Connect with us

Știri

VIDEO. DISPENSAR ȘI GRĂDINIȚĂ ÎN COMUNA ROSEȚI

Published

on

Cu ce realizări ați încheiat anul 2021 și ce proiecte importante veți avea în derulare în acest an, în 2022?

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: E bine ca lumea să știe despre realizările pe care le-am obținut în 2021 și de ceea ce ne dorim să realizăm în 2022. Așa cum am mai spus, aproape că am realizat tot ce ne-am propus, deși ne-a ținut foarte mult pe loc această pandemie, această criză care s-a abătut asupra țării noastre și a făcut să nu lucrăm cu toate motoarele. Chiar la unele din lucrări am cam rămas în urmă, dar sperăm să facem în termenele pe care ni le-am propus. Este vorba de canalizare și de apă, extindere rețea. În februarie va trebui să definitivăm această lucrare. Suntem la finalizare, dar nu știu dacă ne încadrăm, totuși sper.

Anul trecut am terminat școlile. N-am recepționat lucrarea, întrucât nu a fost gata cu cartea tehnică a construcției. Atât un constructor, cât și celălalt, deci ambele societăți au avut probleme. Ba chiar societatea care ne-a executat lucrările de modernizare apă și extindere rețea de canalizare de trei-patru ori a avut probleme. Au avut salariați care s-au îmbolnăvit și au trebuit să oprească lucrările pe o perioadă de 14 zile. În momentul când ai oprit lucrările, când se preiau se mai întârzie, de fapt. Am întâmpinat aceste necazuri, asta este situația, dar s-au rezolvat.

Pot să spun că am încheiat 2021 cu brio. Rezultatele sunt aproape cele pe care noi am contat. Când privește celelalte obligații pe care ni le-am asumat, putem spune că suntem foarte înaintați. Este vorba de proiectele pe care le-am întocmit și pe care urmăm să le implementăm. Adevărul este că în campania electorală eu unul am prevăzut ca două dintre aceste lucrări, dispensar și grădiniță, măcar să le putem implementa. Noi speram ca anul ăsta, cred în condițiile în care depunem cererile de finanțare și tot, putem începe lucrările și chiar se poate definitiva până la finalul acestui mandat. Am depus și proiectul pentru gaze, unde deja ni s-a recunoscut și ni s-a aprobat documentația spre finanțare, urmând a se executa următoarea etapă și a primi avizul pentru partea economică financiară a proiectului. De fapt, asta se verifică la ora actuală.

Advertisement

O altă lucrare pe care am avut-o în plan și care deja se află în execuție, este vorba despre extindere rețea distribuție energie electrică în zona unde noi atribuim locuri de casă pentru tinerii căsătoriți și care fac obiectul Legii 15. Știți condițiile – să nu aibă mai mult 35 de ani, nici soțul, nici soția, părinții lor nici la unul, nici la celălalt să nu fi primit la vreuna dintre legile fondului funciar o suprafață de 5000 metri pătrați în proprietate, să nu fi avut niciodată un loc de casă atribuit sau o casă în proprietate și să fie căsătoriți, asta este unul dintre condițiile puse de consiliul local. Acolo avem de distribuit 224 de locuri de casă, este un cartier întreg. La ora actuală, am început execuția lucrărilor, se lucrează la excavații. În primăvară, dacă timpul e bun, s-ar putea chiar mai devreme, să investim și să executăm în regie proprie rețeaua de apă acolo, măcar două artere. Avem în jur de 50 de cereri pentru teren acolo. E mult până începem, după o să vedeți că toate locurile alea se vor ocupa.
Încă o condiție, să fie din comuna Roseți, nu din altă parte. Unitatea administrativ teritorială Roseți acordă tinerilor din Roseți, pentru că această suprafață este e a noastră. În primul rând, mă interesează ca cei care lucrează prin străinătate și vor să-și facă o locuință aici, că de fapt de aia se duc în străinătate, ei strâng bani pentru a-ș construi o locuință la noi în comună. Nu vă ascund că de fapt noi mai avem un puls, dar pentru cei care au loturi de grădină în proprietate pe partea dreapta a lui DN3B până în Crucea de Leac. Și acolo se pot construi case. În condițiile în care sunt cetățeni cu familie numeroasă care au primit o suprafață de 5000 de metri pătrați automat au posibilitatea de a-și face casă acolo pe suprafețele pe care ei le au în proprietate.

PROIECTE DEPUSE PRIN PROGRAMUL ANGHEL SALIGNY

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Avem un proiect depus pe Anghel Saligny pentru modernizarea rețelei de iluminat public. Dorim să depunem pe PNRR sau alte posibilități pentru a rezolva câteva străzi cu probleme. Este vorba de Str. General Dragalina. Trebuie neapărat să investim în crama stradală, întrucât este o stradă foarte folosită de cetățeni și acele rigole de scurgere să le acoperim cu niște lucrări dintre astea care să colecteze apele pluviale dar pe care se și pot circula peste aceste suprafețe. În felul ăsta se deschide crama stradală cu aproape 3 metri. Mai avem și un scuar de făcut, Strada Largă care este un Bulevard – o bandă de circulație dinspre Sud trebuie rezolvată. Mai avem o stradă, Popescu General Oiță care prin plan frontalier nu ni s-a dat voie să executăm. Acum ni s-a dat dreptate, fapt pentru care în procesul pe care l-am avut cu BRCT am câștigat.
Am mai depus încă o documentație tehnică pe Anghel Saligny cu o nouă etapă de canalizare. Noi avem acoperită cu rețea de canalizare aproape 70% din suprafață, 30% nu este acoperită, iar această suprafață, deci toată partea de Sud de la DN3B, pentru a se introduce rețea de canalizare ne trebuie o altă soluție din partea proiectantului.

PANDEMIA AFECTEAZĂ DEZVOLTAREA COMUNELOR

Spuneați mai devreme că pandemia de Coronavirus v-a afectat două dintre proiectele aflate în desfășurare. Cum altfel a fost afectată viața administrației locale din Roseți și viața comunității de această pandemie?

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Ca peste tot în țară, sunt probleme din punctul ăsta de vedere. Își pune punctul asupra învățământului, educației, asupra transportului, asupra vieții noastre în general. De ce să nu recunoaștem, a fost un dezastru pentru România. La un moment dat, chiar în primărie, nu mai lucram decât cu 4 oameni. Toți erau izolați și carantinați. Aveam vreo 3 în spital, a fost o nenorocire pe capul nostru, dar am trecut cu bine. Am avut o formație foarte bună lângă mine, un băiat foarte bun care zilnic dădea pe la cei carantinați și izolați și îi întreba care este situația. Oamenii au fost foarte receptivi, mai multe probleme creează acum de la un moment încoace. Trebuie să atrag atenția și să spun că toată perioada asta de pandemia am fost cam singur în fața acestei nenorociri. Poliție nu am avut, șeful de post a fost întotdeauna chemat la secție. Am zis și o repet – e cel mai mare blestem pe capul nostru, al UAT-urilor din mediul rural, această organizare o nenorocire și nimeni nu vrea să recunoască. E posibil ca într-o localitate de 6609 locuitori să nu ai niciun polițist?

În opinia dumneavoastră cum credeți că ar trebui rezolvată această problemă gravă despre care vorbiți?

Advertisement

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Așa cum a fost înainte. Un polițist la 1000 de locuitori, așa e normal. Am ținut în frâu toată treaba asta cu oamenii mei, cu paznicii mei. De fapt, acum poliția nu mai lucrează nici sâmbăta, nici duminica, nici noaptea, nu mai lucrează. Nu avem polițiști și ies la 48 sau la 50 de ani la pensie, ce fel de organizare e asta? Văd în primării și în administrație publică tot felul de nenorociri, dar nu-și pun întrebarea. Pentru orice necaz din comună, pe cine întreabă, nu întreabă primarul? Noi nu avem polițiști și le dăm drumul la 48, 50 de ani. Când încep să capete experiență noi îi trimitem la pensie, ce am făcut? Acolo sus nu gândesc. Țara este atât de bogată încât aruncăm bani pe fereastră? Toată lumea se minunase despre salariile primarilor. Eu când am ieșit la pensie am ieșit cu 1280 de lei, iar un șef de post a ieșit cu 4100 sau 4200, e posibil așa ceva? De ordinea și liniștea publică nu răspund ei, răspunde primarul. Ei nu au niciun Dumnezeu.
Este aceeași problema și cu medicii de familie. Fiecare medic de familie acolo unde își exercită munca, să și-o facă. Să se ducă la cetățean, acasă în vizită.
La dumneavoastră în comună se întâmplă treaba aceasta?
Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Păi nu am decât un medic. Vă dați seama, la 6000 de cetățeni ar trebui să am 3 medici.

Cu ce alte probleme vă mai confruntați?
Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Ne confruntăm și cu faptul că cetățeanul nu e atât de educat. E vorba de gunoaie, de cel menajer. Am ajuns în situația în care prețul colectării gunoiului menajer să fie mai scump decât apa. Metrul cub de apă a fost 2,5 lei, iar la gunoi se plătește 5 lei.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Lacrimi de bucurie! 21.000 lei vor ajunge la cele trei cazuri care au sensibilizat susținătorii Cupei Speranței

Published

on

Într-o perioadă în care discursurile politice sunt omniprezente și promisiunile electorale abundă spațiul public, apar și lucruri bune care dau o rază de speranță. În perioada 20-28 aprilie, Realitatea din Călărași, împreună cu Primăria Municipiului Călărași, a fost gazda celui mai mare și important turneu caritabil de fotbal pentru amatori din județul nostru, Cupa Speranței.

Leonida Jecu, organizatorul acestui eveniment caritabil, a fost impresionat de implicarea comunității, subliniind că, deși evenimentul a fost puțin mediatizat și ignorat de majoritatea politicienilor, el a reprezentat o dovadă clară a solidarității și empatiei călărășenilor. Peste 150 de participanți și sute de spectatori au confirmat succesul și impactul acestui turneu.

„Am plâns de bucurie și emoție la finalul turneului”, a mărturisit Jecu, subliniind că este mândru de faptul că, de șase ani, reușește să aducă la bun sfârșit acest eveniment, doar cu ajutorul prietenilor și fără compromisuri.

“Plâng de fiecare dată la finalul turneelor, de bucurie că Leo, un om simplu, fără susţinere politică, fără bani publici, doar cu ajutorul prietenilor adevăraţi, reuşeşte de şase ani să ducă la bun sfârşit singurul eveniment destinat călărăşenilor simpli ca şi el. Fără compromisuri și fără să lingă clanţe” – scrie Leonida Jecu.

Advertisement

Mulțumiri speciale au fost adresate celor 12 echipe înscrise la turneul caritabil, precum și părintelui protopop Dinu Vasile Viorel și politicienilor locali care au sprijinit inițiativa. De asemenea, un gând aparte de recunoștință a fost adresat deputatului Daniel Florea, singurul politician căruia i-a păsat de acest eveniment.

Echipele înscrise: Sporting Călărași – Komora Călărași – Digi Călărași – Drunk Team Călărași – Sport Team Călărași – United Călărași – Friends Team Călărași – AS Polis – Impact Roseţi – Old Team Călăraşi – Saint Gobain Călăraşi – Setaco Călăraşi;

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Advertisement

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

Advertisement

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Continue Reading

Cele mai vizualizate