Connect with us

Actualitate

Raed Arafat, explicații, după ce sistemul RO-ALERT nu a anunțat tornada din Călărași

Published

on

Raed Arafat, șeful DSU, răspunde criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populația cu privire la tornada de marți din Călărași și precizează că sistemul nu depistează singur fenomenele periculoase, subliniind că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU. – scrie stiripesurse.ro

„Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. Cred că este momentul să clarificăm din nou, și cât de detaliat posibil, cum funcționează acest sistem. La nivelul fiecărui dispeceratul ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiintării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă; Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris șeful DSU Raed Arafat, pe Facebook.

Potrivit lui Arafat, alerta este emisă dacă echipele de intervenție sunt sesizați de către meteorologi sau de altă instituție despre un fenonem care pune viața cetățenilor în pericol.

„Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției “tornadei” și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, a mai explicat șeful DSU.

O tornadă impresionantă a fost filmată, marți, de mai mulţi şoferi în zona localității Drajna din județul Călărași, imaginile fiind postate pe rețelele de socializare.

Experţii spun că acest fenomen extrem a apărut din cauza încălzirii globale. El s-a format în 30 de secunde.

Advertisement

Imaginile au fost surprinse în jurul orei 17.45 în zona localităţii Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui. Un vârtej de vânt devastator a plecat din nori, iar altul dinspre pământ. Cele două s-au întâlnit şi au format o trombă gigantică. Imaginile au fost filmate din mai multe unghiuri.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

 

Continue Reading

Actualitate

Ce fac românii de 1 mai. Sondaj INSCOP

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, pentru news.ro,  peste 65% dintre români aleg să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. Mai puțin de 4% dintre respondenți optează să meargă la mare de 1 Mai.

INSCOP Research a efectuat un sondaj de opinie la cererea Agenției de presă News.ro pentru a afla cum își petrec romănii ziua de 1 mai. Datele au fost colectate între 12 și 20 aprilie, folosind metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul unui chestionar, aplicat numărului de 1.100 de respondenți.

În ziua de 1 Mai, potrivit sondajului, aproximativ 65,6% dintre români aleg să-și petreacă timpul acasă, alături de familie, în timp ce 12,5% preferă să facă excursii și doar 3,4% optează pentru o zi la mare. Circa 4,3% afirmă că aleg să facă altceva, în timp ce 13,5% declară că nu sărbătoresc această zi. Un procent de 0,8% dintre cei intervievați nu au răspuns sau nu au știut ce să declare.

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și cei cu venituri modeste sunt mai predispuși să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. În același timp, persoanele cu venituri ridicate și cele din regiunea Centru sunt mult mai înclinate să opteze pentru excursii în această zi. Totuși, cei cu venituri ridicate și cei cu locuri de muncă de tip guler gri sunt mai predispuși să nu sărbătorească 1 Mai.

Ce semnificație are 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii

La 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat în Statele Unite ale Americii, cea mai mare demonstrație având loc în Chicago, unde s-au adunat 90.000 de persoane , dintre care 40.000 erau în grevă. Ca rezultat, aproximativ 35.000 de muncitori au obținut dreptul la o zi de muncă de 8 ore, fără a avea salariile reduse.

Totuși, ziua de 1 mai a devenit cunoscută la nivel global, trei zile mai târziu, datorită unor incidente violente din Piața Haymarket din Chicago, unde peste 65.000 de greviști au intrat în conflict cu poliția, provocând numeroase victime.

În 1888, la convenția Federației Americane a Muncii, s-a hotărât ca de 1 mai 1890 să fie organizate manifestații și greve pentru reducerea zilei de muncă la opt ore. În același an, social-democrații afiliați Internaționalei a II-a au stabilit la Paris ca 1 mai să fie Ziua Internațională a Muncitorilor.

În România, Ziua Muncii a fost celebrată pentru prima dată în 1890. În perioada comunistă, ca și în alte țări socialiste, această sărbătoare a fost caracterizată de manifestări propagandistice. După revoluția din decembrie 1989, 1 Mai a fost sărbătorită anual prin evenimente sociale în aer liber, fără festivități propagandistice.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii se numără: Germania, Belgia, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și altele.

Continue Reading

Cele mai vizualizate