Connect with us

Știri

VIDEO. Vlad Țepeș/ Marian Iliuță, despre prioritățile anului 2021: “Modernizarea drumurilor din comună este o prioritate”

Published

on

Există localități în Călărași cu primari care au avut 4 sau chiar 5 mandate, însă în timp ce unele se zbat în sărăcie, altele au ajuns să prospere, devenind printre cele mai reprezentative din județ.
Un exemplu evident al neputinței în administrația locală este în comuna Vlad Țepeș, acolo unde fostul primar Constatin Mihalache (PNL) nu a reușit să se afirme cu nimic în actul administrativ în cele 4 mandate (2008- 2020). Timp de 16 ani primarul a ratat foarte multe oportunități de dezvoltare: PNDL-uri, Lucrări prin C.N.I și finanțări nerambursabile pe care nu a fost în stare să le acceseze.
Cei aproximativ 30 km de drum din localitate au rămas neasfaltați și în anul 2021. Străzile sunt pline de pământ, fără piatră. Timpul pare că s-a oprit în loc, undeva prin 1980. Oamenii se plâng că fostul edil venea din când în când și promotea. Cu câteva luni înainte de fiecare alegeri, arunca piatră pe stăzi, susținând că trebuie să execute mai întâi canalizarea, apoi asfaltarea…abureli! Să te ferească Dumnezeu să ai un necaz acasă și să fie nevoie să circule vreo mașină pe vreme rea.
Interesantul proiect ”PROCOMUNITATE”, program co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, realizat de Primăria Vlad Ţepeş s-a desfășurat cu cântec…amănunte în materialele următoare. Comuna Vlad Țepeș s-a poziționat, din păcate, în sfera localitățior unde dezvoltarea a stagnat, iar comunitatea de aproximativ 2000 persoane a avut de suferit.
Lăsând cele din trecut în urmă, comuna Vlad Țepeș a primit o nouă șansă în toamna anului 2020 când alegerile locale s-au desemant pe Marian Iliuță edil al acestei comune.  Urmăriți interviul cu noul primar pentru a vedea ce priorități au fost stabilite pentru prima parte a anului 2021.

Sunteți un nou primar venit în funcție din septembrie 2020, cu ce așteptări ați intrat în primărie?

Marian Iliuță: Sperăm la un lucru mai bun și la mai multă muncă din partea primărie, a primarului, viceprimarului și a echipei din care face parte din localitate. Pentru început, am realizat, ca priorități, 3 stații de autobuz în cele două localități, am igienizat localitatea, platformele non-conforme le-am curățat. Pentru Mihai Viteazu reabilităm jumătate din localitate de trotuare, care sunt în lucru și din cauza timpului ne-am oprit. Continuăm proiectele care sunt în derulare, asfaltarea drumurilor în Vlad Țepeș și canalizările în Mihai Viteazu. Am demarat lucrările la Compania Națională de Investiții (CNI), suntem pe faza de licitație pentru construirea unei săli de sport, un proiect pilot. Avem în lucru 21 de kilometri de asfaltare drumuri în Vlad Țepeș și Mihai Viteazul. Mai depunem un proiect, suntem în discuții cu consultanții și proiectanții pentru realizarea spațiilor verzi pe lungimea DN3-ului și, în funcție de buget, vedem ce mai putem face.

Întrebat cum a pleluat frâiele administrației locale din Vlad Țepeș, primarul Iliuță răspunde sincer și spune că a întâmpinat mai multe pierdici.  “Am preluat-o foarte greu, multe piedici, multe neajunsuri.”

Care a fost cea mai mare problemă pe care ați identificat-o în localitate din momentul în care v-ați preluat funcția de primar?

Marian Iliuță: Lipsa implicării celor de dinainte, au fost lucruri mărunte care se puteau face cu bani mai puțini. Vă dau cel mai bun exemplu, erau stațiile de autobuz pe care le-am cu ajutorul unor firme din localitate. Adică pe bani puțini am cumpărat materiale și am putut să facem, nu neapărat cu bani mulți. Deci dacă te implici, se poate face. La fel cu igienizarea și curățarea platformelor, cu ajutorul fermierilor din localitate.

Advertisement

PRIMARUL ILIUȚĂ A STABILIT CEL MAI IMPORTANT OBIECTIV PENTRU 2021: MODERNIZAREA DRUMURILOR

Noul edil al comunei călărășene a stabilit ca prioritate a anului 2021 că trebuie să modernizeze drumurile din localite.

Marian Iliuță: Cel mai mare obiectiv ar fi derularea proiectului de modernizare a drumurilor din localitate. Oamenii vor asfalt, chiar dacă va fi de muncă, trebuie să le oferim ceea ce merită.

Cât la sută din localitate este asfaltată?

Marian Iliuță: Sunt undeva la 7 kilometri care sunt în lucru, extinderea de canalizare în partea de deal a Vlad Țepeșului și racordările.

PARC FOTOVOLTAIC ÎN VLAD ȚEPEȘ

O altă oportunitate descoperită de primarul Marian Iliuță este realizarea unui parc fotovoltaic în localitate. Momentan, proiectul se află în stadiul de cercetare. Proiectanții au în vedere această oportunitate, astfel se va stabilii dacă prezintă eficiență această investiție.

Oamenii din localitate?

Advertisement

Marian Iliuță: Sunt ok ca oameni, ne ajută, ne sprijină, ne spun ce probleme sunt iar noi încercăm să le rezolvăm. Oamenii vor să facem treabă bună și ne îndeamnă să ne implicăm.

CURĂȚENIA DIN LOCALITATE

Comuna Vlad Țepeș era plină de gunoaie din cauza neglijenței fostei administrații, spun cetățenii. Noua administrație a luat act despre această situație și s-a recurs la igienizarea tuturor străzilor. L-am întrebat pe primar despre această problemă și ne-a răspuns sincer:

Marian Iliuță: Cea mai mare neplăcere era curățenia. Oamenii numai pe asta se bazează, curățenie. Vor să aibă un trai decent, mai curat, un trai mai bun.

CURĂȚENIA CONTINUĂ ȘI ÎN PRIMĂVARĂ

În această primăvară ce activități aveți spre desfășurare?

Marian Iliuță: Continuăm curățenia. Este o prioritate pentru ca oamenii despre asta vin și ne spun, să facem curățenie, să igienizăm, să curățăm pomii, să tăiem iarba.

COLABORAREA DINTRE COMUNA VLAD ȚEPEȘ – CJ – Prefectură

Cum colaborați cu administrația județeană, cu Consiliul Județean, Prefectura?

Advertisement

Marian Iliuță: Cu Consiliul Județean avem o colaborare foarte bună și un ajutor și din partea domnului președinte Vasile Iliuță și a echipei dumnealui, cu domnul vice-președinte Samoilă, cu consilierii județeni ținem legătura, ne sună și ne întreabă despre problemele pe care le avem, deci există o colaborare foarte bună. Cum ar trebui să existe. Văd o implicare din partea consilierilor județeni în ajutorarea noastră ca primari. Cu Prefectura avem relații instituționale și cam atât.

Privind situația COVID-19 din localitate?

Marian Iliuță: Nu avem probleme mari, maxim 3 persoane care au fost infectate și s-a gestionat destul de bine. Nu am avut cazuri grave, numai asimptomatici. Au mai fost ceva probleme dar nu grave. Continuăm să lucrăm, vrem să depunem un proiect pentru Mihai Viteazu pentru o casă la parohie multifuncțională, cu capelă, sală de mese, cu bucătărie.

Agricultorii din localitate?

Marian Iliuță: O duc foarte rău ținând cont de anul 2020, care a fost un an extrem de greu. Oamenii au fost numai pe zero, chiar pe minus, și încercăm să-i ajutăm cu ce putem. Statul ar trebui să-i ajute mai mult.

Ce mesaj le transmiteți locuitorilor comunei?

Advertisement

Marian Iliuță: Să aibă încredere în ce au votat pentru că o să ne onorăm toate promisiunile iar ușa primăriei o să fie mereu deschisă. Unde putem să ajutăm o facem cu cea mai mare plăcere.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate