Connect with us

Știri

VDEO. Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, marcate în comuna Unirea

Published

on

Ziua Eroilor, celebrată odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, a fost comemorată în comuna Unirea alături de primarul Ciprian Olteanu și primarii din comunele Dichiseni și Jegălia, Radu Iulian și Aurel Vasile, la monumentul Eroilor din Șocariciu. La festivitate au luat parte și forțele române de la Baza Aeriană 86 Borcea.

https://youtu.be/amRcPvOT-w4

„Ziua Eroilor reprezintă un prilej pentru rememorarea faptelor care rămân în memoria națională ca o dovadă incontestabilă a jertfei de sine, să privim un cu respect în trecut și să aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuți și necunoscuți ai neamului românesc. Datorăm pacea și libertatea destinelor noastre celor căzuți în războaie și în misiunile îndeplinite, atât în teritoriul național, cât și internațional, precum și respectul și recunoștința familiilor acestora care i-au pierdut pe cei căzuți – eroii la datorie. Să nu uităm să-i prețuim și să cinstim onoarea și gloria lor, să purtăm în suflet flacăra vitejiei și iubirii de patrie. Neamul este etern prin cultul eroilor, spunea Nicolae Iorga. Să-i păstrăm veșnic în amintirea noastră și să-i cinstim mereu. Să ne cinstim eroii, dar să și trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate. Așa să ne ajute Dumnezeu. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească”, a declarat Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, citat de Locotenentul – Colonel Robuleț.
Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu, a prezentat legenda monumentului: „Acest monument al Eroilor din Șocariciu a fost ridicat în anul 1924 pentru a comemora jertfa soldaților români din timpul Primului Război Mondial. Monumentul reprezintă un important reper patrimonial, comemorativ pentru tinerele generații, având rolul de a aduce aminte jertfa și sacrificiul soldaților pentru țară. Soldatul care reprezintă eroul de război este în continuare la datorie și este parte integrantă a comunității noastre, așa cum îl vedem zilnic când trecem pe lângă el. Partea de sus a monumentului este reprezentată de o cruce cu o coroană de lauri în mijloc, arătând victoria obținută în numele credinței și a iubirii de țară. Simbolurile din centru, peștele și spicul de grâu, reprezintă bineînțeles ocupațiile de bază ale locuitorilor acestor meleaguri. Acvila, în partea de Sud a monumentului, semnifică victoria, fiind și simbolul heraldic central al României reîntregite. Sub acvilă, străjuiți de aceasta, sunt trecute numele celor care și-au jertfit viața pentru independentă și unitate”, a precizat acesta.
De asemenea, ziua a fost marcată și de discursul doamnei profesoare Magdalena Gheorghe, urmașa eroului Dinu Gheorghe, cât și de momentul artistic realizat de copiii îndrumați de cadrele didactice ai școlii din comuna Unirea.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *