric care lasă mult de dorit privind calitatea produselor vândute pe piață. Cât despre gradul de poluare pe care îl are acest model de autobuz, oficialii prezenți la Călărași nu au oferit informații concrete, pasând răspunsul între ei.

Florin Driga a insistat pe acest subiect lăsând un comentariu cu multe specificații prin care subliniază faptul că gradul de popuare nu diferă cu mult comparativ cu mijloacele de transport deja existente în trafic.

Redăm integram comentariul pe care jurnalistul Florin Driga l-a lăsat într-o postare a primarului Marius Dulce:

Azi, am adresat 2 intrebări reprezentanților Mercedes care au pasat răspunsul de la unul la altul. Am acceptat răspunsul lor din respect și am realizat că veți fi buni de plată în următorii ani. Câteva date care nu au fost spuse dar solicitate: Date tehnice – Autobuz Mercedes Citaro C2 (O530) Hybrid
Locuri pe scaune:
Locuri în picioare:
Total: 108
Dimensiuni
Lungime [mm]: 12.135
Lățime [mm]: 2.550
Înălțime [mm]: 3.150
Ampatament [mm] 5.900
Dimensiune anvelope: 275/70 R 22,5
Consolă față [mm]: 2.805
Consolă spate [mm]: 3.430
Cerc de bracaj [mm]: 21.214
Unghi de gardă față [°] 7
Unghi de gardă spate [°] 7
Motor termic
Motor termic: Mercedes-Benz OM 936h
Normă de poluare UE: Euro VI
Sistem BlueEfficiency Power, tehnologie diesel SCR BlueTec®, sistem de injecție combustibil – Common Rail
Putere max. [kW]: 220 la 2.200 rpm (299 c.p.)
Cilindree [cm3]: 7.698
Nr. cilindri / dispunere: 6 / în linie
Cuplu maxim [Nm] la turația 1.200 Nm la 1.200 rpm
Transmisie, tip: Transmisie automată Voith, Voith DIWA 854.6, 4 trepte
Masa transmisiei [kg]: 334
Motor electric
Puterea nominală [kW]: 14
Cuplu maxim [Nm]: 220
Tensiunea nominală [V]: 48
Alimentare: supercapacitori montaţi pe acoperiş
Tren de rulare
Sistem de direcție: Servodirecție ZF
Punte față, tip ZF, suspensie independentă
Punte motoare, tip ZF punte portal
Frâne
Frână de serviciu: Sistem electronic de frânare cu frâne cu disc
Frână de încetinire: Retarder integrat
Sistem de frânare electropneumatic (EBS)
Sistem anti-blocare (ABS)
Program electronic de stabilitate (ESP®)
Cameră video pentru marșarier
Sistemul de control al presiunii din anvelope
Mase
Capacitate rezervor combustibi/aditiv AdBlue [l] 210 / 27
Masă totală admisă [kg] 19.000
Punte față [kg]: până la max. 7.500
Punte motoare [kg]: 13.000
Climatizare
Putere sistem de răcire spațiu pasageri [kW]: treapta de bază: 32 kW / treapta de confort: 39 kW
Putere sistem de încălzire spațiu pasageri [kW] 38
Putere sistem de răcire spațiu șofer [kW]: 8 (4 electric)
Agent răcire: R-134a
Putere sistem de încălzire spațiu șofer [kW]: 22
Uși
Nr. uşi: 3
Înălțime urcare ușă [mm] 320
Lățime ușă [mm]: 1.250
Înălțime podea culoar central față de carosabil [mm]: 370
Motorul electric ar fi de tip Integrated Starter-Alternator (ISG), alimentat la 48 V. Asta înseamnă că autobuzul nu mai are alternator pe 27V, motorul servind ca generator şi ca demaror. Prin urmare, înseamnă că întregul sistem electric al autobuzului e pe 48V, deci ar trebui să aibă 4 baterii de 12V în loc de 2. Mai mult, cum ISG-ul nu încarcă la demaraj (spre deosebire de alternatorul care e conectat cu curea/lanţ la motor şi poate alimenta auxiliarele atât timp cât motorul e pornit), pentru că funcţionează ca motor, bateriile şi supercapacitorii de pe acoperiş trebuie să fie mereu în stare perfectă de funcţionare, că altfel rămâi fără tensiune. Dispare pornirea cu bateriile de rezervă, autobuzului fiindu-i practic imposibil să circule fără baterii… asta o să fie o mare problemă la STB, mai ales că bateriile sunt consumabile, deci nu sunt acoperite de garanţia completă.
Părerea unui prieten avizat:
”Rămân la părerea că s-au complicat prea tare cu astfel de autobuze extrem de pretenţioase la mentenanţă. Nu mai vorbesc de faptul că nu sunt deloc ecologice cum se laudă, fiind la fel de poluante şi energofage ca autobuzele non-hibride din aceeaşi gamă. Motorul electric reduce emisiile poluante cu 7 – 12 g pe km pe perioada funcţionării. Cum el funcţionează doar la demaraj, deci pe vreo 50m maxim, înseamnă că economisim 0,6g Co2 la fiecare demaraj, mare economie… Nici la consumul de motorină nu e cine ştie ce, producătorul se laudă cu o reducere a consumului cu 8,5%, dar asta în condiţii de test, nu în trafic. Deci, din nou, fix pix… e drept, ar trebui să dea bine la electorat, numai că electoratul nu e format doar din ingineri care ştiu să facă diferenţa între Mercedes Citaro C2 Hybrid şi Mercedes-Turk Conecto” QED” – scrie Florin Driga pe  (Facebook

 

Advertisement

La zi

Bani serioși pentru crescătorii de animale! APIA a virat peste 2,48 milioane lei pentru fermieri

APIA dă drumul la bani! Crescătorii de animale care au cerut sprijin pentru ameliorarea raselor au primit, în total, peste 2,48 milioane lei – o sumă uriașă care intră direct în conturile fermierilor, pentru munca făcută în luna aprilie 2025.

Banii vin din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, și au fost virați prin centrele județene APIA. Conform comunicatului oficial, sprijinul a fost acordat în baza OUG 61/2023, actul normativ care reglementează ajutoarele pentru sectorul zootehnic.

💰 2.484.480,12 lei – exact atât a plătit statul pentru serviciile de selecție și ameliorare genetică în sectorul animalelor.

📌 Fermierii au de ce să răsufle ușurați: banii promiși au venit, iar APIA anunță că rămâne aproape de agricultori.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Selly lansează VALIZA.RO, agenție de turism pentru Generația Z

Cazare accesibilă, verificată și conectată cu marile evenimente din România

Selly anunță lansarea VALIZA.RO, o nouă platformă online de turism, creată special pentru a oferi tinerilor acces la cazare sigură și accesibilă în România, cu un start dedicat festivalului Beach, Please! 2026, scrie Kissfm.ro

Proiectul, aflat în lucru de peste un an, își propune să schimbe modul în care tinerii își rezervă vacanțele sau cazarea pentru festivaluri, oferind prețuri competitive, garanții reale și sprijin dedicat clienților și hotelierilor locali.

Start pe litoral, extindere națională până la finalul anului

În prima fază, VALIZA.RO va lista exclusiv cazări de pe litoralul românesc, în special din Costinești și stațiunile apropiate, pentru perioada Beach, Please! 2026. Platforma se va lansa oficial săptămâna viitoare, simultan cu punerea în vânzare a biletelor pentru ediția din 2026 a festivalului.

Advertisement

Până la finalul anului, VALIZA.RO va deveni o platformă disponibilă pe tot parcursul anului, acoperind toate regiunile turistice din România, de la munte la deltă, și de la orașe culturale până la campinguri izolate în natură.

„VALIZA.RO este un proiect în care cred sută la sută. Am muncit peste un an la acest proiect și știu că va rezolva o problemă reală: lipsa ofertelor de cazare sigure și avantajoase pentru cei care vor să-și organizeze din timp vacanțele sau participarea la evenimente mari. Și da, dacă îți iei bilet la Beach, Please! 2026, primești automat reducere la cazare prin VALIZA – e un win-win pentru toată lumea.” — Andrei Șelaru, fondator VALIZA.RO

Continue Reading

La zi

Călărași: Cota Dunării scade accelerat. Brațul Borcea, tot mai puțin navigabil

Nivelul Dunării în dreptul municipiului Călărași este în continuă scădere, atrag atenția autoritățile portuare, care avertizează că, în lipsa unor precipitații semnificative, cotele ar putea atinge niveluri critice.

Astăzi, cota la Călărași este minus 84, a scăzut cu 6 centimetri, iar tendința este de scădere și în perioada următoare”, a declarat Căpitanul Anghel Constantin, șeful Căpităniei Portului Călărași, pentru canalsud.ro

În acest moment, navigația în zona de jurisdicție a Căpităniei Călărași se desfășoară în condiții normale, inclusiv pe rutele operate de bacuri între Chiciu și Ostrov. Cu toate acestea, autoritățile urmăresc cu atenție evoluția cotelor, în special în contextul creșterii traficului pe timpul verii.

Bacurile funcționează normal. Nu s-a modificat programul. Vor fi luate decizii împreună cu armatorii doar dacă apa va coborî spre minus 120–140 cm”, a precizat căpitanul portului pentru sursa citată.

Advertisement

Și bacurile care asigură legătura cu malul bulgăresc circulă în continuare, însă rămâne de văzut dacă nivelul apei va afecta rampele de îmbarcare pentru vehiculele de mare tonaj.

În ceea ce privește navigația comercială, situația este mai complicată. Din cauza adâncimilor insuficiente, multe dintre navele încărcate ocolesc sectorul Călărași, preferând rute alternative.

Se navigă mai mult pe relația Bala–Borcea, ca să ajungă la Cernavodă și de acolo pe canalul Dunăre–Marea Neagră. Pe Dunăre, mai trec doar nave cu pescaj mic, până în 90 cm, și goale”, au transmis autoritățile.

Pentru a preveni blocajele, Căpitănia Portului Călărași recomandă transportatorilor să adapteze traseele și să evite rutele cu adâncimi reduse. „Noi le recomandăm, din punct de vedere al navigației, să folosească ruta Bala–Borcea”, a adăugat căpitanul Anghel Constantin.

Advertisement
Continue Reading