in

DGASPC / Daniela Arbagic prezintă activitatea instituţiei din ultima perioadă. Iată situaţia restructurărilor Centrului de la Ciocăneşti

Daniela Arbagic, directoarea Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Călărași a participat la conferința de presă susținută la sediul PSD Călărași în data de 23 septembrie a.c., pentru a prezenta public activitatea desfășurată în cadrul instituției pe care aceasta o coordonează. Doamna Arbagic a arătat o scadere semnificativă a numărului de copii și adulți din sistemul de protecție, compartiv cu anul anterior.

Daniela Arbagic / DGASPC: De la ultima întâlnire mă gândesc că sunteți probabil interesați de anumite evoluții ale copiilor și adulților din sistemul de protecție. Pentru acest an, avem 167 de copii față de 243 în anul precedent, rezultă un număr de 76 sistări de măsură de protecție de unde noi putem trage concluzia că încep, într-adevăr, restructurările în sistemul de protecție. Pe de altă parte, din numărul copiilor eligibili pentru vaccinare, avem 131 de beneficiari minori, dintre care 65 sunt deja vaccinați și 13 au programare pentru vaccinare în proxima perioada. Rezultă un procent de 59%, mai mic decât în zona persoanelor cu dizabilități unde înregistrăm un procent de 90% beneficiari adulți vaccinați. Explicația constă și în acel acord al reprezentantului legal pentru vaccinarea copiilor. În funcție de stabilirea măsurii de protecție, părintele este reprezentant legal atunci când măsura de protecție se stabilește de măsura de protecție a copilului, sau directorul, sau președintele Consiliului Județean pentru copiii ai căror părinți nu și-au putut exprima acordul pentru instituționalizare și intrarea lor în sistem s-a făcut pe instanța judecătorească. În acele cazuri, îi creștem noi și răspundem noi în cazul unora, în cazul acelor copii pentru care fie nu au putut fi găsiți părinții pentru a-și da acordul, fie s-au opus măsurii de protecție. Noi suntem obligați să ținem cont de opinia părintelui, chiar dacă există o măsură de protecție. Ei nu și-au pierdut drepturile, nu sunt puși sub interdicție, nu sunt decăzuți din drepturile părintești, drept pentru care legea ne trimite către opțiunile acestui acord. În ceea ce privește poziția mea și a președintelui Consiliului Județean pentru exprimarea acordului, a fost pozitivă pentru toți copiii care erau eligibili pentru vaccinare.
Pe de altă parte, aș vrea să mai spun și despre situația salariaților vaccinați. Avem un număr de 326 de salariați în centrul de plasament și 268 de persoane vaccinate, adică 82% personal vaccinat. Cumva zic că stăm bine față de cifrele care se transmit pe media, am văzut undeva în jur de puțin peste 50%.

ÎNCEPUTUL DE AN ȘCOALAR –  O NOUĂ PROVOCARE PENTRU DGASPC

Daniela Arbagic / DGASPC: Odată cu începerea anului școlar, probleme de frecvență școlară am avut numai în cazul a 6 copii de la centrul de copii cu handicap sever care au fost pozitivi COVID-19 cu forme ușoare, fără simptomatologie agravată. Între timp, chiar s-au și negativat după perioada de izolare. În prezent, este un singur copil pozitiv și nu frecventează școala. Consider eu că aici cazurile de îmbolnăvire s-au făcut prin intermediul personalului. Noi în centrele de plasament respectăm măsurile impuse prin metodologia specifică cu triajul copiilor, cu distanțare, purtarea măștilor, dar se mai întâmplă să avem și cazuri pozitive. Testarea se face, la fel, cu respectarea normelor metodologice pe sănătate publică, la 7 zile pentru tot personalul nevaccinat. Recoltarea se face de către personalul medical al centrului. Scăderea testelor și a rezultatelor se operează într-un program național și se transmite către Sanepid. În rest, probleme majore de la începutul școlii și până în prezent nu am înregistrat.

RESTRUCTURĂRI LA CENTRUL DE ÎNGRIJIRI ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ DIN CIOCĂNEȘTI

Daniela Arbagic / DGASPC: Centrul de la Ciocănești trebuia să fi intrat într-un program de restructurare de mai multă vreme. Acum am finalizat evaluarea beneficiarilor. Am finalizat și planul de restructurare și cred eu că astăzi, mâine, va fi trimis autorității pentru obținerea avizului. Am întâmpinat ceva dificultăți în identificarea soluțiilor pentru a restructura acest centru, în sensul că pentru a respecta legea, noi trebuie să reducem capacitatea tuturor centrelor de îngrijire – să nu fie mai mari de 50. Deci, de la 100 de beneficiari cât avem în prezent, să ajungem la o capacitate de 50. Este clar că pentru ceilalți, pentru diferență, trebuie să identificăm soluții. În zona asta am avut nevoie și am obținut sprijinul Consiliului Județean pentru a identifica o clădire unde pot fi transferați ulterior avizării planului și am identificat clădirea de la Vâlcelele care aparține în prezent centrului de asistență medico-socială, ulterior urmând a fi transferată ca și imobil și patrimoniu către direcția noastră. Numai în felul ăsta putem găsi soluții pentru 39 de beneficiari care, în urma evaluărilor, au indicații pentru îngrijiri tip abilitare-reabilitare neuropsihică. Destinația asta dorim să i-o dăm viitoarei clădiri. Pentru alți 11 beneficiari, mai autonomi, cu deprinderi ceva formate, încercăm să contractăm servicii sociale de tip locuință protejată, nu am identificat nicio locație, dar probabil ne vom îndrepta către furnizorii privați de servicii sociale, așa cum mai avem relații contractuale cu alte asociații de profil din București.
Această întârziere s-a produs probabil din lipsa soluțiilor. Acolo am avut și o altă dinamică a componenței nevoilor beneficiarilor, în sensul că inițial au fost 100, dar transferul către ONG-uri s-a făcut și de la Ciocănești, urmând a crea locuri libere pentru beneficiarii de la Plătărești care nu au putut fi predați altor servicii. Atunci, problematica centrului de servicii s-a modificat și prin problemele specifice ale beneficiarilor. A fost nevoie și de o reevaluare a beneficiarilor – medicală, psihologică, socială și identificare familii și s-a mai întârziat, într-adevăr.
Restructurarea la Ciocănești trebuie să înceapă neapărat până la 31 decembrie, anul acesta. Altcumva, noi suntem pasibili de a fi penalizați financiar, pentru că nu vom mai primi valoarea standardului de cost așa cum este precizat în lege, și vom fi sancționați cu 50% sau începând cu anul următor, este posibil să pierdem orice finanțare pentru beneficiarii adulți cu dizabilități.

DIRECTOAREA DANIELA ARBAGIC SE ARATĂ INCREZĂTOARE ÎN SOLUȚIILE OFERITE DE PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 

Daniela Arbagic / DGASPC: La nivel național, sunt foarte multe lucruri pe care le-ați urmărit, aici aș puncta două lucruri fundamentale – criza energetică pe care o traversăm prin aceste majorări succesive de prețuri la energie electrică și la gaze. Sigur că Partidul Social Democrat are soluții clare, soluții care pot fi implementare mâine. Le-am propus și sperăm că vom ajunge la final să reglementeze așa cum dorim noi, practic este vorba de o plafonare a prețului, și nu e vorba de o plafonare oricum și oriunde, ci o plafonare la nivelul lunii ianuarie 2021. Nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie când prețurile s-au dublat, triplat. O să vedeți că dacă nu reușim lucrul ăsta, prețul gazelor naturale în noiembrie se va dubla, iar în ianuarie se va tripla. Sunt lucruri extrem de tehnice pe care o să le dezvolt, dar una peste alta sunt lucruri care afectează în tot economia națională, nu doar acele vulnerabile. Am reușit să punem pe ordinea de zi acea lege a consumatorului vulnerabil, dar rezolvă o extrem de mică problemă. Fondul problemei este clar la punctul 0, la plafonare, pentru că toți agenții economici privați, publici, vor suferi din această perspectivă – vor veni facturi duble, triple și atunci ce soluții o să găsească un agent privat, ori o să mărească prețul, ori o să diminueze producția sau să intre în faliment.
Motivația reală este una simplă – îmbogățirea fără just temei. Practic, noi nu vorbim de o piață concurențială, noi nu avem foarte mulți producători care să intre într-o competiție și să stabilească piața prețul. Noi suntem o piață oligopolă, adică foarte puțini producători de energie și gaze. E o problemă de cartel, au stabilit prețurile, le-au ridicat. În opinia mea, vorbim de o majorare nejustificată. Este afectat direct cetățeanul, sigur că statul câștigă din majorările de TVA și altele.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Avocatul Poporului deschide primul birou în Slobozia. CJ Călărași va fi gazda evenimentului

VIDEO. Deputatul Coarnă Dumitru: “Nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie când prețurile s-au dublat, triplat”