in

VIDEO. Deputatul Coarnă Dumitru: “Nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie când prețurile s-au dublat, triplat”

 

Dumitru Coarnă, deputat PSD Călărași: La nivel național, sunt foarte multe lucruri pe care le-ați urmărit, aici aș puncta două lucruri fundamentale – criza energetică pe care o traversăm prin aceste majorări succesive de prețuri la energie electrică și la gaze. Sigur că Partidul Social Democrat are soluții clare, soluții care pot fi implementare mâine. Le-am propus și sperăm că vom ajunge la final să reglementeze așa cum dorim noi, practic este vorba de o plafonare a prețului, și nu e vorba de o plafonare oricum și oriunde, ci o plafonare la nivelul lunii ianuarie 2021. Nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie când prețurile s-au dublat, triplat. O să vedeți că dacă nu reușim lucrul ăsta, prețul gazelor naturale în noiembrie se va dubla, iar în ianuarie se va tripla. Sunt lucruri extrem de tehnice pe care o să le dezvolt, dar una peste alta sunt lucruri care afectează în tot economia națională, nu doar acele vulnerabile. Am reușit să punem pe ordinea de zi acea lege a consumatorului vulnerabil, dar rezolvă o extrem de mică problemă. Fondul problemei este clar la punctul 0, la plafonare, pentru că toți agenții economici privați, publici, vor suferi din această perspectivă – vor veni facturi duble, triple și atunci ce soluții o să găsească un agent privat, ori o să mărească prețul, ori o să diminueze producția sau să intre în faliment.
Motivația reală este una simplă – îmbogățirea fără just temei. Practic, noi nu vorbim de o piață concurențială, noi nu avem foarte mulți producători care să intre într-o competiție și să stabilească piața, prețul. Noi suntem o piață oligopolă, adică foarte puțini producători de energie și gaze. E o problemă de cartel, au stabilit prețurile, le-au ridicat. În opinia mea, vorbim de o majorare nejustificată. Este afectat direct cetățeanul, sigur că statul câștigă din majorările de TVA și altele.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

DGASPC / Daniela Arbagic prezintă activitatea instituţiei din ultima perioadă. Iată situaţia restructurărilor Centrului de la Ciocăneşti

VIDEO. Primarul Marius Dulce despre stadiul proiectelor din Călărași