Connect with us

Știri

VIDEO. Grădinile din zona Jirlău, demolate pentru regenerare urbană prin fonduri UE

Published

on

A fost dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare care au făcut obiectul unor contracte de ocupare temporară încheiate cu diverşi cetăţeni în vederea eliberării terenului pe care Primăria Municipiului Călărași va amenaja spaţii verzi şi piste de biciclete în zona de vest a oraşului, conform unor proiecte din fonduri europene pentru care s-au semnat contractele de finanţare încă de anul trecut.
Marius Dulce: De 8 luni vorbim de necesitatea iniţierii acestor lucrări de demolare dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic până acum. Le mai dăm oamenilor câteva zile în plus ca să-şi strângă lucrurile după care intrăm în forţă pentru a curăţa terenul pe care-l vom pune la dispoziţia câştigătorului licitaţiei pentru executarea lucrărilor.
Concret se va realiza o reţea de piste de biciclete, iar complementar va demara şi proiectul de regenerare urbană în zona Vest, în care a fost inclus și parcul Navrom. Se vor amenaja alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skate park. Obiectivul nostru este să oferim locuitorilor municipiului o oază de relaxare. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă demolăm în aceste locuri unde s-au acumulat destule gunoaie de-a lungul timpului.
Proiectele ce urmează a fi implementate sunt:
Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete
Contract finanţare nr. 5696/21.07.2020
Valoare totală (integral eligibilă): 6.269.019,96 lei (aprox, 1,3 milioane Euro)
Contribuţia UAT (2%): 125.380,40 lei;
Durata lucrărilor: 10 luni (estimare august 2021- mai 2022)
Regenerarea spațiului urban din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona de vest si a spatiului verde din zona de locuit Navrom
Contract de finanţare: nr. 5970/11.09.2020
Valoare totală contract (integral eligibilă): 14.952.824,21 lei
Contribuţie UAT(2%): 299.056,48 lei
Durata de implementare: 40 luni
Data finalizării: 31.12.2023
Execuţia lucrărilor: 24 luni

https://youtu.be/rRT-fZ6RuTM

 

Marius Dulce: Pe malul acestui iaz decantor vom face pista de biciclete, iar complementar cu pista de biciclete vom începe cu proiectul de regenerare zona Vest, în care am inclus și parcul Navrom, unde vom face alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skatepark pentru copii, vom face locuri de joacă moderne cu tartan turnat. Va fi o oază de liniște pentru toți din Călărași, mai ales că e pe suprafață mare. Cu pista de biciclete vom merge până în parcul Central. Ba mai mult, avem în gând să ne comutăm și cu Drumul Național spre Chiciu. O să fie, așa cum am spus, cu bănci inteligente, iluminat public, fântâni, locuri de joacă.

Avem unde să modernizăm Călărași, pentru că, într-adevăr unele locuri sunt deja amenajate frumos aici – un loc liniștit pentru unii cetățeni, dar unele sunt lăsate în paragină, pline de gunoaie. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă dărâmăm aceste locuri în care unii au adunat destul de multe gunoaie.”
În continuare, primarul Marius Dulce vorbește despre planurile de demolare din zonă pentru a facilita realizarea obiectivului: „Într-o lună noi trebuie să lăsăm terenul liber de sarcini. Estimăm că licitația se va termina într-o lună, până la sfârșitul lui august. Atunci, trebuie neapărat să predăm terenul liber de sarcini și să demolăm tot ce este aici. În zilele următoare, domnul administrator public (Eduard Grama) o să supervizeze toate aceste acțiuni, pentru că vorbim de aceste demolări de 8 luni, nu s-a întâmplat nimic. Ne-au mai ceruț clemență încă o săptămână, o să încercăm să le-o oferim, dar după aceea demolăm, strângem tot pentru a lăsa terenul curat și pentru ca cel care va câștiga licitația să poată să intervină și să putem să facem în această zonă de regenerare urbană, proiectul zona Vest, un parc modern în care toți cetățenii județului se pot plimba și destinde. ”

Eduard Grama, administrator public PMC: Cred că în octombrie vom avea constructorul aici. Este o zonă, ca și celelalte zone ale Călărașiului, care a fost ocupată sub loc de grădini. Oamenii au avut la dispoziție 8 luni, timp în care puteau să-și strângă cam tot ce aveau aici pentru a lăsa terenul liber de sarcină, așa cum a fost condiția când s-a semnat contractul de ocupare temporară cu primăria.

Sunt convins că împreună cu primarul Marius Dulce vom reuși ca până în 2024 să schimbăm fața acestui municipiu, unul care a agreat, alături de administrația liberală, construcții ilegale și nu le vom tolera. Vom lua măsuri drastice, indiferent de persoanele care ocupă aceste locuri. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar zona cu destinație grădini nu are această funcție. Începând de mâine, vom începe să demolăm această zonă și sunt convins că în 2-3 luni ceea ce vedem aici va avea cu totul o altă imagine.

Advertisement

Rămân surprins că acest proiect pe Fonduri Europene nu a fost implementat în perioada în care trebuia să fie, întrucât oameni din cadrul administrației locale nu și-au făcut treaba. Vorbim de un decalaj de un an și jumătate. Pot să consider că a fost chiar un sabotaj la adresa municipiului, la adresa populației, a tuturor. Este de neconceput ca proiecte semnate, finanțate să fie întârziate pentru ca anumite persoane să primească doar sporurile de proiect și pentru a avea liniște în cadrul Primăriei Călărași. Nu suntem în an electoral, suntem doar obligați să le arătăm oamenilor că se pot face lucruri îndrăznețe și mărețe într-un municipiul destul de mic raportat la celelalte municipii reședință de județ din țară. Cred că în perioada următoare poate fi văzută o schimbare majoră la nivelul municipiului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate