Connect with us

Știri

Mâncarea ucide mai mulţi oameni decât alcoolul şi fumatul!

Published

on

PROF. DR. NICOLAE HÂNCU: „Mâncarea ucide mai mulţi oameni decât alcoolul şi fumatul!”

Mâncarea ucide mai mulţi oameni – Profesorul Nicolae Hâncu subliniază că alimentaţia şi somnul sunt două elemente cheie pentru sănătatea noastră, scrie uti24.ro

Şi când afli că alimentaţia ucide anual 14 milioane de oameni te gândeşti serios cât de sănătoasă este mâncarea cu care te hrăneşti în fiecare zi. „Alimentaţia răspunde de 14 milioane de morţi în lume, anual. Alcoolul şi fumatul împreună fac 12 milioane de morţi”, menţionează specialistul.

Ca oamenii să fie mai sănătoşi trebuie umblat la mentalitate pentru schimbarea stilului de viaţă, aspecte care sunt foarte dificile.

„Să schimbi alimentaţia unui popor este un lucru extraordinar de greu. Noi, forurile ştiinţifice, educaţionale ne-am organizat să facem educaţie nutriţională populaţională. Când faci o astfel de educaţie îi spui omului şi cum să se mişte, cum să nu bea, cum să doarmă”, explică Nicolae Hâncu.

Cât trebuie să dormim şi când?

Nu doar în alimentaţie trebuie să fim echilibraţi, ci şi când vine vorba despre somn. „Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi greutăţii noastre. Ar trebui să dormim între 7 şi cel mult 9 ore pe noapte, din care o oră să fie înainte de miezul nopţii.

Advertisement

Dacă nu se doarme noaptea, totul lucrează împotriva sănătăţii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obişnuiesc marii somnoroşi, nu face bine”, declară specialistul.

Profesorul Hâncu explică cum un aliment bun se transformă în duşman.

„Nu există alimente bune şi rele. Există alimente prietenoase, mai puţin prietenoase şi alimente duşmănoase. De exemplu, să mănânci 4-5 ouă pe săptămână transformă oul într-un aliment extrem de prietenos, dar dacă mănânci 10 ouă pe zi ca să îţi creşti masa musculară, oul devine neprietenos”, spune specialistul.

Stilul de viaţă a dus la o epidemie de diabet

Potrivit profesorului Hâncu, acum asistăm la cea mai mare epidemie de diabet din istorie. Şi totul se datorează stilului de viaţă care s-a schimbat în rău de-a lungul anilor. „În vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicală II, care avea şi Centrul de Diabet în subordine.

Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet şi din toamnă am răspuns de acest centru. Pe vremea aceea avea înscrise sub 1.000 de persoane şi în momentul de faţă sunt 28.000. Epidemia aceasta de diabet şi obezitate este probabil cea mai mare din istoria umanităţii. Cauzele ei sunt, fără îndoială, legate de stilul de viaţă.

Advertisement

Înainte dacă vroiai să urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu maşina sau cu telefericul. Stilul de mâncare s-a schimbat în totalitate, există sedentarism, fumat, alcool”, spune Nicolae Hâncu.

Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, ne dezvăluie care sunt regulile de alimentație de la care nu se abate. Prof. dr. Nicolae Hâncu se declară un mare amator de salate și de fructe, dar admite că nu refuză un vin bun…

Întotdeauna urmez eu însumi sfaturile pe care le dau. Sportul ocupă un loc important în viața mea. Am făcut sport de performanță până la 27 de ani, iar după ce m-am lăsat, am continuat să fac sport. Pe la 40 de ani m-am apucat de jogging și alergam zilnic între 3 și 5 km, după care am înlocuit alergatul cu mersul pe jos în ritm alert, aproape zilnic, și cu înotul, de câteva ori pe săptămână.

„În plus, nu există dimineață în care să nu fac gimnastică acasă (stretching 10-15 min.). Și câteodată fac și exerciții cu haltere ușoare…

A doua componentă a stilului meu de viață este somnul. Îmi încep activitatea trezindu-mă la ora 5:30 și niciodată nu mă culc seara mai târziu de 22:30.

A treia componentă, poate cea mai importantă, e alimentația.

Advertisement

Micul dejun, de la care nu mă abat niciodată, este format obligatoriu din iaurt și fulgi. Pe la 10:30-11:00 iau o gustare formată dintr-un baton din prune uscate, scorțișoară, alune sau nuci.

Prânzul îl iau în jur de ora 14:00-14:30 și mănânc un singur fel de mâncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de pește sau carne de pasăre. Carnea de porc și de vită nu există în alimentația mea. La ceva timp după masă mănânc un fruct, iar seara, de 30 de ani, mănânc salate.

Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roșii, castraveți, ardei, ceapă, usturoi și maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri.

În funcție de consumul energetic din ziua respectivă, mai mănânc uneori 1-2 felii de pâine integrală, cu șuncă de pui sau de curcan, piept de pui gătit în casă sau somon pe care îl consum de 2-3 ori pe săptămână, fie gătit, fie afumat.

Sâmbăta și duminica, la micul dejun, mănânc o omletă albă formată din 3-4 albușuri de ou foarte bine prăjite pe teflon, fără ulei, în care nu mai adaug nimic. De ani de zile, toate mâncărurile mele sunt foarte sărace în sare.

Zilnic, mănânc 3-4 fructe la ceva timp după masă și seara după cină. Și 3-4 pahare de vin pe săptămână, numai după ce am mâncat.”, citează uti24.ro

Advertisement

sursa: adriansora.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate