Connect with us

Știri

DGASPC / Daniela Arbagic prezintă activitatea instituţiei din ultima perioadă. Iată situaţia restructurărilor Centrului de la Ciocăneşti

Published

on

Daniela Arbagic, directoarea Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Călărași a participat la conferința de presă susținută la sediul PSD Călărași în data de 23 septembrie a.c., pentru a prezenta public activitatea desfășurată în cadrul instituției pe care aceasta o coordonează. Doamna Arbagic a arătat o scadere semnificativă a numărului de copii și adulți din sistemul de protecție, compartiv cu anul anterior.

Daniela Arbagic / DGASPC: De la ultima întâlnire mă gândesc că sunteți probabil interesați de anumite evoluții ale copiilor și adulților din sistemul de protecție. Pentru acest an, avem 167 de copii față de 243 în anul precedent, rezultă un număr de 76 sistări de măsură de protecție de unde noi putem trage concluzia că încep, într-adevăr, restructurările în sistemul de protecție. Pe de altă parte, din numărul copiilor eligibili pentru vaccinare, avem 131 de beneficiari minori, dintre care 65 sunt deja vaccinați și 13 au programare pentru vaccinare în proxima perioada. Rezultă un procent de 59%, mai mic decât în zona persoanelor cu dizabilități unde înregistrăm un procent de 90% beneficiari adulți vaccinați. Explicația constă și în acel acord al reprezentantului legal pentru vaccinarea copiilor. În funcție de stabilirea măsurii de protecție, părintele este reprezentant legal atunci când măsura de protecție se stabilește de măsura de protecție a copilului, sau directorul, sau președintele Consiliului Județean pentru copiii ai căror părinți nu și-au putut exprima acordul pentru instituționalizare și intrarea lor în sistem s-a făcut pe instanța judecătorească. În acele cazuri, îi creștem noi și răspundem noi în cazul unora, în cazul acelor copii pentru care fie nu au putut fi găsiți părinții pentru a-și da acordul, fie s-au opus măsurii de protecție. Noi suntem obligați să ținem cont de opinia părintelui, chiar dacă există o măsură de protecție. Ei nu și-au pierdut drepturile, nu sunt puși sub interdicție, nu sunt decăzuți din drepturile părintești, drept pentru care legea ne trimite către opțiunile acestui acord. În ceea ce privește poziția mea și a președintelui Consiliului Județean pentru exprimarea acordului, a fost pozitivă pentru toți copiii care erau eligibili pentru vaccinare.
Pe de altă parte, aș vrea să mai spun și despre situația salariaților vaccinați. Avem un număr de 326 de salariați în centrul de plasament și 268 de persoane vaccinate, adică 82% personal vaccinat. Cumva zic că stăm bine față de cifrele care se transmit pe media, am văzut undeva în jur de puțin peste 50%.

ÎNCEPUTUL DE AN ȘCOALAR –  O NOUĂ PROVOCARE PENTRU DGASPC

Daniela Arbagic / DGASPC: Odată cu începerea anului școlar, probleme de frecvență școlară am avut numai în cazul a 6 copii de la centrul de copii cu handicap sever care au fost pozitivi COVID-19 cu forme ușoare, fără simptomatologie agravată. Între timp, chiar s-au și negativat după perioada de izolare. În prezent, este un singur copil pozitiv și nu frecventează școala. Consider eu că aici cazurile de îmbolnăvire s-au făcut prin intermediul personalului. Noi în centrele de plasament respectăm măsurile impuse prin metodologia specifică cu triajul copiilor, cu distanțare, purtarea măștilor, dar se mai întâmplă să avem și cazuri pozitive. Testarea se face, la fel, cu respectarea normelor metodologice pe sănătate publică, la 7 zile pentru tot personalul nevaccinat. Recoltarea se face de către personalul medical al centrului. Scăderea testelor și a rezultatelor se operează într-un program național și se transmite către Sanepid. În rest, probleme majore de la începutul școlii și până în prezent nu am înregistrat.

RESTRUCTURĂRI LA CENTRUL DE ÎNGRIJIRI ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ DIN CIOCĂNEȘTI

Advertisement

Daniela Arbagic / DGASPC: Centrul de la Ciocănești trebuia să fi intrat într-un program de restructurare de mai multă vreme. Acum am finalizat evaluarea beneficiarilor. Am finalizat și planul de restructurare și cred eu că astăzi, mâine, va fi trimis autorității pentru obținerea avizului. Am întâmpinat ceva dificultăți în identificarea soluțiilor pentru a restructura acest centru, în sensul că pentru a respecta legea, noi trebuie să reducem capacitatea tuturor centrelor de îngrijire – să nu fie mai mari de 50. Deci, de la 100 de beneficiari cât avem în prezent, să ajungem la o capacitate de 50. Este clar că pentru ceilalți, pentru diferență, trebuie să identificăm soluții. În zona asta am avut nevoie și am obținut sprijinul Consiliului Județean pentru a identifica o clădire unde pot fi transferați ulterior avizării planului și am identificat clădirea de la Vâlcelele care aparține în prezent centrului de asistență medico-socială, ulterior urmând a fi transferată ca și imobil și patrimoniu către direcția noastră. Numai în felul ăsta putem găsi soluții pentru 39 de beneficiari care, în urma evaluărilor, au indicații pentru îngrijiri tip abilitare-reabilitare neuropsihică. Destinația asta dorim să i-o dăm viitoarei clădiri. Pentru alți 11 beneficiari, mai autonomi, cu deprinderi ceva formate, încercăm să contractăm servicii sociale de tip locuință protejată, nu am identificat nicio locație, dar probabil ne vom îndrepta către furnizorii privați de servicii sociale, așa cum mai avem relații contractuale cu alte asociații de profil din București.
Această întârziere s-a produs probabil din lipsa soluțiilor. Acolo am avut și o altă dinamică a componenței nevoilor beneficiarilor, în sensul că inițial au fost 100, dar transferul către ONG-uri s-a făcut și de la Ciocănești, urmând a crea locuri libere pentru beneficiarii de la Plătărești care nu au putut fi predați altor servicii. Atunci, problematica centrului de servicii s-a modificat și prin problemele specifice ale beneficiarilor. A fost nevoie și de o reevaluare a beneficiarilor – medicală, psihologică, socială și identificare familii și s-a mai întârziat, într-adevăr.
Restructurarea la Ciocănești trebuie să înceapă neapărat până la 31 decembrie, anul acesta. Altcumva, noi suntem pasibili de a fi penalizați financiar, pentru că nu vom mai primi valoarea standardului de cost așa cum este precizat în lege, și vom fi sancționați cu 50% sau începând cu anul următor, este posibil să pierdem orice finanțare pentru beneficiarii adulți cu dizabilități.

DIRECTOAREA DANIELA ARBAGIC SE ARATĂ INCREZĂTOARE ÎN SOLUȚIILE OFERITE DE PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 

Daniela Arbagic / DGASPC: La nivel național, sunt foarte multe lucruri pe care le-ați urmărit, aici aș puncta două lucruri fundamentale – criza energetică pe care o traversăm prin aceste majorări succesive de prețuri la energie electrică și la gaze. Sigur că Partidul Social Democrat are soluții clare, soluții care pot fi implementare mâine. Le-am propus și sperăm că vom ajunge la final să reglementeze așa cum dorim noi, practic este vorba de o plafonare a prețului, și nu e vorba de o plafonare oricum și oriunde, ci o plafonare la nivelul lunii ianuarie 2021. Nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie când prețurile s-au dublat, triplat. O să vedeți că dacă nu reușim lucrul ăsta, prețul gazelor naturale în noiembrie se va dubla, iar în ianuarie se va tripla. Sunt lucruri extrem de tehnice pe care o să le dezvolt, dar una peste alta sunt lucruri care afectează în tot economia națională, nu doar acele vulnerabile. Am reușit să punem pe ordinea de zi acea lege a consumatorului vulnerabil, dar rezolvă o extrem de mică problemă. Fondul problemei este clar la punctul 0, la plafonare, pentru că toți agenții economici privați, publici, vor suferi din această perspectivă – vor veni facturi duble, triple și atunci ce soluții o să găsească un agent privat, ori o să mărească prețul, ori o să diminueze producția sau să intre în faliment.
Motivația reală este una simplă – îmbogățirea fără just temei. Practic, noi nu vorbim de o piață concurențială, noi nu avem foarte mulți producători care să intre într-o competiție și să stabilească piața prețul. Noi suntem o piață oligopolă, adică foarte puțini producători de energie și gaze. E o problemă de cartel, au stabilit prețurile, le-au ridicat. În opinia mea, vorbim de o majorare nejustificată. Este afectat direct cetățeanul, sigur că statul câștigă din majorările de TVA și altele.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate