Connect with us

Știri

PSD/ Senator Nicușor Cionoiu: “Ne interesează în acest moment să creăm locuri de muncă noi“

Published

on

Organizația județeană a Partidului Social Democrat Călărași a organizat o nouă conferință de presă susținută  de senatorul Nicușor Cionoiu, vicepreședintele CJ Călărași Mihăiță Beștea și consilierul județean Emilia Tudor. 

Senatorul PSD Nicușor Cionoiu a deschis conferința și a vorbit despre lipsa locurilor de muncă fin județul Călărasi.  Vicepreședintele CJ Beștea a expus situația din cadrul DGASPC privind restructurările ce urmează să aibă loc.

Senator PSD Nicușor Cionoiu: În programul de audiențe pe care îl avem, foarte mulți oameni vin pentru a găsi loc de muncă. Ne interesează în acest moment să creăm locuri de muncă noi, care să nu afecteze bugetul, locuri de muncă pe bani europeni, pe un parteneriat redutabil. Dorim să ieșim câștigători. Totodată, avem un program de a face o analiză a organizațiilor comunale în comunele în care să spunem că nu avem primari. Există o analiză pe care am demarat-o de zilele trecute, o analiză pe care o vom continua și pe care o vom finaliza cred că până la finalul lunii mai. Încercăm să redresăm toate organizațiile care au avut probleme. Încercăm să aducem un suflu nou. Încercăm ca această organizație PSD Călărași să facă tot ce trebuie și tot ceea ce este cu putință pentru ca și în comunele în care nu avem primari să aducem investiții.

Advertisement

Nu ținem și nu avem o barieră politică, nu vrem să facem „15 dispensare doar galbene”, vrem să facem acest oraș, acest județ dezvoltat și să nu aibă șomeri – oamenii să fie plătiți. Ne interesează doar prosperitatea acestor oameni.

Vicepreședinte CJ Calarasi, Mihăiță Beștea: Este prima conferință de presă la care particip din această postură. Vreau să vă spun că m-am integrat bine în colectivul pe care l-am găsit la Consiliul Județean, niște oameni profesioniști care își cunosc foarte bine meseria.
Direcțiile subordonate pe care voi încerca să le coordonez pe perioada mandatului meu sunt direcții importante și oarecum grele, aici mă refer la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) unde suntem în plin proces de analiză și restructurare a instituției. Din cauza faptului că începând cu anul 2020 nu mai primim întreaga subvenție de la bugetul de stat, a devenit o povară pentru bugetul Consiliului Județean. Încercăm, împreună cu colegii și absolut toți directorii, să găsim soluții pentru a ușura această povară de pe umerii bugetului Consiliului Județean.
În rest, celelalte direcții subordonate mi-am propus cu dumnealor să facem, la fel, o analiză, lucrăm la constituirea unui buget pe care să-l propunem Consiliului Județean, buget care să ne asigure posibilitatea de a aduce la îndeplinire toate acțiunile pe care ni le-am propus să le facem în anul 2021 și aici mă refer la acțiunile centrului cultural județean, la acțiunile bibliotecii județene, la acțiunile muzeului județean.

Din punct de vedere politic aș vrea să vă informez că începând de săptămâna trecută s-a deschis la Oltenița biroul parlamentar al domnului deputat Coarnă, vineri am avut și prima serie de audiențe la care a participat dumnealui. Ne propunem pe viitor ca o parte din probleme să le transferăm pe zona aceea și să încercăm să vi le aducem la cunoștință prin organizarea unor conferințe de presă și la Oltenița, la sediul PSD Oltenița. Sâmbătă vom avea și inaugurarea sediului de la Lehliu care se va deschide prin efortul pe care l-a depus domnul deputat Costel Burcă.
O scurtă completare aș avea la subiectul abordat de domnul senator, referitor la întâlnirea pe care am avut-o cu conducerea celor din Consiliul Oamenilor de Afaceri. Vreau să vă spun că din punctul meu de vedere este o oportunitate extraordinară și ar fi păcat ca autoritățile publice locale să nu profite de această oportunitate. Am primit o invitație din partea dumnealor de a gândi, împreună cu administrația publică locală și cu oameni de afaceri din zonă, proiecte pe care să le prezentăm unor oameni de afaceri americani care sunt dispuși să investească în zona județului Călărași. Aici aș vrea să punctez Oltenița care are un atu foarte mare. Noi am fost o zonă industrială extrem de dezvoltată, motiv pentru care avem infrastructura necesară pentru a dezvolta anumite tipuri de afaceri, care, cred eu, ar fi profitabile și ar fi oportune pentru colegii noștri din Statele Unite. V-a trebui să discut cu municipalitatea Oltenița pentru că fără sprijinul lor și fără o colaborare cu dumnealor n-o să pot să reușesc să duc la îndeplinire acest obiectiv.

Consilier județean Emilia Tudor: Sunt consilier județean din partea Partidului Social Democrat. Ținând cont de faptul că sunt un membru relativ nou, m-am alăturat echipei PSD recent, da-ți-mi voie să mă prezint. Am absolvit Facultatea de Farmacie în anul 2006 și de atunci activez în domeniul farmaceutic, având o experiență de aproximativ 15 ani. În prezent, sunt manager la un lanț de farmacii de top din România, având în subordine o echipă de peste 50 de persoane.
Având în vedere domeniul meu de activitate și de faptul că în cadrul Consiliului Județean fac parte din comisia de sănătate, vreau să vă aduc la cunoștință un subiect de interes în legătură cu sistemul sanitar în contextul pandemiei. După cum știm, spitalul de la Oltenița a fost desemnat spital suport COVID-19, ceea ce înseamnă ca încă de la început și până în prezent acolo sunt tratați exclusiv pacienții COVID și restul de pacienții non-COVID sunt transferați la Spitalul Județean Călărași. Ceea ce trebuie cunoscut este faptul că spitalul de Oltenița a fost ales de către reprezentanții guvernului să fie suport COVID, fără să se țină cont că nu deține dotarea necesară pentru tratarea acestor pacienți. Cei aflați în stare gravă nu pot fi bine tratați, neexistând o secție de terapie intensivă funcțională, ei neavând nici gardă A.T.I. care să răspundă prompt nevoilor acestor pacienți. Din acest motiv, toți pacienții aflați în stare gravă sunt transferați către Spitalul Județean de Urgență.
Capacitatea spitalului Oltenița este, în momentul acesta, de aproximativ 30%. Consider că ar fi putut să se creeze un spațiu exclusiv pentru pacienții COVID, izolat de celelalte secții, să se creeze, la fel cum s-a creat în Spitalul Județean Călărași circuite separate ca unitatea să poată funcționa la capacitatea sa normala și astfel să se evite suprasolicitarea Spitalului Județean de Urgență care astăzi este sufocat de pacienți, fără să-i fie suplimentat de niciun fel contractul pentru pacienții preluați de la Oltenița, fie că vorbim de cazurile COVID sau non-COVID.
Cheltuielile Spitalului de Urgență au crescut și cresc proporțional cu numărul de cazuri care sosesc constant. Sistemul sanitar are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de sprijinul din partea Guvernului și trebuie creat un cadru legal prin care să fie prevăzute norme pentru creșterea finanțării pentru Spitalul Județean Călărași, dat fiind surplus de pacienți de aici. În încercarea de a gestiona situația generată de pandemia cu noul Corona virus, actualul Guvern nu a prevăzut nici până astăzi un cadrul legal și norme necesare pentru acoperirea costului generat de creșterea fluxului de pacienți COVID și non-COVID. Guvernul nu a luat în calcul și încă omite faptul că presiunea în realitate este tot pe spitale non-COVID. Spitalul Județean Călărași a făcut și face față acestei situații cu ajutorul Consiliului Județean.

Advertisement

Astfel, s-au modernizat secțiile, s-au dotat cu aparatură de ultimă generație. A fost extinsă unitatea de primire urgențe astfel încât pacienții COVID și non-COVID să poată fi izolați. A fost crescută capacitatea A.T.I. COVID. De asemenea, s-au achiziționat două platforme pentru testarea P.C.R, una s-a achiziționat și una, din ce știu eu, a fost o donație făcută de Donalam. Aici trebuie să-l menționăm si pe managerul spitalului, Bogdan Mihai. Este și meritul dânsului că a atras această donație. Urmează să fie adusă si cea de a treia platformă pentru testare P.C.R., astfel încât județul nostru va putea acoperi întreaga nevoie de testare fără să fie nevoie ca testele să fie trimise către București. De asemenea, au fost atrași și foarte mulți medici specialiști prin alocarea de locuințe de serviciu, puse la dispoziție de Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, trebuie să menționez și centrul de vaccinare care s-a organizat cu succes în cadrul Spitalului Județean. S-a început vaccinarea de la sfârșitul lunii decembrie, mai exact de pe 31 decembrie și în prezent are o capacitate de vaccinare de 140-150 de persoane.

Toate aceste modernizări, dotări și soluții identificate și puse în practică s-a datorat Consiliului Județean care a înțeles situația și a răspuns prompt în fața acesteia. Avem nevoie și de Guvern să înțeleagă situația din teren, să intre în spitale, să stea de vorbă cu personalul medical și să ia pulsul la cald despre situația din sistemul medical. Avem nevoia stringentă de suplimentarea fondurilor în spitalele care preiau de la alte unități și tratează din surse proprii cazurile COVID. Nu trebuie omis faptul că se moare în continuare în aceeași măsură și de alte boli. Nu trebuie uitat faptul că există Călărășeni care mor de boli precum cancer, accident vascular si de multe alte boli non-COVID. Important este să nu rămânem simpli spectatori la disfuncționalitatea din unitățile medicale, copleșite de situația generată de noul Corona virus.

https://youtu.be/JcEgKk2Gcjc

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate