Cristian Sefer, deputatul social-democrat de Călărași a reacționat într-o publicație locală asupra modului în care guvernul condus de L. Orban destionează ineficient banii românilor. Parlamentarul susține că ministrul Cîțu i-a îmbogățit pe bancheri pe spinarea românilor… iată explicația:
“În numai 7 luni, ministrul finanţelor, Florin Cîțu i-a îmbogățit pe bancheri pe spinarea românilor!” susţine deputatul PSD de Călăraşi, Cristian Sefer
Cristian Sefer: “Deficitul bugetului de stat administrat de Cîțu a explodat după împrumuturile fără număr, despre care nimeni nu știe unde s-au dus. Copiii românilor vor fi puși să plătească o datorie uriașă, iar băncile își freacă mâinile de bucurie, având profituri record, în plină criză. Când s-a votat în Parlament propunerea PSD privind amânarea ratelor la credite pentru populație, ministrul Finanțelor a sărit ca ars, acuzând că se pune în pericol stabilitatea sistemului bancar. Acum, nu sunt bani de dublat alocații și de crescut pensii conform legii, dar avem cei mai fericiți bancheri din lume!”
Concluzia pe care a tras-o parlamentarul călărășean este una destul de clară: “Aceasta este politica responsabilă a PNL! În guvernarea lui Or-BAN la ban trage, liberalii folosesc banii românilor ca să umfle conturile celor bogați!”
Potrivit www.bursa.ro, sistemul bancar a înregistrat un profit de circa 2,8 miliarde lei, în primul semestru al acestui an, în creştere uşoară faţă de rezultatul financiar din aceeaşi perioadă a anului trecut (2,77 miliarde lei), după cum reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Cele 33 de instituţii de credit din ţara noastră totalizează active nete de 518,5 miliarde lei. Indicatorul de solvabilitate al sistemului nostru bancar este de 22,76%, în condiţiile unui nivel impus de banca central de minim 8%. La jumătatea anului trecut, solvabilitatea băncilor de la noi atingea nivelul de 19,6%. Raportul dintre credite şi depozite a scăzut, de la an la an, ajungând la 69,7% în iunie 2020, de la 74,69 în luna similară a anului trecut. Rata creditelor neperformante se situează la 4,38%, de la 4,74%, în perioada analizată.