Parlamentarul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă, a susținut, miercuri 9 iunie 2021, în Parlament, o declrație politică prin care a arătat că la Spitalul Orășenesc Oltenița există o serie de nereguli grave. Se arată în declarația deputatul faptul că probleme există începând de la managerul spitaluilui care ar fi flagiat pentru a ocupa postul de manager, până la o fraudă de aproxiamtiv 140.000 lei, suma facturată de o “firma de casă” apropiată de PNL Oltenița pentru un sistem de securitate deja existent în unitatea medicală, donat în martie 2020 în stare funcțională.
“Acuzaţii de plagiat la ocuparea postului de manager al Spitalului Municipal Olteniţa, judeţul Călăraşi. Restricţionarea pacienţilor non-COVID la serviciile medicale şi frauda la bugetul spitalului sunt lucruri care îl recomandă pe noul manager”
“În 19 aprilie 2021 a fost organizat concursul de ocupare a funcţiei de manager al Spitalului Municipal Olteniţa, în urma căruia domnul doctor Cocoşilă Claudiu a fost declarat admis. Raportat la maniera în care domnul doctor a înţeles să ocupe funcţia de manager al acestui spital, contracandidatul său l-a acuzat de plagiat. Este evident că doctorul Cocoşilă a plagiat proiectul de management al celuilalt candidat şi a câştigat în mod ilegal concursul. Ca să fie complet, a formulat şi o declaraţie în fals pe propria răspundere, pe această temă, cu toate că situaţia de fapt îl contrazice.
Chiar dacă proiectele realizate şi depuse de cei doi candidaţi pentru ocuparea funcţiei de manager se regăsesc pe site-ul Spitalului Municipal Olteniţa, putând fi comparate şi analizate cu uşurinţă, cei interesaţi nu vor să vadă adevărul!
Proiectul contracandidatului a fost depus în plic sigilat, medicul Cocoşilă Claudiu având acces la el tocmai prin complicitatea membrilor comisiei de examen, frauda fiind evidentă. A fost formulată o contestaţie prin care s-a solicitat constatarea plagiatului, iar comisia a refuzat să analizeze şi să constate adevărul.
Ce îl mai recomandă pe actualul manager, în afară de faptul că a obţinut în mod ilegal funcţia prin fraudarea concursului? De când a fost numit manager interimar – octombrie 2020 – acesta a început un proces de represiune asupra contracandidatului său, singurul medic oftalmolog specialist din spital, încălcându-i constant drepturile conferite prin contractul de muncă şi fişa postului.
Din noiembrie 2020 managerul restricţionează accesul pacienţilor la serviciile medicale oftalmologice, în condiţiile în care spitalul deţine aparatură performantă de 150.000 de euro, finanţată de la bugetul de stat. Această decizie produce consecinţe deosebit de grave asupra stării de sănătate a pacienţilor.
Spitalul Olteniţa derulează contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, are medici specialişti, deţine aparatură finanţată de la bugetul de stat, are bloc operator reabilitat şi adresabilitate pentru 100.000 de locuitori arondaţi. Noul manager încalcă constant legea, afectând sănătatea pacienţilor!
În decembrie 2020, acelaşi manager, hotărăşte să închidă Cabinetul de Oftalmologie din Ambulatoriu, iar în ianuarie 2021 a sistat şi serviciile medicale din spitalizarea de zi în Oftalmologie, pe motiv că nu are infrastructură, deşi, în vara anului 2020, inspecţia DSP nu a confirmat o astfel de neconformitate.
Prin decizia managerului s-a interzis astfel accesul pacienţilor la toate serviciile medicale oftalmologice în spitalul public, deşi spitalul derulează contracte cu Casa de Asigurări şi are structura aprobată de Ministerul Sănătăţii în această specialitate, iar, conform Ordinului de ministru nr. 434 din 26 martie 2021, Spitalul Municipal Olteniţa trebuie să asigure circuite şi servicii medicale pentru pacienţii non-COVID.
În decembrie 2020 şi februarie 2021 au fost emise şi achitate prin fraudă două facturi, în valoare de 70.000 de lei fiecare, cauzându-se un prejudiciu de 140.000 lei în bugetul spitalului. Prin acest mecanism fraudulos, managerul a achitat contravaloarea unor sisteme de securitate existente şi funcţionale la data facturării, executate şi donate anterior de către o altă societate din municipiul Olteniţa.
Practic, managerul a facturat o donaţie în mod succesiv şi a încasat prin fraudă suma de 140.000 lei.” – susține deminitarul Dumitru Coarnă în declarația susținută