Connect with us

La zi

ADR Sud Muntenia oferă fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din județul Călărași

În data de 23 iulie, Liviu Gabriel Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Valentin-Dumitru Deculescu, administrator public în cadrul Primăriei Municipiului Călărași, Dorel Dorobanțu, primarul orașului Fundulea, Radu-Aurel Ion, primarul comunei Dragoș-Vodă și Gheorghe Dobre, primarul comunei Modelu, au semnat contractele de finanțare pentru proiecte de investiții privind îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Aplicația „Reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu, Călărași”, inițiată de administrația municipală călărășeană, este finanțată din Regio (Programul Operațional Regional 2014-2020), în cadrul Axei prioritare 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B – Clădiri publice.

Astfel, Primăria Municipiului Călărași, beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii serviciilor de educație. În acest sens, vor fi finanțate lucrări ce vor conduce la reducerea costurilor pentru încălzire și apă caldă, diminuându-se totodată emisiile poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie. De asemenea, îmbunătățirea calității infrastructurii de educație reprezentate de Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” va avea ca efect optimizarea condițiilor de confort termic în care elevii și cadrele didactice își vor desfășura activitatea educativă.

Pentru această inițiativă, investițiile au o valoare totală de 4.445.388,00 lei din care peste 3,7 milioane de lei provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproape 580 de mii de lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat, iar aproximativ 89 de mii de lei constituie cofinanțarea beneficiarului. Proiectul are o perioadă de implementare de 58 de luni (08. 07. 2017 – 30. 04. 2022).

Cererile de finanțare depuse de administrațiile locale din orașul Fundulea, precum și din comunele Dragoș-Vodă și Modelu sunt finanțate de asemenea din Regio, în cadrul Axei prioritare 10 – „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritatea de investiții 10.1 – „Investițiile în educație şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe şi învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație şi formare”, Obiectiv specific 10.1 „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, apel dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar, Operațiunea A, respectiv apel dedicat învățământului obligatoriu, Operațiunea B.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin realizare și echipare grădiniță cu program prelungit în orașul Fundulea, județul Călărași” depus de Primăria Orașului Fundulea, beneficiarul finanțării nerambursabile, are în vedere asigurarea unui proces educațional la standarde europene. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi realizate lucrări de construcție și dotări aferente unui proces educativ de calitate în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr.2 Fundulea.

Advertisement

Investițiile preconizate au o valoare totală de 4.705.497, 18 lei. Din aceștia, peste 2,4 milioane de lei provin din FEDR, peste 370 de mii de lei sunt alocate din bugetul de stat, în timp ce cofinanțarea beneficiarului este de peste 57 de mii de lei. Durata de implementare a proiectului este de 42 de luni, 1 martie 2018 – 31 august 2021.

Prin proiectul „Construire grădiniță cu trei săli de grupă, sat Dragoș Vodă, comuna Dragoș Vodă, județul Călărași”, administrația comunei beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru a crea o infrastructură destinată educației timpurii prin care să asigure un proces educațional desfășurat la standarde înalte de calitate și o creștere a participării populației preșcolare la procesul educațional. Demersul contribuie totodată la atingerea obiectivelor privind egalitatea de șanse, dat fiind segmentul de populație care se află în risc de sărăcie și de excluziune socială. În acest sens, preșcolarii, personalul didactic și auxiliar vor beneficia de spații amenajate corespunzător și de materiale educative moderne, adecvate procesului instructiv-educativ.

Astfel, sunt avute în vedere investiții a căror valoare totală este de 3.461.489,50 lei. Din aceștia, peste 1,8 milioane de lei constituie contribuția din FEDR, aproximativ 279 de mii de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, cofinanțarea eligibilă a beneficiarului fiind de aproape 43 de mii de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 56 de luni, 3 noiembrie 2017 – 30 iunie 2022.

Nu în ultimul rând Primăria Comunei Modelu și-a propus să îmbunătățească condițiile educaționale din Școala Gimnazială Nr.2, în vederea creșterii performanțelor școlare ale elevilor și a reducerii abandonului școlar, prin aplicația „Reabilitare, modernizare, extindere (prin desființare corpuri C2, C3 și C4) și dotare Școala Gimnazială Nr.2, sat Modelu – comuna Modelu, județul Călărași”. În acest sens vor fi realizate lucrări de reabilitare și de dotare a șapte săli de clasă și a trei laboratoare, precum și de extindere a sălii de sport, astfel încât elevii să beneficieze de o educație atractivă și de calitate. Toate aceste investiții vor conduce la scăderea ratei de repetenție și de părăsire timpurie a școlii. Beneficiind de o educație de calitate, elevii se vor putea ulterior integra pe piața muncii, contribuind astfel la diminuarea indicelui zonal de sărăcie.

Având o perioadă de implementare de 70 de luni, începând cu 22 martie 2016, proiectul include investiții a căror  valoare totală se ridică la 10.120.211,04 lei. Din aceștia, peste 8,6 milioane de lei constituie contribuția din FEDR, peste 1,3 milioane de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, peste 200 de mii de lei fiind cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.

În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.170 de proiecte (inclusiv aplicațiile dedicate SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul județului Călărași, au fost depuse de solicitanții de fonduri Regio 116 aplicații, având o valoare solicitată de peste 990 de milioane de lei. Astfel, pentru Axa prioritară 10 sunt depuse spre finanțare 11 proiecte prin care sunt solicitate fonduri cu o valoare de peste 53 de milioane de lei, în timp ce 16 proiecte din cadrul Axei prioritare 3, Prioritatea de investiții 3.1 B, (inclusiv aplicațiile din cadrul SUERD) solicită fonduri de peste 65 de milioane de lei.

Advertisement

La zi

Operațiunea Northwoods și teoriile conspirației

Operațiunea Northwoods a fost un plan propus în 1962 de către Departamentul Apărării al Statelor Unite și Statul Major Întrunit, în timpul administrației Kennedy. Documentul, desecretizat în 1997, detalia o serie de operațiuni sub steag fals (false flag) menite să creeze un pretext pentru o intervenție militară americană împotriva Cubei conduse de Fidel Castro. Propunerile includeau atacuri simulate asupra intereselor americane, cum ar fi scufundarea unei nave americane, atacarea unei baze militare (de exemplu, Guantanamo) sau chiar organizarea de incidente teroriste pe teritoriul SUA, care să fie atribuite Cubei. Planul a fost respins de președintele John F. Kennedy și nu a fost niciodată implementat.

Documentul Northwoods, semnat de generalul Lyman Lemnitzer, președintele Statului Major Întrunit, sugera tactici precum:

  • Organizarea de explozii în orașe americane, cu victime simulate, pentru a provoca indignare publică.

  • Simularea doborârii unui avion de pasageri american, fie real, fie cu un avion „fantomă” controlat de la distanță.

  • Crearea unui incident naval în apele internaționale, în care o navă americană să fie atacată și distrusă, cu vina atribuită Cubei.

  • Folosirea unor agenți care să se dea drept simpatizanți cubanezi pentru a comite acte de sabotaj.

Scopul era de a manipula opinia publică și internațională pentru a justifica un război împotriva Cubei, în contextul Războiului Rece și al tensiunilor legate de Revoluția Cubaneză.

Desecretizarea documentelor Operațiunii Northwoods a alimentat numeroase teorii ale conspirației, deoarece a demonstrat că oficiali de rang înalt din SUA au luat în considerare planuri de manipulare prin operațiuni sub steag fals. Aceste teorii includ:

Advertisement

  1. Conexiuni cu 11 septembrie 2001: Unii conspiraționiști susțin că evenimentele din 11 septembrie ar fi fost o operațiune sub steag fals inspirată de Northwoods. Ei argumentează că atacurile ar fi fost orchestrate sau permise de elemente din interiorul guvernului SUA pentru a justifica războaiele din Orientul Mijlociu. Nu există dovezi concrete care să susțină această teorie, iar investigațiile oficiale, cum ar fi Raportul Comisiei 9/11, atribuie atacurile Al-Qaeda.

  2. Neîncrederea în instituții: Revelarea Operațiunii Northwoods a consolidat neîncrederea publicului în instituțiile guvernamentale. Faptul că un astfel de plan a fost propus la cel mai înalt nivel militar a dus la speculații că alte operațiuni similare ar fi putut fi implementate în secret.

  3. Alte incidente atribuite Cubei: Teoriile conspirației sugerează că alte evenimente din timpul Războiului Rece, cum ar fi criza rachetelor din Cuba, ar fi putut implica elemente de manipulare similare celor propuse în Northwoods, deși nu există dovezi care să susțină aceste afirmații.

Operațiunea Northwoods a devenit un punct de referință în cultura conspiraționistă, fiind adesea citată ca dovadă a capacității și voinței guvernelor de a manipula evenimentele pentru a atinge obiective politice. Documentarele, cărțile și forumurile online au amplificat aceste idei, contribuind la răspândirea teoriilor conspirației. Totuși, respingerea planului de către Kennedy este folosită de unii ca argument că mecanismele de control democratic au funcționat.

Operațiunea Northwoods rămâne un exemplu controversat al lungimilor la care oficialii militari americani au fost dispuși să meargă pentru a atinge obiective geopolitice. Deși planul nu a fost pus în aplicare, existența sa a alimentat speculații și teorii ale conspirației care persistă și astăzi. Este important să se facă distincția între faptele documentate și speculațiile fără bază, pentru a înțelege contextul istoric și implicațiile acestui episod.

Continue Reading

La zi

Călătoria cafelei: de la legenda etiopiană la ritualul global

Origini și legende

Cafeaua își are originile în Etiopia, în jurul secolului al IX-lea. Legenda spune că un păstor pe nume Kaldi a observat că animalele sale deveneau mai energice după ce mâncau fructele roșii ale unui arbust de cafea. De acolo, cafeaua s-a răspândit în Peninsula Arabică și, ulterior, în întreaga lume. Primele dovezi scrise despre consumul de cafea apar în Yemen, în secolul al XV-lea, unde călugării sufi o foloseau pentru a rămâne treji în timpul rugăciunilor nocturne.

Răspândirea cafelei în lume

Din Yemen, cafeaua a ajuns în Mecca și Medina, apoi în Egipt, Turcia și Persia. Până în secolul al XVI-lea, cafeaua era cultivată și comercializată la scară largă în Orientul Mijlociu. Europenii au descoperit cafeaua prin intermediul comercianților otomani, iar în secolul al XVII-lea, băutura a devenit populară în Italia, Franța și Anglia. Primele cafenele, numite „școli ale înțelepciunii”, au apărut în orașe precum Londra și Paris, devenind centre de dezbatere intelectuală.

Coloniile europene au jucat un rol esențial în extinderea cultivării cafelei. Olandezii au introdus arborii de cafea în Indonezia, iar francezii în Caraibe. Până în secolul al XVIII-lea, America Latină, în special Brazilia, a devenit principala regiune producătoare de cafea, poziție pe care o deține și astăzi.

Cafeaua în era modernă

În secolul al XIX-lea, cafeaua a devenit o băutură de masă datorită progreselor în tehnologia de prăjire și ambalare. Invenții precum espressorul (începutul secolului XX) au transformat modul în care cafeaua era consumată, ducând la apariția culturii cafenelelor moderne. Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, cu peste 2,25 miliarde de cești băute zilnic.

Advertisement

Impactul cultural și economic

Cafeaua a influențat profund culturile din întreaga lume, de la ritualurile sociale din Orientul Mijlociu la pauza de cafea din birourile moderne. Economic, cafeaua este una dintre cele mai importante mărfuri agricole, susținând milioane de fermieri din țări precum Brazilia, Columbia, Etiopia și Vietnam. Cu toate acestea, industria cafelei se confruntă cu provocări precum schimbările climatice și exploatarea forței de muncă, care amenință sustenabilitatea producției.

Cafeaua astăzi

Cultura cafelei a evoluat, cu un accent tot mai mare pe cafeaua de specialitate, proveniența boabelor și metodele de preparare. De la espresso și cappuccino la cold brew și pour-over, cafeaua rămâne un simbol al convivialității și al energiei, adaptându-se constant la gusturile și nevoile consumatorilor moderni.

Continue Reading

La zi

Lămâia înghețată: secretul natural pentru o detoxifiere puternică

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, flavonoide și fibre, care susțin sistemul imunitar, îmbunătățesc digestia și combat radicalii liberi. Coaja de lămâie conține limonene și alți compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Prin înghețarea lămâii și utilizarea ei integrală (pulpă și coajă), se păstrează acești nutrienți și se facilitează consumul lor regulat.

Înghețarea lămâii face ca aceasta să fie mai ușor de ras sau de folosit în diverse preparate, păstrându-i prospețimea și proprietățile pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, procesul de înghețare poate intensifica eliberarea anumitor compuși benefici, sporind efectul detoxifiant.

Beneficii pentru sănătate

  1. Detoxifierea ficatului: Lămâia stimulează producția de enzime hepatice, ajutând ficatul să elimine toxinele mai eficient.

  2. Îmbunătățirea digestiei: Acidul citric din lămâie stimulează producția de bilă, facilitând descompunerea grăsimilor și eliminarea deșeurilor din tractul digestiv.

  3. Susținerea sistemului imunitar: Vitamina C și antioxidanții din lămâie întăresc imunitatea și reduc inflamațiile.

  4. Alcalinizarea organismului: Deși lămâia este acidă, ea are un efect alcalinizant asupra corpului, echilibrând nivelul pH-ului.

  5. Combaterea radicalilor liberi: Flavonoidele din coaja de lămâie protejează celulele împotriva stresului oxidativ, reducând riscul afecțiunilor cronice.

Cum se prepară și se folosește lămâia înghețată

  1. Alegerea lămâilor: Optează pentru lămâi organice, deoarece coaja va fi consumată. Spală-le bine pentru a îndepărta orice reziduuri.

  2. Înghețarea: Pune lămâile întregi în congelator pentru cel puțin 4-6 ore sau peste noapte.

  3. Utilizarea: După ce s-au înghețat, rade lămâia (cu tot cu coajă) folosind o răzătoare fină. Poți folosi pulberea obținută în diverse moduri:

    • Adaugă 1-2 lingurițe în apă caldă dimineața pentru un efect detoxifiant.

    • Presară peste salate, supe sau smoothie-uri pentru un plus de aromă și nutrienți.

    • Include în deserturi sau ceaiuri pentru un gust răcoritor.

  4. Frecvența: Pentru rezultate optime, consumă 1-2 lingurițe de lămâie rasă zilnic, timp de câteva săptămâni, ca parte a unei diete echilibrate.

Precauții

  • Consumă lămâia înghețată cu moderație, deoarece excesul poate irita stomacul sau afecta smalțul dinților.

  • Persoanele cu afecțiuni gastrice (cum ar fi ulcerul) sau alergii la citrice ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi acest remediu.

  • Asigură-te că lămâile sunt bine spălate, mai ales dacă nu sunt organice, pentru a evita pesticidele.

Lămâia înghețată este un detoxifiant natural accesibil, ușor de integrat în rutina zilnică. Prin valorificarea întregului fruct, această metodă oferă o doză concentrată de nutrienți care susțin detoxifierea, imunitatea și sănătatea generală. Combinată cu

Advertisement

Continue Reading